Amb un accés molt restringit per la presència del rei Felip VI, aquest dilluns al matí un dels protagonistes del Mobile World Congress Barcelona era José María Álvarez-Pallete. El president de Telefónica ha llançat un discurs reivindicatiu i fent una crida a la col·laboració: "És el moment d'una aliança global i d'una governança justa per aconseguir una cadena de valor sostenible i beneficiosa per a tothom. És el moment de la col·laboració, no del posicionament abusiu. És hora de fer un ús responsable dels recursos compartits. És hora d'un nou panorama normatiu. Necessitem una regulació del segle XXI. És hora de dir adeu als vells models reguladors", ha sentenciat davant la mirada del president del Govern, Pere Aragonès, i la del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
Què diu Europa?
Aquestes paraules que venen del màxim dirigent d'una operadora tan decisiva com Telefónica, ben segur que calma la mateixa Unió Europea. De fet, el passat mes de novembre del 2023, la Comissió Europea (CE) va presentar els resultats de la consulta pública sobre el futur del sector de les comunicacions electròniques i les infraestructures. Entre altres qüestions, Brussel·les va advertir de la necessitat de facilitar les operacions transfrontereres per crear un mercat únic paneuropeu. Per a la CE, cal que les operadores guanyin escala per assolir un potencial ple per a un mercat de telecomunicacions ampli. La UE també demana adaptar la regulació per a la reducció de costos i facilitar el desplegament de noves tecnologies. Aquesta situació pot debilitar el sector i exposar-lo a opes hostils, malgrat la naturalesa crítica dels seus actius.
A tall d'exemple, la recent fusió entre Orange i MásMóvil encara va posar més l'alerta cap a aquest mercat d'oligopoli portat al límit. I la recent adquisició el passat setembre d'un hòlding de l'Aràbia Saudita del 9,9% de Telefónica per 2.100 milions d'euros que el converteix en l'accionista més gran també. Per tot plegat, el president de Telefónica ha apel·lat així a la reivindicació de les principals telecos europees al voltant del 'fair share' (contribució justa), una mesura que sol·liciten davant les grans inversions en xarxes que faran falta en els pròxims anys per fer front a l'auge de diferents tecnologies, com la intel·ligència artificial (IA), i que enfronta les grans companyies del sector amb les principals tecnològiques, com Amazon, Meta, Netflix, Google, Apple o Microsoft. "En l'actualitat, sis actors consumeixen més del 50% de la capacitat de la xarxa. És essencial que us animem a fer un ús responsable de la capacitat de la xarxa i del consum d'energia. Hem de motivar-los perquè en facin un ús responsable de la xarxa", ha destacat Álvarez-Pallete en el discurs, davant un mercat de canvis i operacions constants.
En aquesta línia, el directiu també ha ressaltat que actualment ja són 47 les empreses del sector de les telecomunicacions que participen a Open Gateway, la iniciativa liderada per la GSMA --la patronal mundial de la indústria mòbil-- per obrir el potencial de les capacitats de la xarxa de les telecos de forma interoperable i programable a través d'API (interfície de programació d'aplicacions, per les sigles en anglès) obertes i estandarditzades. La iniciativa, llançada a l'MWC de l'any passat, compta així amb un total de 239 xarxes que representen al voltant del 65% de les connexions mòbils globals. Una dada que contrasta amb els processos de fusions i absorcions dels darrers temps en aquest sector.