La consellera d'Economia i Finances del Govern, Alícia Romero, ha reconegut aquest dijous durant la seva participació en la Jornada dels Economistes 2024 a Barcelona, organitzada pel Col·legi, que les institucions "tindran un paper important" perquè la Intel·ligència Artificial "no generi desigualtats" ni tampoc "una economia de dues escales o una societat de dues velocitats". Perquè això passi, les administracions tindran també un paper important en el fet que la tecnologia arribi a les micropymes, que configuren "gran part del teixit empresarial" de Catalunya.
Entre els reptes de Catalunya, Romero ha destacat que el Govern ha de veure "com ajudar" a millorar la productivitat. "El creixement econòmic no està arribant a totes les famílies. Com a mínim, l'administració ha de posar el focus en això. Estem creixent al 3%, però hi ha unes rendes estancades en els últims 20 anys. Si això té a veure amb la productivitat, hem de veure com ajudar", ha explicat, abans de posar el focus en la importància de la Intel·ligència Artificial.
"La Intel·ligència Artificial pot ser clau per buscar un creixement compartit i reduir desigualtats", ha defensat Romaní, que, tanmateix, també ha advertit dels riscos que passi l'oposat, que la IA desemboqui "en una societat de dues escales, en una economia de dues velocitats." "Si no millorem la productivitat, ens allunyem cada vegada més de la Xina i dels Estats Units", ha afegit Romero.
🔴 DIRECTE: Jornada dels Economistes 2024 a Barcelona
La consellera ha destacat que existeixen "moltes dades, dades massives que no sempre s'utilitzen" i que la Intel·ligència Artificial pot ajudar que "aquesta quantitat massiva de dades es faci servir per prendre decisions". Entre elles, les solucions de descarbonització de l'economia. "Si no som capaços de descarbonitzar, no serem competitius", ha dit, i ha posat com a exemple de bon ús de la IA el d'una empresa d'agricultura de precisió que analitza en temps real el creixement dels cultius.
"La IA s'aplicarà a tot i també al micro i cal tenir en compte que ha d'arribar a les pimes, que són la majoria del teixit empresarial," ha dit Romaní, que ha defensat la importància de la IA per afegir valor afegit i la importància de retenir el talent per poder aplicar-la amb encert.
Temps de canvi
La jornada ha estat inaugurada pel degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy. "Els economistes som traductors de la realitat", ha exposat Puig de Travy. "El canvi, la incertesa, la volatilitat i la transformació" marquen els temps actuals, ha destacat, i ha apuntat també a la tecnologia i la geopolítica com a marcs que "canvien el nostre dia a dia". "L'economia creix a taxes baixíssimes i algunes potències com Alemanya estan patint estructuralment", ha dit, i ha recordat els informes Letta i Draghi en defensa de mesures per potenciar la productivitat i la competitivitat. Després d'un record per a les víctimes de la DANA a València i la salutació inicial, Puig de Travy ha recordat que les jornades de Barcelona acolliran aquest dijous a 700 persones i, sumant les jornades de Tarragona i Girona, arribaran els 1.000 assistents.
El tinent alcalde de Barcelona i regidor d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament, Jordi Valls, ha destacat les diferents maneres d'abordar les transformacions entre els Estats Units, la Xina i Europa. "Als Estats Units, mana el mercat", mentre que "a la Xina, l'estat centralitza tot", per una Europa que "té les millors regulacions". Això ha de marcar avenços tecnològics com la Intel·ligència Artificial, que ha d'ajudar també a "mesurar capital humà, natural o social de la societat" més enllà de paràmetres econòmics. "La IA ens ha d'ajudar a afrontar els problemes de la dècada", ha dit Valls, que veu el talent, la transferència tecnològica i el capital com tres reptes clau per mantenir el creixement i el benestar. El deute públic i la defensa són reptes de les institucions públiques.
La IA, motor de canvi
La vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assenyalat a les empreses com a motor del canvi i el creixement econòmic i ha defensat que la seva "experiència" i "bona forma" d'aplicar la Intel·ligència Artificial serveix a les institucions.
El president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich Rosell, ha destacat la importància de la Intel·ligència Artificial, "que té que dirgir empreses i despatxos" i servir per "ser més productius". Però "no pot ser que la IA serveixi només perquè els treballadors vagin més relaxats". "El repte és ser més eficients i oferir més serveis", ha afegit. A més, ha assenyalat la importància de mantenir l'eficiència quan s'apliquen marcs i regulacions de sostenibilitat a les empreses.
El vocal del Col·legi d'Economistes, Jaime Menéndez, ha presentat al ponent de la primera taula, Xavier Ferràs Hernández, professor titular d'innovació i degà associat dels programes EMBA d'Esade, i ha destacat la seva carrera i el paper que en ella ha tingut el judo. Ferràs, cinturó negre d'aquesta art marcial, ha destacat que els "quatre canvis" que viu el món "no s'han donat mai en la història de la humanitat". Es tracta del canvi demogràfic, tecnològic, climàtic i geopolític. I ha fet una classe magistral sobre la situació de la Intel·ligència Artificial i les empreses.