El Producte Interior Brut (PIB) d'Alemanya es va estancar en el segon trimestre de l'any respecte al trimestre anterior, quan es va contreure un 0,1%, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), que confirmen els avançats a finals del mes de juliol passat, informa l'agència EFE.

D'aquesta manera, l'estancament de l'activitat d'Alemanya entre abril i juny suposa la sortida de la seva economia de la recessió tècnica (dos trimestres consecutius en negatiu) després dels retrocessos del PIB registrats en l'últim trimestre de 2022 (-0,4%) i en el primer trimestre d'aquest any (-0,1%).

"Després de lleugers descensos en els dos trimestres anteriors, l'economia alemanya es va estabilitzar a la primavera", ha destacat aquest divendres Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística.

Segons Destatis, després de dos trimestres consecutius, la despesa en consum final va augmentar en el segon trimestre un 0,1% respecte al primer trimestre. El consum de les llars alemanyes es va estancar en el segon trimestre després de dos trimestres en negatiu, mentre que la despesa pública es va incrementar un 0,1%.

La inversió, per la seva part, també va avançar lleugerament en el segon trimestre, especialment en maquinària i equip (+0,6%), que va créixer més que la inversió en construcció (+0,2%).

Quant al sector exterior, les exportacions totals de béns i serveis d'Alemanya van disminuir un 1,1% en el segon trimestre respecte al trimestre anterior, en tant que les importacions es van estancar.

La previsió del Bundesbank

Al seu butlletí mensual d'agost, el Bundesbank, el banc central germànic, va advertir que l'economia d'Alemanya travessa una "fase de debilitat" i veu probable que la 'locomotora europea' continuï paralitzada en el tercer trimestre de l'any.

"S'espera que la producció econòmica s'estanqui més o menys en el tercer trimestre", recull la institució al seu butlletí, on considera probable que l'activitat econòmica d'Alemanya es mantingui pràcticament sense canvis novament entre els mesos de juliol i setembre.

En aquest sentit, el banc central alemany apunta que, si bé la fortalesa de l'ocupació i el fort creixement dels salaris, així com la disminució de la inflació, impulsaran la recuperació del consum privat i, per tant, del sector serveis, sembla que la producció industrial continuarà sent feble, ja que la demanda estrangera ha tingut una tendència a la baixa.