Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA en espanyol i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Què et sembla el nou govern de Pedro Sánchez? Creus que a escala econòmica aconseguirà més prosperitat sense estressar el quadre macroeconòmic? Segons a qui preguntis et dirà una cosa i segons a qui, opinarà tota la contrària. Cada vegada tinc més clar que Espanya és una realitat dual, d'extrems, existeixen dues Espanyes per a quasi tot. Mentre els grans empresaris carreguen contra els acords i les propostes anunciades, com els respectius presidents de Mapfre i Mercadona, la reacció dels mercats ha estat tota la contrària. La borsa està batent rècords, l'Ibex-35 està en màxims de prepandèmia des que el PSOE va iniciar els pactes amb ERC i Junts, com explica Joel Calero Sánchez. Algunes agències creditícies han valorat positivament la continuïtat de l'Executiu actual al capdavant de la política estatal i descarten riscos fiscals. Els experts consultats per Germán Aranda Millán alerten, en canvi, de la despesa pública i troben a faltar mesures a favor de la productivitat, igual que un dels analistes de capçalera d'ON, Miguel Angel García Díaz.

La meva selecció setmanal

  1. Un altre exemple de l'Espanya dual ens el proporciona una vegada més saber qui està pagant els plats trencats en els moments de dificultats econòmiques actuals per culpa de la inflació galopant i l'escalada dels tipus d'interès. La cistella de la compra continua encarint-se, segons les últimes dades de l'INE. Preus i tipus estan minvant la capacitat d'estalvi de les famílies, segons Inverco, la patronal de l'estalvi. Però no passa el mateix amb els marges empresarials (resultat brut d'explotació sobre vendes), que s'han disparat un 14%, fins a nivells rècord, segons l'Observatori de Marges Empresarials, elaborat conjuntament pel govern central, el Banc d'Espanya i l'Agència Tributària. Si vols saber més detalls punxa en aquesta informació de Juan Ferrari San Juan.
     
  2. Seguim amb més bretxes. Aquest diumenge va ser el dia de la dona emprenedora i Sara Casas Bertran va aprofitar-ho per fer-les una radiografia. No surt gaire bé: només el 18% de les start-ups les creen dones i els inversors no creuen en elles. La paradoxa és que les empreses fundades per dones fracassen menys que les creades per homes (un 28% davant un 59%). Tanmateix, i malgrat ser més rendibles, només reben el 2% dels diners disponibles. Penós. Per cert, un dels llocs preferits dels joves per conèixer noves empreses és a TikTok. El col·lectiu de dones emprenedores ha connectat amb aquesta comunitat i sota l'etiqueta mateixa de #mujeresemprendedoras comparteixen històries d'emprenedoria, iniciatives i comerços locals, així com consells dirigits a dones que volen emprendre. És un èxit de visualitzacions.
     
  3. Enllaço amb 'La meva primera vegada', l'espai amb consells per als quals s'estan incorporant al mercat laboral. Si et preguntes si pots facturar sense ser autònom, la resposta és que sí, però alerta perquè hi ha condicionants. Núria Casas Muñoz t'explica com pots fer-ho.
     
  4. I si ja estàs pensant en la teva jubilació (diuen els experts que com més aviat es comenci a estalviar millor, però no tothom pot) i vols uns diners extres al de la pensió pública, et pot interessar aquest article de Luis Aparicio Pérez. Explica com cal estalviar per aconseguir 1.000 euros al mes dels 67 als 85 anys, i proposa quatre escenaris diferents segons si comences als 30 anys, als 40, als 50 i als 60 anys.
     
  5. En la majoria de casos, la competència és bona. A Espanya ho estem veient molt recentment amb el tren d'alta velocitat. L'arribada d'Ouigo Espanya (francesa) i iryo (italiana) a un sector monopolitzat per RENFE fins fa dos anys ha provocat que els tres competidors hagin hagut d'abaixar els preus significativament. "On encara no estem, com al corredor Madrid-Andalusia, els preus només han baixat un 6%, i on sí que hi som, tot el sector ha baixat les tarifes un 40%", revela la presidenta d'Ouigo, Helene Valenzuela. Una altra notícia positiva és que el tren està creixent, guanyant l'avió i el cotxe. Cristina Hidalgo n'explica més detalls.
     
  6. HIPRA va saltar a la fama en conèixer-se que era l'únic laboratori espanyol que tenia una vacuna per a la covid. Però li va costar Déu i ajuda rebre totes les autoritzacions per comercialitzar-les (només ha aconseguit col·locar-ne 3,2 milions al Govern espanyol) mentre el virus ha mutat en noves variants. Lluny de rendir-se, aquest laboratori d'Amer (Girona) amb més de 50 anys d'experiència en sanitat animal, ha iniciat un nou assaig clínic per avaluar la resposta davant de les noves variants. Darrere d'aquesta empresa hi ha la família Nogareda, molt discreta i poc amant d'aparèixer en públic i de les fotografies. Explica la història Josep Maria Casas.
     
  7. Com a periodista m'agrada molt el gènere de les entrevistes. Fa uns dies em vaig asseure amb Antoni Castells. Catedràtic d'Hisenda Pública, va ser conseller d'Economia i Finances de la Generalitat en els governs de Pasqual Maragall i José Montilla. És un expert en finançament territorial, un dels més grans del país, i un gran amant de la política, en majúscules. Així que l'entrevista gira al voltant dels dos temes, amb Catalunya en el centre. És molt aclaridora, tant si vius a Catalunya com fora. Si t'interessa molt el finançament autonòmic, cosa en què la nova vicepresidenta d'Hisenda, María Jesús Montero, s'hi haurà d'implicar a fons en aquesta legislatura, et recomano aquests dos articles, de Joan Ramon Rovira i Anton Gasol.

Això és tot per avui. Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!

Serafí del Arco

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.