Louis Vuitton, Loewe o Hermès són algunes de les marques de luxe que compten amb botiga al passeig de Gràcia, l’eix comercial més car de Barcelona. Segons el darrer informe d'Ascana 2023, que estudia els preus dels principals eixos comercials d'Europa, el cost mitjà del metre quadrat al passeig de Gràcia ronda els 288 euros. De fet, l'estudi analitza la diferència de preus des de l'any 2008 fins a l'actualitat a la milla d'or barcelonina i la diferència de preus entre l'any 2008 i el 2023 és de pràcticament 150 euros el metre quadrat, el que significa pràcticament duplicar la xifra. Si bé l'any 2008 el cost mitjà rondava els 190 euros, l'any passat va ascendir fins als 288 euros el metre quadrat. El 2009 el desemborsament va ser inferior, de fet va ser l'any amb el metre quadrat més baix del tram analitzat, amb un cost que rondava els 175 euros. 

El cost mitjà al passeig de Gràcia és de 288 euros

L'increment del preu de l'arrendament al passeig de Gràcia ha estat progressiu. L'any 2013 es va superar la línia dels 200 euros el metre quadrat i, només tres anys després, el 2016, el cost va ascendir fins als 250 euros el metre quadrat en els espais comercials. Entre els anys 2017 i el 2021 l'alça va ser més moderada, fins que el 2022, amb la recuperació del turisme per la pandèmia, el preu del parquet a la milla d'or va arribar a vorejar els 290 euros. De fet, el 2023, el preu era de 288 euros. 

"L'afany del luxe internacional pels principals carrers de la capital catalana s'ha vist frustrat enguany per una escassíssima disponibilitat, que ha descendit en totes les vies prime a excepció de Portal de l'Àngel, plaça Catalunya i el tram baix de la Diagonal. Aferrades a les seves privilegiades ubicacions, nombroses marques es mantenen inamovibles als carrers més luxosos i els locals lliures troben ràpidament nous operadors, convertint Barcelona en un dels destins menys accessibles per al retail internacional", han assenyalat des d'Ascana. 

Exterior del comercio Santa Eulalia en paseo de Gràcia | Foto: Montse Giralt
Exterior del comerç Santa Eulàlia al passeig de Gràcia | Foto: Montse Giralt

L'índex d'ocupació a la milla d'or és del 97%

Amb prop de 200 establiments al passeig de Gràcia, pràcticament el 78% estan ocupats pel sector de la moda. Així, el document destaca que la via és la que compta amb menys locals buits, amb un índex d'ocupació del 96,98%, seguit de prop per Rambla Catalunya, que compta amb el 96% dels espais ocupats. Amb un escàs 3% de disponibilitat, un dels trucs que han trobat les marques per entrar a la milla d'or han estat les botigues temporals o pop-ups. Rambla Catalunya, Pelai i també el passeig de Gràcia han vist com proliferaven aquest tipus d'establiments amb l'objectiu d'apropar les marques als consumidors. 

En els darrers mesos, una desena de noves marques s'han incorporat a la milla d'or barcelonina i s'han registrat 14 operacions, entre les quals destaca l'arribada de la marca de llenceria Victoria's Secret o Arket, firma del grup suec H&M. L'última transacció que s'ha dut a terme l'ha protagonitzat un inversor internacional. KKH Property Investors ha venut un local comercial per 20 milions d'euros. L'espai, situat en els baixos dels pisos de luxe del Mandarin Oriental, es convertirà en una botiga insígnia de Patek Philippe a partir de l'any vinent. Cushman & Wakefield, firma assessora de l'operació, ha explicat que des de 2020 no es venia cap local del passeig de Gràcia, no per falta de compradors, sinó per "l'escassetat de bons locals en venda". 

El preu mitjà al Portal de l'Àngel és de 264 euros

En el cas de Portal de l'Àngel, una altra de les vies comercials més sol·licitades de Barcelona, el preu del metre quadrat ha seguit una tendència diferent de la de passeig de Gràcia. Si bé l'any 2008 el cost era superior als 200 euros, el pic més elevat pel que fa al metre quadrat va arribar entre els anys 2019 i 2021, quan va vorejar els 300 euros. Per contra, l'any següent el seu cost va baixar per sota dels 280 euros el metre quadrat de superfície, però l'any passat va tornar a créixer, tot i que no assolir les xifres a les quals es va arribar durant els anys de la pre i postpandèmia. Actualment, el cost mitjà del metre quadrat al Portal de l'Àngel és de 264 euros.