El sector espanyol del dolç va tancar el 2023 amb un creixement del 12% en valor respecte a l'exercici anterior, fins a assolir els 7.580 milions d'euros. Així, el sector es confirma com un pilar fonamental de la indústria alimentària espanyola, ja que és un important motor econòmic i de generació d'ocupació estable.

Segons les dades de l'Informe del sector del dolç a Espanya 2023 presentat per l'Associació Espanyola del Dolç, el sector va mostrar un creixement robust tant al mercat nacional, amb 5.270 milions d'euros, la qual cosa suposa una alça del 9% respecte a 2022, com en els mercats internacionals. Així, les exportacions van superar els 2.300 milions d'euros l'any passat, un 18% més, situant al sector del dolç com a sisè exportador de la indústria alimentària espanyola. En aquesta mateixa línia, la balança comercial segueix amb el seu creixement imparable i s'apropa ja als 1.000 milions d'euros.

"El sector espanyol del dolç es troba en un moment reptador: es manté en una tendència de creixement cada vegada més equilibrat, motivat per la gran diversitat que caracteritza a aquest mercat, la capacitat d'adaptació de la indústria i l'aposta per la innovació. Aquesta bona evolució de tots els indicadors convida l'optimisme, però també a la prudència, a causa de condicionants com les tensions inflacionistes, motivades per la volatilitat als mercats de matèries primeres, els costos energètics, etc., que impacten sobre la competitivitat de les nostres companyies," ha explicat el secretari general de Produlce, Rubén Moreno.

El consum nacional segueix la tendència a l'alça

En un context marcat per la inflació que ha afectat totes les categories de productes, el sector del dolç ha fet un exercici de contenció per pal·liar aquests efectes, buscant el menor impacte possible a la cistella de la compra. D'aquesta forma, totes les categories que conformen el sector han crescut durant l'any passat en termes de consum, amb el cacau i xocolata liderant els segments (1.968 milions d'euros), seguit per galetes (1.402 milions d'euros), pastisseria i brioixeria (1.288 milions d'euros), fleca (946 milions d'euros), caramels i xiclets (733 milions d'euros) i torrons i massapans (278 milions d'euros).

Exportacions

El 2023, amb un creixement del 18%, les exportacions del sector del dolç a Espanya van superar els 2.300 milions d'euros, marcant un nou rècord i assolint més de 680.000 tones exportades en l'àmbit mundial. Europa torna a sumar el gruix de les exportacions amb 1.674 milions d'euros, la qual cosa suposa un 23% més que el 2022, seguida d'Amèrica (323 milions d'euros, un 10% més); Àsia (151 milions d'euros, +2%) i Àfrica (125 milions d'euros, +4%).

Per països, els primers deu mercats de les exportacions van acumular el 71% de les vendes globals del sector, sent els tres primers destins França, Portugal i els Estats Units amb 368, 317 i 212 milions d'euros, respectivament. Respecte a les categories més exportades, caramels i xiclets es van consolidar en la primera posició de les vendes a l'exterior del sector, amb unes exportacions de 779 milions d'euros, seguit per les galetes (629 milions d'euros), cacau i xocolata (573 milions d'euros), brioixeria i pastisseria (175 milions d'euros), panificació (84 milions d'euros) i torrons i massapans, que amb 70 milions d'euros es van posicionar, no obstant això, com la tercera més contribuent al saldo comercial del sector.

El sector del dolç també és un motor d'ocupació, ja que a Espanya es van crear 27.000 llocs de treball directes el 2023, un 4,6% més respecte al mateix període de l'any anterior. L'any passat va tornar a destacar el percentatge de contractacions fixes, un 78% del conjunt del sector, la qual cosa va contribuir a generar ocupació de qualitat, mentre que fixa població, ja que vuit de cada 10 empreses estan ubicades a petites localitats, posicionant al sector com un motor de desenvolupament i fixació de la població en les àrees rurals.