Les cambres de comerç catalanes són un objectiu per a Eines de País, la iniciativa de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per controlar les institucions catalanes, i en la propera convocatòria d’eleccions el setembre vinent aquesta plataforma independentista intentarà consolidar i augmentar de nou el seu pes en els òrgans de govern camerals. Per això, ja ha enllestit les candidatures a la Cambra de Comerç de Barcelona, amb una proposta que lideren Mònica Roca i Antoni Fitó -presidenta i vicepresident de l’entitat, respectivament- i la Cambra de Comerç de Terrassa, amb una llista que lidera la seva actual vicepresidenta Natàlia Cugueró.
Des de l’ANC s’espera en les pròximes hores, abans que dimecres 7 de juny finalitzi el termini per a la presentació de les candidatures, ultimar alguna candidatura més. El propòsit és consolidar el pes que va aconseguir Eines de País en les esmentades cambres de Barcelona i Terrassa, però també refermar l’entrada en el ple de Sabadell, on va obtenir tres vocals el 2019 -Pau Monràs, de Global Trading Activities; Àlex Fenoll, de Fenoll Cruells Indústries; i Llorenç Domènech, de l’Escola de Música Creu Alta- que van recolzar el nomenament de l’actual president Ramon Alberich. Eines de País també presenta candidatura a Manresa, liderada per Bartomeu Suaña.
Fonts de l’Assemblea expliquen que en algunes cambres no hi ha candidatura alternativa a l'oficialista perquè la composició dels plens i els empresaris que estan al capdavant d’algunes cambres “estan treballant en línia amb les nostres reivindicacions”, i “creiem que estan al costat del país i del seu teixit empresarial”. Entre altres, citen les cambres de Girona, Palamós i Sant Feliu que treballen, sovint, de forma coordinada. A Girona, la presidència està en mans de Jaume Fàbrega, l’únic candidat que es va presentar per al càrrec en les eleccions de 2019, però que va comptar amb el consens necessari. El 2019, a Girona, es van renovar dues terceres parts dels membres de la corporació respecte a l’anterior legislatura i es va incrementar notablement la presència femenina, que es va triplicar fins a una tercera part dels 30 membres escollits per sufragi cameral, 10 vocalies per a les empreses de major aportació voluntària i 5 per a representants de les organitzacions empresarials.
En el cas de Palamós, el president és l’empresari del sector turístic Pol Fages, que ja ha avançat que optarà a la reelecció, després de completar un primer mandat de quatre anys. Entre els seus objectius, fer realitat el nou pla director del Port de Palamós, amb la vista posada en l’economia blava de cara al futur, per generar més riquesa i més llocs de treball i economia productiva per a tota la demarcació gironina.
La Cambra de Comerç de Sant Feliu està en mans d'Eduard Bosch, que va optar al càrrec amb una candidatura de consens. El director de l'empresa de maquinària pel sector alimentari, Mainali, ja era membre del ple de la cambra, on s’encarregava de l'àrea d'internacionalització. Té molta sintonia amb la cambra de Palamós, amb qui elaboren una enquesta de clima empresarial, que es publica cada dos mesos, i es considera un dels principals termòmetres de l’economia de les comarques gironines.