La presidenta de l'AIReF, Cristina Herrero, ha reclamat aquest dimarts "un acord país" que abordi el repte en la despesa i el deute públic que suposa l'envelliment de la població de "forma integral" i compatibilitzant "creixement i sostenibilitat". Així ho ha explicat durant la seva intervenció en un seminari sobre pensions organitzat per la Fundació Mapfre i la Universitat Carles III. Unes declaracions que arriben un dia després que el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, assegurés que si arriba al Govern reformarà les pensions, basant-se en el que recomanin tant l'AIReF com el Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, Herrero ha incidit que el canvi demogràfic impactarà de "manera notable" en partides de despesa com les pensions, la despesa sanitària i les cures de llarga durada, el que, en cas de no fer-se res, "podria generar una dinàmica desfavorable del deute que posaria en risc la sostenibilitat dels comptes públics".

L'AIReF, ha recordat Herrero, ha estimat que la despesa en pensions començarà a accelerar-se especialment a partir de 2035, assolint un màxim el 2049 del 14,8% del PIB per a les pensions del sistema de Seguretat Social i del 16,3 % incloent també pensions no contributives i de classes passives.

Adverteix que el deute podria arribar al 150% el 2050

Una altra despesa que es veurà afectada per l'envelliment és el sanitari, on es projecta un augment d'1,3 punts de PIB entre 2026 i 2050, arribant al 8,4 % del PIB aquest últim any. Finalment, les cures de llarga durada, que encara suposen una despesa moderada (0,9 punts de PIB), es projecta que es duplicaran el 2050, assolint l'1,7 % del PIB.

"La dinàmica d'ingressos i despeses a polítiques constants evidencia que la inacció o l'acció tardana tindria un cost molt elevat: el deute podria arribar al voltant del 150% del PIB el 2050, ja que a les pressions de la despesa inercial se sumaria una creixent despesa per interessos," ha advertit Herrero. "Si es reacciona ja (...) la tendència inercial de les finances públiques es pot revertir", ha afegit.

L'AIReF, ha conclòs Herrero, prova de conscienciar de les pressions que s'acosten i la necessitat d'articular "una estratègia fiscal nacional amb visió de futur i participació de tots els agents". "Tret de sorpreses, l'any que ve tornarem a un escenari de restriccions fiscals i en pocs anys es percebrà la pressió de l'envelliment. Sembla aconsellable un acord país que abordi aquest repte de forma integral, compatibilitzant creixement i sostenibilitat", ha reclamat Herrero.