El curs 2024 porta novetats fiscals per als autònoms, malgrat que poques en matèria d'ajudes. El més rellevant és desgranar quines estan impulsades per cada comunitat autònoma i quines són estatals i, per tant, vàlides per al conjunt de tota la població amb aquest perfil jurídic. Malgrat tot, el que és una gran novetat és que el sistema de quotes encara penalitza més els pagaments mensuals per als autònoms i, per fer un paral·lelisme, poden haver incentius i rebaixes, però tot s'encareix com el transport públic. D'altra banda, el que també cal prendre com una novetat és aquelles subvencions que no s'han retirat amb l'arribada del nou any.
Així doncs, cal subratllar que el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) apujarà el 2024 un 0,1% les quotes que paguen els autònoms per a ells mateixos i per als empleats. El MEI, que va entrar en vigor el 2023, és un sistema creat pel Govern d'Espanya per reforçar la guardiola de la Seguretat Social i garantir el sistema de pensions a curt, mitjà i llarg termini. I ho han de pagar totes les empreses i treballadors del sector privat a Espanya. Amb aquest augment, les empreses han passat a pagar un 31,9% (en comptes del 31,3% anterior) del salari brut dels seus empleats a la Seguretat Social en concepte de cotització.
Ajuts indirectes
D'una banda, distingim algunes ajudes que no són de caràcter econòmic directe, però sí que poden complementar l'activitat d'un autònom. Ens referim a tres concretes: el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Des del segon trimestre del 2021 les diferents administracions (ministeris, comunitats autònomes i alguns ajuntaments) convoquen concursos públics, subvencions i ajuts; la línia d'avals de l'ICO que compta amb una línia d'avals per al finançament d'autònoms i pimes que necessitin liquiditat o fer inversions.
Els avals cobreixen fins al 80% del principal dels préstecs o lísing concedits per entitats financeres, amb un termini màxim de 8 anys i un període de carència de fins a 24 mesos. I, en darrer terme, el programa de suport a la digitalització de les pimes i autònoms per impulsar la formació com a palanca de transformació digital a les petites i mitjanes empreses es compon d'un paquet d'ajuts de fins a 356 milions d'euros destinats a la formació en digitalització de pimes i emprenedors.
Novetats amb l'IVA
Una altra novetat que encara s'ha d'acabar de perfilar és que les associacions d'autònoms i Hisenda estan treballant per dur a terme la transposició de la Directiva europea 2020/285, que va entrar en vigor el 2020, i eliminar així l'obligació de declarar l'IVA trimestral per a aquells autònoms que facturin menys de 85.000 euros a l'any. I és que la UE obliga a la transposició de la dita Directiva 2020/285 per al gener del 2025, per la qual cosa s'aplicarà al nostre país a tots aquells autònoms que voluntàriament s'acullin al règim de franquícia de l'IVA. En aquest règim el límit de facturació queda establert en 85.000 euros anuals. Per tant, en cas de no superar aquesta quantitat, no caldrà fer la liquidació trimestral de l'IVA, ni tampoc l'anual. Per tant, tampoc es requerirà als autònoms emetre factures amb IVA.
Per altra banda, els autònoms, tenen al seu abast des d'aquest any els plans de pensions d'ocupació simplificats, que els permetran rebaixar la factura fiscal el 2024. Fins ara, un autònom no tenia capacitat financera per fer-se un pla de pensions d'ocupació, però des d'aquest any pot crear el seu propi pla simplificat. I en l'apartat de les deduccions, hi ha una novetat important. Fins ara, les mares amb fills menors de 3 anys accedien a la deducció per maternitat, 1.200 euros anuals, sempre que treballessin. Ara, aquest requisit ja no és indispensable.
Què fan les comunitats?
Si entrem en el capítol de les comunitats autònomes és on realment veiem diferències significatives. Tres noves comunitats autònomes s'han sumat aquest 2024 a les autonomies que ja han posat en marxa la quota zero per als nous autònoms: les Canàries, Extremadura i Galícia. La bonificació serà completa durant el primer any, independentment dels ingressos de l'autònom. En el cas de les Canàries, la quota zero s'aplicarà a partir de l'1 de gener del 2024 i bonificarà el 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social dels seus nous autònoms durant els dos primers anys.
La bonificació serà completa durant el primer any, independentment dels ingressos de l'autònom. Extremadura també bonificarà els seus nous autònoms amb una ajuda de 960 euros a l'any dirigida a afrontar el pagament de les seves quotes. I a Galícia es bonificarà el 100% de les quotes al RETA dels nous autònoms de Galícia durant el primer any d'activitat.