Quin és el funcionament i les estratègies d'Airbnb a Barcelona? Amb la pandèmia, els amfitrions particulars van adoptar pràctiques dels grans tenidors. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que mostra quin ha estat l'impacte que ha tingut en l'estructura econòmica i turística de la ciutat la plataforma d'allotjaments. En aquest sentit, l'informe assenyala també les "nits mínimes d'estada", la gestió activa de preus i la professionalització com a estratègies adaptatives de la plataforma, juntament amb la cessió d'allotjaments al mercat del lloguer residencial de mitjà i llarg termini.
La covid-19 va estimular que els particulars adoptessin també les estratègies de "preus dinàmics", que abans només practicaven els amfitrions més professionals i els propietaris dels allotjaments més valuosos. El 2020, per exemple, els amfitrions es van centrar a reduir els preus per atreure el turisme interior mobilitzat després del confinament. Els resultats apunten, a més, que, tot i que els actors professionals dels apartaments turístics van ser els més afectats per les conseqüències econòmiques de la covid, també van ser els que es van beneficiar més del negoci generat per la recuperació del turisme a la ciutat. Durant la pandèmia, aquest perfil va abaixar els preus més significativament que els particulars, encara que la tarifa mitjana que cobraven continuava sent més alta.
Estada mínima i professionalització dels amfitrions
Així mateix, l'exigència d'una estada mínima va ser una pràctica que va influir positivament en la rendibilitat dels allotjaments i, per tant, va afectar la taxa de supervivència. Així, els amfitrions professionals que gestionen molts allotjaments tenen un pes relatiu molt important dins Airbnb: el 2022 representaven més d'un terç de l'oferta d'allotjament turístic que s'havia mantingut a la plataforma continuadament des del 2016.
En pandèmia, els preus dels lloguers van baixar a tota la ciutat, però amb més intensitat als barris més turístics. Aquesta caiguda dels lloguers i l'increment de la disponibilitat d'allotjaments van impulsar la demanda d'usos residencials als districtes més cèntrics, i aquesta va ser la segona estratègia adoptada pels propietaris per superar la covid-19. En el període estudiat pels analistes de la UOC (2016-2022), només el 16% dels pisos s'han mantingut en tot moment a la plataforma. "Això dona una idea del grau d'adherència dels habitatges a l'oferta com a lloguer turístic enfront d'altres usos com el lloguer residencial a llarg termini", apunten des de l'informe.
"L'estudi mostra com Airbnb influeix en el mercat de l'habitatge de la ciutat. De fet, el traspàs de l'oferta d'allotjaments de la plataforma al mercat de l'habitatge de mitjà i llarg termini durant el context de la pandèmia, amb la desaparició del turisme internacional i una gran limitació del mercat intern, és una de les estratègies d'adaptació detectades", explica Soledad Morales, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la universitat, que agrega que "el nostre sistema identifica aquesta tendència de manera clara i evident, però és difícil de quantificar donada la complexitat dels factors que intervenen en el mercat de l'habitatge i la manca de dades en obert", afegeix la investigadora de la UOC.