El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha convocat aquest divendres les organitzacions agràries espanyoles. No és per a menys, ja que el sector primari espanyol se sumarà aquest febrer a les mobilitzacions que tenen lloc a França i altres països europeus, com va anunciar aquest dimarts. Encara que estan fracturats, sortiran al carrer i ho faran des d'aquest mateix dijous a nombroses ciutats, inclosa Barcelona, i la protesta culminarà el 21 de febrer a Madrid.
COAG, Asaja i UPA van anunciar aquest dimarts que tornaran als carrers per demanar a les administracions, especialment al govern espanyol i a la Comissió Europea, que donin suport al sector davant la crisi que viu pels preus i la falta de relleu generacional. Denuncien, a més, la "competència deslleial" que asseguren que pateixen per part de tercers països. No van posar encara data, però en algunes ciutats ja han convocat, com aquest 1 de febrer a Sevilla i el 14 de febrer a Palència.
D'altra banda, la Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders ha convocat tractorades a diverses províncies entre el 6 i el 16 de febrer, mentre que el 21 preveuen fer arribar les protestes del camp a Madrid. Aquesta associació agrupa agricultors de tot Espanya, entre els quals es troba la principal organització catalana, Unió de Pagesos, que ha convocat una tractorada el 13 de febrer a Barcelona.
Unió de Pagesos portarà la protesta a Barcelona el 13 de febrer i la Unió d'Unions, a Madrid el 21
A més de la capital catalana, la Unió d'Unions ha convocat protestes a Burgos i diversos municipis de la província el 6 de febrer; a Santa María del Páramo, Lleó, el 7 de febrer; a Àvila el 8 de febrer; a Santa María la Real de Nieva, Segòvia, el 14 de febrer; a Boceguillas, Segòvia, el 15 de febrer, i a Venta Pinillas, Segòvia, el 16 de febrer. A més, ha plantejat concentracions als ports de mercaderies de Castelló el dia 7 de febrer i en els de Tarragona i Santander, ambdós el 13 de febrer.
La convocatòria de noves mobilitzacions arriba després de la reunió infructuosa que van mantenir aquest dimarts la Unió i la secretària general del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Begoña García Bernal, en la qual no es va donar "una resposta satisfactòria a les mesures demandades", segons ha assenyalat l'organització. "Hem trobat per part del Ministeri satisfacció sobre com ha funcionat la PAC d'aquest primer any i bones paraules, però no resposta a la crisi que travessa el sector", han subratllat des d'Unió d'Unions.
Els motius de les mobilitzacions
Asaja, COAG i UPA denuncien la "competència deslleial" i la lluita dels agricultors davant un mercat "desregulat" que importa de tercers països "a baix preu" i amb normatives desiguals, una contradicció i hipocresia, i posa en perill la viabilitat de milers d'explotacions. Per això, reclamaran que es paralitzin la ratificació dels acords amb Mercosur i Nova Zelanda i les negociacions amb Xile, Kènia, Mèxic, l'Índia i Austràlia, així com que augmentin els controls a la importació del Marroc.
També protestaran per l'actual política agrària comuna (PAC), la campanya 2024 de la qual comença precisament l'1 de febrer, i demanaran que es "flexibilitzi" i "simplifiqui", ja que el camp considera "inassumibles" la seva burocràcia i els seus costos ambientals. A escala estatal, reclamaran la modificació i ampliació de la Llei de la Cadena Agroalimentària per prohibir les pràctiques deslleials, a fi que els preus dels agricultors cobreixin els costos de producció.
També exigiran a Agricultura un observatori sobre les importacions i que es reforci la batalla a Brussel·les per exigir reciprocitat, a tots els productes agrícoles i ramaders que entrin al territori de la UE. Els agricultors demanaran a les comunitats autònomes "reformes urgents pel que fa a la simplificació dels tràmits burocràtics que ofeguen els professionals del camp". Una altra demanda serà un pressupost "reforçat per a les assegurances agràries, per adaptar-lo a la situació estructural que suposen les sequeres" i fenòmens meteorològics adversos, així com mesures per afavorir la incorporació de joves a la professió.