L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha aconseguit, després de moltes discussions, que el Govern accepti que l'organisme avaluï l'eficiència dels 140.000 milions d'euros aprovats durant la pandèmia en avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a crèdits concedits a empreses i autònoms. L'Airef venia demandant el Govern que els encomanés l'avaluació de les accions adoptades durant el Covid per comprovar quina ha estat la seva eficiència i eficàcia real, com han fet altres països de la Unió Europea. Així, l'Autoritat Independent havia sol·licitat que l'avaluació d'aquestes mesures s'inclogués en el segon cicle de revisió de la despesa pública (Spending Review) 2022-2026 que haurà de realitzar l'Airef en els propers 4 anys.
Tanmateix, el 28 de desembre de 2021, el Consell de Ministres va aprovar el nou cicle de revisió de la despesa pública -que ha de realitzar Airef- i no es feia menció a l'avaluació dels avals-Covid de l'ICO aprovats per facilitar crèdits a les empreses a fi de poder resistir les fortes caigudes de la facturació durant la pandèmia. Ni tampoc no es va incloure en la primera fase (de les tres en què es divideix el segon Spending Review) que es va aprovar igualment en el Consell de Ministres del 28 de desembre. En l'Airef, que presideix Cristina Herrero, va asseure malament que el Govern no consultés amb l'organisme les partides de despesa que hauran de ser avaluades en aquesta primera fase del segon Spending Review, malgrat que va presentar una bateria de les que considerava necessàries.
Avaluació de 10.000 milions en la primera fase
En aquesta primera fase, el Consell de Ministre ha inclòs l'avaluació de certs instruments financers que es van reforçar durant el Covid a la recerca d'una competitivitat més important de les empreses espanyoles, amb una despesa total de 8.288 milions d'euros a deu instruments diferents. A més, en aquesta primera fase l'Airef haurà d'avaluar l'eficàcia del mutualisme dels funcionaris amb una despesa de 2.200 milions. Però ni rastre dels 140.000 milions dels avals ICO-Covid.
Tanmateix, Airef, que està obligada a presentar un pla d'Acción de com actuarà en aquesta segona Revisió de la Despesa, va aprofitar per incloure en el pla un paràgraf -que perquè no hi hagi dubtes repeteix dues vegades-, assenyalant que en les fases posteriors, amb referència a la dos i a la tres del Spending Review 2022– 2026, "l'Airef avaluarà les dues línies d'avals-COVID articulades a través de l'ICO, dotades amb 100.000 milions d'euros per cobrir les necessitats de liquiditat d'autònoms i empreses i amb 40.000 milions d'euros destinats a facilitar la realització de noves inversions".
Fonts de l'organisme públic expliquen a ON ECONOMIA que el Govern ha donat per bo el pla d'Acción presentat l'any passat, la qual cosa implícitament suposa el beneplacito del Govern per dur a terme l'avaluació de l'eficiència i eficàcia dels 140.000 milions d'euros en avals ICO-Covid. Per la qual cosa a Airef donen per fet que el Govern l'inclourà en l'aprovació d'algun dels dos fases pròximes.
Avaluació a llarg termini
L'avaluació de l'efectivitat de les mesures de l'ICO requereix que passi un quant temps, pel que vindrà bé posposar-la per a la segona o tercera fase d'aquest segon Spending Review, segons l'opinió de l'Autoritat Independent. En definitiva, aquest tipus d'avaluacions de la despesa que escomet l'Airef va més enllà del percentatge de l'ús dels avals per part del teixit empresarial, han de comprovar si aquests crèdits han complert l'objectiu marcat: en el cas del primer tram, el de 100.000 milions d'euros en crèdits, saber si el raig de liquiditat a autònoms i empreses ha servit per mantenir-los en actiu. El que exigirà un treball de camp per seguir l'evolució d'aquelles empreses i autònoms que van accedir als crèdits. Igualment, l'organisme públic haurà d'avaluar l'efecte dels 40.000 milions destinats a facilitar la inversió de les empresa i, en el seu cas, l'eficiència de les noves inversions.
9.000 milions sense gastar
A mitjans de febrer, el president de l'Institut de Crèdit Oficial, José Carlos García de Quevedo, va anunciar que encara queden 9.000 milions d'euros, dels 140.000 milions aprovats, disponibles per finançar els petits negocis que ho necessitin. En concret, el president de l'Institut va revelar que d'aquests 9.000 milions -que es podran sol·licitar fins al 30 de juny-, uns 2.000 milions estan destinats a negocis relacionats amb el turisme.
García de Quevedo va explicar llavors que el romanent dels crèdits es deu principalment que la "volta a la normalitat, la recuperació i la intensitat del creixement que estan experimentant alguns sectors ha reforçat la seva solvència i ha fet que no necessitin continuar sol·licitant crèdits per mantenir les seves activitats". Cal tenir en compte que la primera fase dels avals, de 100.000 milions d'euros, estava destinat a aportar liquiditat a aquelles empreses i autònoms que no tinguessin ingressos per poder fer front als pagaments de la seva activitat. El març de l'any passat, el romanent era de 36.000 milions d'euros.