Els sinistres en el camp espanyol s'han disparat per la climatologia adversa. Agroseguro preveu abonar més de 900 milions d'euros en indemnitzacions només en el primer semestre d'aquest 2023 quan, en el conjunt de 2022, es van situar per sota dels 800 milions.
Les indemnitzacions abonades per Agroseguro el 2022 van suposar el seu màxim històric fins aleshores, amb 769 milions d'euros, que ja s'ha superat amb els 907,32 milions d'euros dels primers sis mesos d'aquest 2023, segons l'últim informe de sinistralitat del gestor d'assegurances agràries.
La sinistralitat s'ha agreujat des de 2017. Des d'aleshores, Agroseguro ha pagat indemnitzacions superiors a les de 2012, any marcat per una gran sequera, fins aleshores el rècord. En el període de 2017 a 2023, l'exercici de 2019 va ser l'únic en què es van abonar menys indemnitzacions que en el de la sequera de 2012.
Aquest 2023 serà el nou rècord. En el primer semestre s'han succeït episodis climàtics de diversos tipus que han fet malbé les collites:
• Primer trimestre | Al gener es van registrar inclemències meteorològiques que van afectar cultius de producció hivernal si bé no van ser significatives. Tanmateix, al febrer i al març, les gelades van afectar cítrics, fruiters i hortalisses; i la manca de pluges van provocar una situació crítica als cereals i lleguminoses d'Andalusia, Extremadura i Catalunya.
• Abril | Les gelades causen estralls en diverses comunitats i la sequera es nota en els cultius de cereals i lleguminoses, especialment a Castella i Lleó.
• Maig | L'aparició tardana de les pluges va beneficiar els cultius herbacis extensius, però va afectar negativament els que llavors es trobaven en fases vegetatives de maduració i propers a la seva recol·lecció. Aquestes pluges de maig, a vegades torrencials i acompanyades de pedra, van causar danys en hortalisses de Castella-la Manxa, País Valencià, Andalusia i Múrcia.
• Juny | Les tempestes torrencials i sovint acompanyades de pedra i inundacions, van afectar nombrosos cultius, tant herbacis com llenyosos, principalment en la meitat nord i a l'est peninsular.
• Juliol | Després de la sequera dels mesos anteriors, es van multiplicar els episodis de pedregades i xàfecs en diverses comunitats que en van afectar herbacis extensius, raïm de vinificació, fruiters, cítrics i hortalisses. D'altra banda, al juliol van continuar declarant-se sinistres per sequera en cereals i lleguminoses, majoritàriament a Castella i Lleó, així com en el gira-sol d'Andalusia.
La climatologia de l'any passat es va caracteritzar per la greu gelada de principis d'abril, les tempestes de pedra i els danys ocasionats per la falta de precipitacions, les altes temperatures i els cops de calor. Tanmateix, les conseqüències negatives per al camp van ser inferiors a les d'aquest any.
En el primer semestre d'aquest 2023, per sectors, l'agrícola és el que té una major previsió d'indemnitzacions (809,81 milions i 136.161 sinistres), seguit pels 51,11 milions previstos per sufragar la retirada i destrucció d'animals de granja en 813.987 sinistres i 46,6 milions reservats per a 56.556 sinistres en la línia de ramaderia (accidents, malaltia i pastures) i aqüicultura, segons informa Efe.
Agroseguro s'encarrega de la gestió de les assegurances agràries per compte i en nom de les entitats que formen part del pool de coassegurança. No és, per tant, una entitat asseguradora, sinó una entitat de gestió. Des de l'abril passat, Sergio de Andrés Osorio –en la imatge superior– exerceix de director general en substitució d'Inmaculada Poveda Mínguez. En la presidència es manté Ignacio Machetti Bermejo.