El Panell de Funcas, que recull les previsions d'una vintena dels principals serveis d'estudis i anàlisis privades de conjuntura espanyoles, ha elevat la previsió de creixement de l'economia espanyola fins a l'1,7% per al present any, la qual cosa suposa dues dècimes més que al març. Els analistes privats s'afegeixen al Banc d'Espanya, que al març va elevar la previsió de creixement del PIB fins a l'1,6%, encara que el governador, Pablo Hernández de Cos, va advertir aquest dimecres que han quedat curts i que se superarà aquesta xifra. I a l'AIReF que també ha revisat les seves previsions recentment fins a un creixement de l'1,9%, encara que ha avalat el quadre macro del Pla d'Estabilitat que el Govern espanyol va enviar a la Comissió Europea a finals d'abril. Les previsions dels organismes públics i privats es van apropant cada cop més al 2,1% de creixement del PIB que defensa el Govern espanyol.

El Panell de Funcas ve revisant des de finals de novembre els seus càlculs de l'economia espanyola. Al novembre va fixar l'increment del PIB en l'1,1%, al gener el va elevar a l'1,3%, el març a l'1,5% i el maig a l'1,7%, segons ha publicat la Fundació de les Caixes aquest dijous. A l'últim panell, que es publica cada dos mesos, han revisat a l'alça les seves estimacions 11 dels 18 panelistes. "La millora de l'avanç provisional del PIB en el primer trimestre de l'any fins al 0,5%, així com la dels dos últims de 2022, introdueix un efecte arrossegament positiu sobre la taxa de creixement anual de 2023 amb què les previsions anteriors no comptaven", assenyala Funcas en relació amb l'últim panell. No obstant això, en línia amb les seves anàlisis anteriors, respecte al perfil trimestral, en el que queda d'any el creixement anirà de més a amens, i serà menor que en el primer trimestre, entorn del 0,2%-0,3%.

Quant a la composició del creixement econòmic, els serveis d'estudis que formen el panell determinen un alentiment del consum i la inversió, el que farà que la demanda nacional aportarà un punt percentual, dues dècimes menys que en l'anterior previsió, pel menor creixement del consum privat i de la inversió en maquinària i béns d'equipament. Una reducció que seria compensada amb escreix pel sector exterior que sumarà al PIB aquest any set dècimes, quatre més que al Panell de març, fruit d'una revisió a l'alça del creixement de les exportacions.

Pitjors perspectives per a l'any vinent

Tanmateix, els principals serveis de conjuntura preveuen que l'any 2024 no es comportarà tan bé com s'havia calculat. La que es materialitza que el Panell de Funcas redueix la previsió de creixement per a l'any vinent en tres dècimes, fins a l'1,8%. "És interessant assenyalar que dels 11 panelistes que han revisat a l'alça la seva previsió per a 2023, la major part (vuit) han revisat simultàniament a la baixa l'estimació per a 2024". Segons l'opinió dels economistes, el creixement més gran del consum privat i de la inversió de l'any vinent compensaran prou el menor dinamisme del consum públic. Quant al sector exterior, restarà una dècima –davant les set que aportarà aquest 2023– per un creixement de les importacions lleugerament més gran que el de les exportacions.

Lleugera millora en la previsió de l'IPC

Sobre la inflació, el Panell fa una lleugera revisió de dues dècimes a la baixa amb una previsió per a la taxa mitjana anual de l'índex general al 4%, mentre que la de la subjacent s'ha elevat en tres dècimes, fins al 5,8%. Per a 2024, s'esperen unes taxes mitjanes del 2,9% i del 3,4% per a l'índex general i el subjacent, respectivament. La taxa interanual esperada per al desembre de 2023 és del 4,2% i del 2,4% per al desembre de 2024.

Respecte a l'ocupació, el consens dels panelistes apunta a una taxa d'atur del 12,8% en mitjana anual el 2023 i baixarà al 12,5% el 2024 i sobre el dèficit públic, preveu una reducció en els pròxims dos anys, fins al 4,2% del PIB en 2023 i el 3,7% el 2024, per sobre del Govern espanyol, en tres i set dècimes respectivament. La majoria dels consultats per Funcas opina que l'entorn extern continua sent desfavorable, tant a Europa com fora d'ella, i auguren pocs canvis en els mesos vinents. L'enduriment de la política monetària continuarà i es reflectirà en els tipus d'intervenció a curt termini, si bé es relaxaran en la segona part de 2024. La facilitat de dipòsits del BCE pujaria a finals d'any fins a fregar el 3,75%, i començaria a baixar a partir del primer trimestre del pròxim exercici. En els tipus de mercat, l'Euribor a un any s'aproparia al 4% a finals de 2023, per situar-se per sota del 3,5% a finals de 2024, expliquen des de Funcas.