Juntament amb la intel·ligència artificial i les seves capacitats d'automatització, la domòtica s'alça com una indústria en potència que despuntarà si aconsegueix superar els importants reptes que afronta. Qui ho té clar és Android, que ha presentat en el MWC d'aquest any una nova versió de Google Home, una eina que automatitza les tasques i rutines de cada persona, a la vegada que monitora i controla la llar intel·ligent des de qualsevol punt, i tot a través d'una sola aplicació. Amb Google Home, es poden configurar, gestionar i controlar tots els elements de la llar com la il·luminació, les càmeres o el termòstat, entre altres.

A més, amb la irrupció de la IA, Android també ofereix la possibilitat d'incorporar Gemini --l'eina d'intel·ligència artificial de Google-- a la llar a través d'una extensió, amb la idea que puguis "parlar" amb qualsevol dispositiu perquè reaccioni davant les teves peticions. Aquesta eina encara no està disponible a Espanya, però està previst que d'aquí a poc sigui una realitat. Demanar que et faci un mapa conceptual mentre estudies a l'habitació o que t'escalfi el cafè que tens al microones. Les llars intel·ligents cada vegada estan més a prop de ser una realitat i amb l'ajuda de la IA tot apunta que s'accelerarà la seva implantació. 

Qui també s’ha sumat a aquesta nova tendència és Xiaomi amb Home Assistant, una plataforma open-source d’automatització per a la llar amb la qual es poden controlar tots els dispositius intel·ligents de la casa: llums, persianes, sensors de moviment… amb la integració d’aquesta plataforma, el dia a dia de les persones serà més senzill. El gegant suec Ikea tampoc s'ha quedat enrere i compta amb TRÅDFRI, una aplicació que permet controlar la il·luminació de les llars: configura temporitzadors perquè les persones es despertin, crea escenes i ambients d'il·luminació i controla també llums de manera individual. 

MWC Mobile World Congress segon dia Android casa / Foto: Carlos Baglietto
Smart Home al Mobile World Congress | Foto: Carlos Baglietto

Els robots i el seu impacte a la societat

Finalment, la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ha presentat al congrés una experiència interactiva centrada en la convivència amb robots i el seu impacte en la societat digital. A través d'un robot hominoide i una pantalla interactiva, els visitants poden descobrir aplicacions actuals i futures de la robòtica en sectors clau com la salut, la seguretat, l'educació i l'assistència, entre altres.

L'experiència, que compta amb Invelon com a proveïdor tecnològic, mostra com la robòtica està transformant la interacció entre humans i la tecnologia, ampliant les capacitats humanes i facilitant l'adaptació a una societat cada vegada més digitalitzada.

A través de cinc experiències interactives, MWCapital mostra com la tecnologia esdevé una eina per resoldre els grans reptes socials actuals, especialment en entorns urbans, com són la reducció de la petjada de carboni, la millora dels serveis públics i l’assistència a una població cada cop més envellida.