L'economia espanyola va créixer en el primer trimestre d'aquest any un 0,6% en comparació amb el quart de 2022, una dècima per sobre de la primera previsió que va realitzar l'INE a finals d'abril. Tanmateix, els sectors van tenir un comportament molt dispar en termes trimestrals amb l'agricultura creixent al 3,8%, mentre que el principal sector per volum -els serveis- es va estancar. Només la construcció creix a ritmes similars al sector primari, amb un 2,4% trimestral, i la indústria es queda al mig, amb un increment de l'1%.
L'agricultura encadena tres trimestres tirant fort, ja que en el quart de 2022, quan el PIB va incrementar un 0,5%, aquesta activitat econòmica ho va fer al 4,4%, només superat pel sector d'informació i comunicació que va pujar un 4,7%. El tercer trimestre de l'any passat, amb un creixement del 0,4% del total del PIB, l'agricultura va duplicar el ritme, amb un augment de la seva facturació del 0,8% en termes trimestrals, i es va col·locar, novament, entre els sectors amb més dinamisme.
No obstant això, malgrat el bon comportament d'un dels sectors estratègics per a qualsevol país, l'agricultura té un pes molt reduït en el conjunt del producte interior brut espanyol. Segons les dades donades a conèixer aquest divendres per Estadística, a Espanya es van produir entre gener i març béns i serveis per valor de 352.662 milions d'euros; doncs bé, d'ells, l'agricultura només aporta 9.000 milions, un 2,5% sobre el total del PIB. Tanmateix, aquest trimestre ha jugat un paper decisiu, ja que segons les dades de l'INE, dels 0,6 punts percentuals (0,6%) que ha crescut el PIB en el trimestre, gairebé una dècima, en concret 0,092 punts percentuals (pp), els ha aportat el sector primari, mentre que el sector serveis, totalment estancat en els tres primers mesos de l'any, només contribueix al creixement amb 0,032 pp dels 0,6 pp del trimestre.
Cal tenir en compte que una punxada al sector serveis, com l'ocorregut aquest primer trimestre, llasta considerable el creixement del PIB, ja que no es pot oblidar que aporta el 67,5% del total del produït en el trimestre a Espanya (237.873 milions d'euros). Dins de serveis, el principal sector és comerç, transport i hostaleria, amb 80.496 milions d'euros generats, equivalent al 22,8% del PIB, seguit de l'administració pública, amb 55.412 milions d'euros, el 15,7% del total.
La indústria ha aportat aquest trimestre 0,15 punts percentuals al creixement gràcies a un increment de la seva facturació de l'1% respecte al quart trimestre del trimestre anterior. En els tres primers mesos de l'any ha generat 56.664 milions d'euros, el 16,1% del total de la producció espanyola. La construcció, per la seva part, ha ingressat 17.239 milions d'euros, el 4,9% del total (el doble que l'agricultura) amb un increment del 2,4% en termes trimestrals, el que suposa una aportació al creixement del PIB trimestral de 0,11 punts percentuals.
PIB interanual per sectors
En termes interanuals, és a dir, el primer trimestre de 2023 amb referència al mateix trimestre de 2022, l'agricultura mostra unes ràtios inferiors i el seu pes en el creixement del PIB és molt més baix que en el primer trimestre de l'any. Així, mentre que el PIB ha augmentat un 4,2% en els últims dotze mesos, el ritme de l'agricultura es redueix al 2,8%, dels sectors menys dinàmics. Dels tres grans sectors, serveis té el millor registre, amb un augment de la seva facturació del 4,5% empès amb força per comerç, transport i hostaleria que augmenta un 10,1%, informació i comunicacions un 6,2% i les activitats professionals, científiques i tècniques el 5,6%. Respecte a la construcció, l'INE calcula un increment anual del 5,8%.
Amb referència a l'ocupació, segons les dades de Comptabilitat Nacional hi havia en el primer trimestre 20,94 milions de persones ocupades, un 1,3% més que en l'anterior trimestre i un 2,5% en termes anuals. Dels grans sectors, en termes anuals l'agricultura mostra el pitjor registre, ja que el número d'ocupats ha descendit en dotze mesos un 6,9% fins a 694.700 treballadors, dels quals 447.000 són assalariats -que cauen un 8,2%- i la resta, autònoms. No obstant això, el dinamisme més gran en el primer trimestre de l'any fa que els professionals de l'agricultura hagin crescut un 0,9%.
En la indústria es comptabilitzen, segons Estadística, 2,23 milions d'ocupats, un 2,9% més que fa un any, encara que descendeixen un 0,23% respecte a l'últim trimestre de l'any passat. Sobre construcció, hi havia en l'hivern 1,4 milions d'ocupats, un 1% més que fa un any i un 3,3% més que en el trimestre anterior. El sector servei ha donat treball durant el primer trimestre de l'any a 16,6 milions de persones, de les quals 14,3 milions són assalariats. L'ocupació creix un 2,9% en termes anuals i un 1,3% trimestral.