L'increment dels fenòmens climàtics extrems que s'esperen per als propers anys amenacen l'atractiu turístic dels països de la conca de la Mediterrània, inclosa Espanya, a més de pressionar els comptes públics i els preus, especialment el de l'energia, segons un informe de Moody's Investors Service.
L'agència de qualificació de riscos recorda que, si les temperatures mitjanes globals augmenten al voltant d'1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials, la CE estima que els coeficients de deute serien 4,5 punts percentuals més alts a Espanya el 2032. En aquest aspecte, Moody's atribueix més risc a Espanya que a Grècia, 2,6 punts percentuals més alts, o Itàlia, 2,2 punts percentuals, com a resultat dels costos econòmics i fiscals d'aquesta climatologia adversa.
"Si bé els costos econòmics i fiscals segueixen sent manejables a curt termini, l'augment previst en el nombre, la intensitat i la durada dels fenòmens climàtics extrems en els propers anys tindrà efectes crediticis negatius a més llarg termini", adverteix l'agència de qualificació de riscos.
Moody's subratlla que les onades de calor afectaran el turisme i els preus dels aliments de països com Espanya, Itàlia i Grècia. "les onades de calor poden reduir l'atractiu del sud d'Europa com a destinació turística de llarg termini" o, almenys, reduir la demanda a l'estiu, fet que tindria conseqüències econòmiques negatives atesa la importància del sector.
Agricultura i energia
Encara que l'agricultura tingui poc pes en els països del sud d'Europa, les deficiències de producció –especialment en olives, raïm, cereals o fruites– provocarien l'increment dels preus. L'informe recorda que les altes temperatures de 2022 ja van reduir la collita de cereals en un 10,2% respecte a la mitjana dels últims cinc anys.
Respecte a l'energia, especialment a la hidroelèctrica, l'informe apunta que també es veu afectada negativament per la calor i la sequera. En paral·lel, les condicions climàtiques severes augmentaran la volatilitat dels preus a mesura que els països recorrin a combustibles alternatius o importacions.
Moody's considera que els governs estendran el suport a les regions afectades si persisteixen les condicions climàtiques extremes. En aquest sentit, indica que la calor incrementa el risc d'incendis forestals amb el consegüent cost per a les arques públiques. Apunta que els danys causats per incendis forestals el 2022 costaran almenys 2.000 milions d'euros, segons les estimacions de la UE.
"Les mesures d'adaptació per enfortir la resiliència als esdeveniments relacionats amb el clima extrem requeriran una despesa pública significativa, però manejable", assenyala l'agència.
Segons la Comissió Europea, per limitar l'augment de les temperatures globals a 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials, les inversions en adaptació s'acostaran als 40.000 milions d'euros a l'any o el 0,3% del PIB de la UE.