La Confederació Europea de Sindicats i l'organització europea de consumidors BEUC han criticat aquest divendres que l'acord d'associació entre la Unió Europea (UE) i el Mercosur per l'impacte que podria tenir sobre les condicions laborals i la sostenibilitat, mentre que la patronal BusinessEurope ha celebrat que el pacte envia "un senyal positiu" en un moment d'auge del proteccionisme. La UE i el Mercosur (Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai) han finalitzat aquest divendres les negociacions del seu acord d'associació ja que, després de tancar-lo inicialment el 2019 després de més de dues dècades de converses, les reticències d'alguns països europeus, encapçalats per França, amb Itàlia i Polònia, van obligar a negociar garanties addicionals en matèria de sostenibilitat i protecció ambiental.

El comitè d'organitzacions agràries i cooperatives europees (Copa-Cogeca) ha lamentat la firma de l'acord comercial en entendre que tindrà "profundes conseqüències per a l'agricultura familiar a tota Europa" i ha anunciat protestes a Brussel·les dilluns vinent. "Els temors de la comunitat agrícola s'han materialitzat", ha indicat el Copa-Cogeca en un comunicat que alerta que, si els Estats membres i el Parlament Europeu accepten l'acord, l'impacte el patiran també 450 milions de consumidors de la UE. Així mateix, ha anunciat "una acció llampec a Brussel·les dilluns", coincidint amb una reunió de ministres d'Agricultura i Pesca de la UE.

Els ecologistes s'han posicionat, igualment, en contra. Així, la plataforma CAN Europe, de la que formen part més de 1.700 organitzacions ecologistes europees, ha carregat contra l'acord assolit entre la Unió Europea i els països de Mercosur per la falta de transparència en les negociacions i per l'impacte econòmic perjudicial que creuen que tindrà. En un comunicat, l'associació denuncia que el tractat ha estat negociat des de l'"absolut secret" i afegeix que el text complet "encara no està disponible" després de gairebé 25 anys de negociacions, la qual cosa evidencia una "falta total de transparència i debat democràtic" que "qüestiona la legitimitat" de la Comissió Europea per negociar-lo.

Una posició que s'ha recolzat a l'altre costat de l'Atlàntic. Greenpeace Brasil ha alertat dels impactes "negatius" per al medi ambient i la salut de la població que podria generar l'acord de lliure comerç. "Aquest acord provocarà pressions per augmentar la desforestació, ja que estarem intercanviant matèries primeres, sovint procedents de zones desforestades, inclosa l'Amazonia, per pesticides, cotxes, motors de combustió i plàstics", ha assenyalat en una nota Camila Jardim, especialista en Política Internacional de l'organització ecologista.

Governs en contra

De costat polític, França ha declarat aquest vierente que lluitarà "en cada etapa" del procés per a l'aplicació de l'acord UE-Mercosur. La ministra de Comerç Exterior en funcions, Sophie Primas, ha puntualitzat que l'anunci del pacte a Montevideo no suposa la seva firma. "La lluita no ha acabat", ha subratllat en un missatge al seu compte de X la ministra que ha rebutjat de forma més taxativa aquest acord de lliure comerç per l'impacte que tem que tindria per al seu sector agrícola.

Itàlia també s'ha sumat a les critiques, encara que amb un to menor. El govern italià ha advertit que no signarà l'acord comercial entre la Unió Europea i el Mercosur llevat que inclogui més garanties per als agricultors europeus, segons fonts del gabinet de la primera ministra, Giorgia Meloni. "Confirmant que l'aprofundiment de les relacions amb els països del Mercosur ha de continuar sent una prioritat estratègica, en termes polítics, econòmics i industrials, tant per a la UE com per a Itàlia, el govern italià considera que no hi ha condicions per firmar el text actual", han indicat a EFE les fonts.

Del costat americà, el president de l'Argentina, Javier Milei, ha assegurat aquest divendres durant la seva participació en la Cimera del Mercosur que el bloc i les seves restriccions "han estat un escull per als argentins". "Si bé la responsabilitat del fracàs argentí cau majorment en dècades d'una política econòmica destructiva, el Mercosur i les seves restriccions han estat un escull per als argentins", ha apuntat. Milei ha dit que a finals de la dècada de 1980, amb un món "completament fracturat" després de la guerra freda i la polarització ideològica, el bloc sud-americà va sorgir com una forma de buscar integrar els mercats dels seus països, eliminant aranzels, burocràcies i dobles imposicions fiscals.

Sánchez el qualifica d'històric

Entre els governs europeus que han sortit en defensa de la firma de Montevideo, hi ha l'espanyol i l'alemany. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha qualificat d'històric l'acord, que segons el seu parer servirà per bastir un "pont econòmic" sense precedents entre Europa i Amèrica Llatina. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha saludat aquest divendres el tancament de l'acord de lliure comerç entre el Mercosur i la Unió Europea (UE) a Montevideo. "Després de més de 20 anys de negociacions, els països del Mercosur i la UE han assolit un acord polític", ha escrit a la xarxa social X. "Un important obstacle per a l'acord ha estat superat. Això crearà un mercat lliure per a més de 700 milions de persones, així com més creixement i competitivitat", ha afegit

La Confederació sindical ha demanat al Parlament Europeu i al Consell de la UE (els Estats membres) que rebutgin l'acord ja que preveu una "feble protecció laboral" i la "falta de transparència i legitimitat democràtica" de les recents negociacions ha incrementat aquesta inquietud. "Necessitem mecanismes per assegurar que les nostres condicions de treball per les quals tant hem lluitat siguin respectades. Això significa donar a les disposicions laborals autèntica força, de manera que treballadors i sindicats, aquí i als països socis, puguin fer rendir comptes a les grans corporacions," ha dit en un comunicat el seu secretari general, Claes-Mikael Stahl. L'organització ha criticat que l'acord no contempli mecanismes robustos, incloses sancions, per perseguir les violacions dels drets laborals, i que les eines proposades per la UE per protegir els treballadors dels sectors que es veuran perjudicats per l'acord "són inadequades".

L'organització de consumidors BEUC, que representa a associacions nacionals dels Vint-i-set, ha considerat que l'acord "augmentarà el comerç de productes com la carn, que no compleixen els estàndards de la UE, a més de minar els esforços per reduir l'empremta de carboni de la UE". "Els acords comercials haurien de centrar-se en primer lloc al comerç de productes sostenibles que donin més suport a la transició verda que en els que la perjudiquen. Avui les polítiques comercials xoquen amb les nostres metes de consum sostenible, així que és hora que la UE deixi de contradir-se", ha dit en un comunicat el seu director general, Agustín Reyna.

Al contrari, la patronal Business Europe, ha celebrat que la conclusió de l'acord suposa un "assoliment important" en l'inici del nou cicle legislatiu a la UE, "aconseguint una de les grans prioritats comercials". "En un món cada vegada més marcat pel proteccionisme i creixents riscos geopolítics, la UE està enviant un senyal positiu: continuem compromesos amb un comerç obert basat en regles. La diversificació de mercats és essencial per reforçar la resiliència econòmica de la UE i mitigar les incerteses internacionals", ha dit el seu director general, Markus Beyrer, en un comunicat.