Espanya ha anunciat aquest diumenge un acord perquè Alemanya es una al H2Med, juntament amb França i Portugal, segons ha confirmat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.
"¡Els plans de H2Med continuen!! El canceller Scholz confirma l'interès d'Alemanya a sumar-se al projecte", ha publicat en un missatge en xarxes socials, recollit per Europa Press.
Segons un comunicat del Ministeri, s'assoleix d'aquesta manera un "assoliment definitiu" a la vocació necessàriament europea que Espanya va dimensionar aquest hidroducto des que comencés a impulsar-lo des dels inicis del projecte, com ho va testimoniar la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, en la presentació de H2Med en la passada Cim d'Alacant, el 9 de desembre de 2022.
Així mateix, la incorporació d'Alemanya subratlla dos compromisos expressats per Espanya amb la posada en marxa d'aquest corredor verd de l'energia.
En primer lloc, reforçar la seguretat energètica i l'autonomia energètica de la UE en un context en el qual resulta "imprescindible" que els europeus siguin solidaris per reduir la dependència energètica.
En segon terme, el H2Med reitera l'ambició d'Europa en la seva neutralitat climàtica i compleix la voluntat d'Espanya de "situar-se al capdavant de la cursa per la transició energètica, liderant el desenvolupament de les energies renovables, amb vocació també de ser un referent en l'hidrogen", en paraules del president del Govern, Pedro Sánchez.
L'escrit ressalta que el "reforç a aquesta dimensió paneuropea del H2Med situa a Espanya a l'avantguarda de la transformació modernitzadora i, per primera vegada en la història, en posició de poder constituir-se en un hub líder d'energia verda des de la península Ibèrica fins al centre i nord d'Europa".
Per a la vicepresidenta, "l'ús de l'hidrogen renovable pot aportar solucions importants, però també innovació, creació d'ocupació i cadena de valor industrial en una economia com l'espanyola, al sud d'Europa, on hi ha molt a aportar" a la resta de la UE.
L'acord d'aquest diumenge arriba després de negociacions entre els governs d'Espanya, Alemanya, França i Portugal, "afavorits per la seva visió profundament europeista i per la intensa sintonia política social i de progrés que els uneix", recalca el Ministeri.
Ja el passat 15 de desembre, quan Enagás i altres operadors de França i Portugal que promouen el H2Med van sol·licitar a la Comissió Europea que aquest corredor de l'hidrogen verd, clavi per als objectius del REPowerEU, sigui considerat Projecte d'Interès Comunitari --finançat amb fins al 50% amb càrrec a fons europeus --, operadors d'Alemanya es van unir a una carta conjunta enviada a la Comissió, manifestant el "seu suport" ferm al projecte i el seu desig de fer del H2Med la columna vertebral del subministrament d'hidrogen renovable per a la major part d'Europa.
H2Med estarà en funcionament el 2030 i s'espera que sigui capaç de transportar des d'Espanya 2 milions de tones d'hidrogen verd a l'any, la qual cosa representarà el 10% del total consumit per la UE. El 2050 s'estima que el 20% de tota l'energia a Europa serà hidrogen renovable.