L'any 2023 acaba amb una inflació interanual del 3,1%, d'acord amb l'indicador avançat elaborat per l'INE donat a conèixer aquest divendres. Aquest indicador proporciona un avanç de l'IPC que, en cas de confirmar-se, suposaria una disminució d'una dècima en la seva taxa anual, ja que el mes de novembre aquesta variació va ser del 3,2%. Aquesta evolució és deguda, principalment, a l'estabilitat dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, davant la pujada de desembre de l'any anterior.
També influeix l'electricitat, els preus de la qual augmenten menys que el desembre de 2022. En sentit contrari, destaquen els carburants, els preus del qual disminueixen, però amb menor intensitat que l'any anterior. La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix set dècimes, fins al 3,8%. Els preus de consum registren al desembre una taxa del 0,0% respecte al mes de novembre, segons l'indicador avançat de l'IPC.
Així, l'any 2023 tanca amb una inflació mitjana del 3,55%, el que suposa que els pensionistes, la pujada del qual serà aquest any del 3,8% —la dada es calcula comparant novembre de 2023, sobre el mateix mes de 2022—, guanyaran tres dècimes de poder adquisitiu respecte a la inflació d'aquest any. I si es té en compte les diverses previsions d'índex de preus de consum (IPC) per a 2024, també sortiran guanyant, ja que s'espera entre el 3,3% i el 3,4%.
No obstant això, a falta de conèixer en detall l'IPC de l'any per grups de béns i serveis —que l'INE publicarà el 12 de gener—, els preus de l'alimentació continuen sent la preocupació més gran dels espanyols, ja que al novembre marcaven una pujada interanual del 9%. No obstant això, per les dades avançades aquest divendres, es pot pensar que tant els aliments, com la partida de begudes alcohòliques i tabac, que puja un 7,1%, hagin rebaixat els seus índexs al desembre.
IVA aliments
Aquests nivells han motivat que el Govern hagi decidit mantenir durant sis mesos més la rebaixa de l'IVA de 16 aliments bàsics, que suposen un terç del pressupost en alimentació d'una família mitjana. Tanmateix, es pot recordar que en les dues edicions anteriors, el desembre de 2022 i el juny de 2023, la mesura de baixada de l'impost estava lligat a la consecució de l'objectiu de rebaixar la inflació subjacent del 5,5%, quan al desembre s'ha col·locat en el 3,8%. A l'RDL aprovat dimarts passat, ha desaparegut la referència a la inflació subjacent en la renovació dels ajuts sobre l'IVA de l'alimentació.
Al costat d'alimentació i begudes alcohòliques i tabac, la restauració es col·loca com el tercer grup més inflacionista, amb un 6,3% de pujada interanual al novembre i altres béns, el 4,1%. La reducció de la inflació es justifica pel comportament en transports, a la baixa gràcies a les subvencions sobre el transport públic —que igualment s'han prorrogat— com pel descens des de gener dels carburants i de la partida d'habitatge i les seves despeses derivades, entre els quals es troba l'electricitat, els preus de la qual, en comparació amb 2022, han registrat un descens, caient més de la meitat.
La reducció de la inflació s'ha registrat especialment en el primer semestre, a causa de l'efecte estadístic, ja que després de la invasió d'Ucraïna el 2022 es van disparar l'electricitat, el gas i el petroli, i, a partir de l'estiu, els aliments. Així, el màxim es va marcar el gener, amb un IPC interanual del 6% amb un descens més o menys continuat que va tocar sostre el mes de juny, en un 1,9%, baixada que s'explica perquè aquell mateix mes de 2022, es van tocar màxims de l'electricitat superant els 300 euros per MWh. Però a partir de juliol, per l'efecte esglaó sobre l'any anterior, la senda baixista es va tornar en alcista amb un màxim del 3,5% a l'octubre i setembre, per tornar a baixar al novembre, al 3,2%, i el desembre al 3,1%.
En termes mensuals, el que suposa l'increment real dels preus d'un mes a l'altre sense caure en efectes estadístics per la comparació anual, dels 12 mesos en 9 s'han produït pujades, amb un màxim del 0,9% al febrer i del 0,6% a l'abril i al juny. S'han registrat descens el gener (-0,2%) i el novembre (-0,3%) i al desembre s'ha quedat pla.