El govern espanyol suprimirà l'IVA de l'oli d'oliva a partir de l'1 de juliol i de manera temporal. D'aquesta forma, l'Executiu va comunicar aquest divendres que l'inclourà al grup de béns de primera necessitat que aplica el tipus superreduït del 4%, després que el seu preu s'hagi triplicat des de gener de 2021 i el seu consum hagi caigut un 20%. El Ministeri d'Hisenda portarà aquesta mesura al Consell de Ministres de dimarts vinent, dins del decret llei que prorrogarà la rebaixa d'IVA a altres aliments que acabava el 30 de juny. La supressió de l'IVA de l'oli d'oliva va ser una de les mesures pactades amb Junts a canvi del seu suport a la convalidació del decret anticrisi de desembre de 2023, però que encara no s'havia posat en marxa.
Juntament amb l'oli d'oliva, des de l'1 de juliol es mantindrà suprimit l'IVA per als aliments bàsics (pa, farines, llet, formatges, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals), i rebaixat al 5% per a pastes i olis. Aquestes reduccions d'impostos estan en vigor des de l'1 de gener de 2023, moment en què els altres olis comestibles, la llet sencera, les farines o els ous pujaven més del 30% interanual; mentre que el formatge s'encaria un 20%; les patates, el 19%; el pa, el 13,5%; la pasta, el 12%; i les hortalisses fresques, l'11,5%.
Rebaixa de 0,50 euros per ampolla
Amb tot, la mesura del govern espanyol suposarà un estalvi de prop de 50 cèntims per una ampolla de litre d'oli d'oliva verge extra, en funció del supermercat i del tipus d'oli. A Carrefour, per exemple, el litre d'oli d'oliva verge extra de la seva pròpia marca costa 9,64 euros, per la qual cosa l'estalvi per al consumidor serà de 0,48 euros. En el cas d'Hacendado, la marca pròpia de Mercadona, el litre d'oli s'acosta als 9,65 euros, i per això l'estalvi per als consumidors serà també de 0,48 euros. Lidl, per la seva part, va fixar el preu de les seves ampolles de litre d'oli d'oliva en 7,99 euros, així que després de la supressió de l'IVA tindrà un cost de 7,59 euros.
La mesura anunciada per l'Executiu de Pedro Sánchez té per objectiu protegir i incentivar el consum d'oli d'oliva, el preu del qual registra nivells elevats des de fa mesos al caliu de la inflació per l'escassa producció a causa de la sequera, entre molts altres motius. D'aquesta manera, s'observa com els preus de l'oli d'oliva s'han encarit fins a un 13% en què portem d'any. Un augment marcat pel context d'escasses collites, en les quals la producció de la campanya 22-23, la que actualment està al mercat, va ser un 55% inferior a l'anterior.
La inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos
Cal recordar que l'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% el maig en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,6%, registrant així el seu nivell més elevat des d'abril de 2023. El repunt de l'IPC fins al 3,6% es va deure a l'encariment de l'electricitat, després de la pujada de l'IVA de la llum, i al fet que els preus dels carburants van baixar al maig menys del que ho van fer l'igual mes de 2023.
Amb l'avenç de l'IPC interanual el cinquè mes de l'any, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos, després de les pujades de quatre i una dècima experimentades el març i l'abril, respectivament. El repunt de maig, que encara ha de ser confirmat per Estadística, situa la inflació en el seu nivell més alt des d'abril de 2023, quan l'IPC va superar el 4%.