L'INE ha confirmat aquest dimarts les dades avançades a finals d'octubre que col·loquen la inflació en el 3,5% en termes interanuals, idèntica taxa al mes anterior. A més, es confirma igualment que la subjacent (preus més estructurals, descomptant aliments frescos i energia) es redueix al 5,2%, sis dècimes menys que la taxa interanual marcada al setembre. Sobre l'evolució mensual, Estadística confirma que els preus van pujar un 0,3% l'octubre respecte al mes anterior, una dècima per sobre del 0,2% de setembre. A Catalunya, la inflació es manté igualment com al setembre, encara que per sota de la mitjana, en un 3,4%.
Per partides, Habitatge, que incrementa la seva variació gairebé cinc punts i mig, fins al -7,7%, degut, principalment, a què els preus de l'electricitat i del gas, descendeixen menys que l'octubre de 2022. Per la seva part, entre els grups amb influència negativa destaquen Transport, que situa la seva taxa en l'1,4%, gairebé dos punts i mig per sota de la del mes passat. Aquesta baixada es deu al descens dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van pujar el mateix mes de 2022. Aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa del 9,5%, un punt inferior a la del mes anterior, gràcies, majoritàriament, que els preus dels llegums i hortalisses, la llet, ous i formatge, la carn i les fruites han pujat menys que l'octubre de l'any passat. Es pot assenyalar, encara que en aquest sentit, que els olis i greixos augmenten els seus preus més que el mateix mes de 2022 i el d'oliva s'encareix un 6% respecte a setembre, en un sol mes.
Amb l'estancament de la taxa interanual de la inflació l'octubre en el 3,5%, es posen fi a tres mesos consecutius d'ascensos després que el juliol, l'agost i el setembre en pugés quatre, tres i nou dècimes, respectivament. Malgrat tot, l'IPC interanual es manté en el seu nivell més elevat des del mes d'abril passat, quan va assolir el 4,1%. El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha subratllat en un comunicat que la inflació general es va mantenir estable l'octubre "pel millor comportament dels aliments i la baixada dels carburants".
"Les mesures de política econòmica adoptades pel Govern han permès a Espanya mantenir l'últim any una de les menors taxes d'inflació i més creixement econòmic de la zona euro, el que ha afavorit una competitivitat més gran de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris", ha remarcat el Departament que dirigeix, en funcions, Nadia Calviño.
Oli: un 73%
En taxa interanual (octubre de 2023 sobre el mateix mes de 2022), el que més ha pujat de preu són l'oli d'oliva (+73,5%); els paquets turístics nacionals (+19,5%); els productes de confiteria (+17%); l'arròs (+16,6%) i els sucs de fruites (+16,1%). L'oli d'oliva s'ha encarit un 6% l'octubre d'aquest any respecte al mes de setembre, un 46,9% en els deu primers mesos de 2023 i un 150,7% des de març de 2021.
Juntament amb anteriors, altres aliments registren pujades interanuals de dos dígits en els seus preus, com la carn de porcí (+13,8%); sucre (+12,3%); aigua mineral, refrescos i sucs (+12,2%); patates (+12%); altres preparats alimentaris (+11,7%); preparats de llegums i hortalisses (+10,9%), i llet (+10,4%). Per la seva part, la cervesa rossa és avui un 10,8% més cara que fa un any, mentre que les cerveses baixes en alcohol i 0,0 s'han encarit un 9,8% i altres cerveses sense alcohol, un 11,8%. De les 199 subclasses de productes de l'IPC, 173 han incrementat els seus preus en taxa interanual, 22 els han baixat i quatre no han registrat variació.
Davant els aliments esmentats, que van liderar les pujades interanuals de preus, la qual cosa més es va abaratir el desè mes de l'any en relació amb octubre de 2022, van ser altres olis, amb referència al gira-sol (-29,5%); el butà i el propà (-26,2%); l'electricitat (-22%); el gas natural (-19%) i el transport combinat de passatgers (-15,4%).
Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual va assolir a l'octubre el 3,7%, dues dècimes per sobre de la taxa general del 3,5%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica en el marc d'aquesta estadística.
Sobre setembre
En termes mensuals (octubre sobre setembre), l'IPC va registrar un augment del 0,3%, una dècima més del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena cinc mesos consecutius d'alces mensuals. L'increment mensual de l'IPC a l'octubre va ser conseqüència de l'encariment en un 8,6% del vestit i el calçat per la nova temporada de tardor-hivern, així com dels aliments, que van despuntar un 1,3% per les pujades "generalitzades" de la major part dels seus components, destacant els increments en els preus de l'oli d'oliva, les fruites i la carn i el peix.
El que més va pujar de preu el mes d'octubre respecte al mes anterior van ser els altres articles de vestir (+12,6%), la roba de dona (+10,5%) i la de nen (+10,2%), mentre que el que més es va abaratir van ser els paquets turístics nacionals (-11,8%) i els vols internacionals (-8,8%).