Després d'una eufòrica setmana electoral als Estats Units, la renda variable nord-americana ha patit un retrocés alimentat pels dubtes sobre el ritme de les noves retallades de tipus de la Fed en un entorn que es preveu més inflacionista. Europa també es va mostrar feble, encara que menys, i l'IBEX 35 de la borsa espanyola va aconseguir anotar-se una revalorització del 0,73% amb Unicaja, Solaria i Corporació Acciona com els valors més rendibles. Un efecte amb rebot de molts valors castigats, especialment amb el resultat electoral, com van ser els bancs i les firmes d'energies renovables. Entre les nombroses dades econòmiques que es coneixeran, destaca dimecres la presentació de resultats trimestrals de la tecnològica Nvidia que podria servir d'al·licient a unes borses nord-americanes que han passat de l'eufòria de la victòria de Trump als dubtes sobre l'efecte en els tipus i en el ritme de baixada del preu dels diners de la Reserva Federal (Fed).

En la setmana, els preus del petroli han caigut a prop dels seus mínims anuals, situant-se el Brent en 71 dòlars i el WTI en 67 dòlars. L'OPEP va reduir la seva previsió de creixement de la demanda mundial d'1,93 a 1,82 milions de barrils diaris, influïda per l'ajustament del consum de la Xina. D'altra banda, l'Agència Internacional d'Energia estima un augment de 0,92 milions de barrils per dia per a 2024, revisant a l'alça la seva projecció anterior, apunten els analistes de MarketSreener.

A més, el mercat no va respondre positivament a noves mesures d'estímul a la Xina, la qual cosa va portar a una caiguda significativa en els preus dels metalls bàsics. El coure va baixar dels 9.000 dòlars per tona a Londres, mentre que l'or, afectat per l'augment en els rendiments dels bons, va caure a 2.570 dòlars. Per la seva part, el rendiment dels bons als Estats Units reflecteix temors sobre un possible repunt inflacionari. Encara que l'IPC va estar en línia amb les expectatives, l'Índex de Preus a la Producció va mostrar un lleuger augment. El president de la Fed, Jerome Powell, va destacar la resistència econòmica dels EUA i la falta d'urgència en retallar taxes d'interès, mentre el mercat tem una emissió de deute més gran.

El bitcoin va assolir un màxim històric de 93.500 dòlars abans de tancar la setmana per sota de 90.000 dòlars, amb un augment del 10% des de dilluns. Els ETF de bitcoin i Ethereum al comptat van atreure fluxos històrics de 2.000 i 570 milions de dòlars, respectivament. El dogecoin va pujar un 140% en deu dies, impulsat per especulació després del nomenament d'Elon Musk per a un departament l'acrònim del qual (DOGE) coincideix amb el d'aquesta criptomoneda.

Europa, dades d'octubre

El començament de setmana, el dilluns 18, destacarà per la publicació de la balança comercial d'Espanya i de l'eurozona corresponent a setembre. L'endemà, es donarà a conèixer la balança per compte corrent de setembre i la dada final de l'IPC de l'eurozona d'octubre, després de situar-se el mes passat en el seu menor nivell des d'abril de 2021 d'un 1,7% interanual, segons recullen en SelfBank.

L'equador de la setmana se centrarà a la publicació de l'índex de preus de producció d'Alemanya a l'octubre, després de registrar una caiguda d'un 1,4% interanual el mes anterior. A més, es publicarà l'IPC i l'índex de preus de producció del Regne Unit.

El dijous 21, el centre d'atenció se situarà en la dada preliminar de l'índex de la confiança del consumidor de l'eurozona de novembre, clau per determinar el sentiment econòmic de les llars europees, i les seves perspectives de consum en els mesos entrants després del resultat de les eleccions als EUA.

El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de la dada final del PIB d'Alemanya en el tercer trimestre, després de registrar en el segon una contracció de la producció d'un 0,1% trimestral. Addicionalment, es coneixerà l'evolució de les vendes detallistes d'octubre al Regne Unit i del PMI compost de l'eurozona de novembre. En l'àmbit empresarial, en la setmana destacaran els resultats de Clínica Baviera i eDreams.

El començament de setmana als Estats Units vindrà protagonitzat per l'absència de referències econòmiques de rellevància de la primera potència mundial. L'endemà, el dimarts 19, coneixerem els habitatges iniciats i les llicències de construcció d'octubre. El dimecres 20, es publicarà com totes les setmanes les sol·licituds d'hipoteques. L'endemà, ens centrarem en les peticions setmanals de prestació d'atur i en l'enquesta Filadèlfia de la Fed, que determina la salut econòmica del sector manufacturer. A més, es farà pública la dada de les vendes d'habitatges de segona mà corresponents al mes d'octubre.

Per finalitzar la setmana, l'atenció se centrarà en la lectura final de l'índex de confiança de la Universitat de Michigan de novembre, reflectint el sentiment econòmic de les llars després de la victòria històrica de Donald Trump. Per la seva part, tindrà lloc la publicació del PMI compost de novembre, després de situar-se en 54,1 punts el mes anterior. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats de companyies com Wallmart, Palo Alto Networks, Nvidia i NetApp.