El ChatGPT va aconseguir 100 milions d’usuaris en només 60 dies, sent els Estats Units el mercat més gran per l'aplicació d'intel·ligència artificial. De fet, després de la seva aparició el 30 de novembre de 2022, va arribar al milió d’usuaris en 5 dies, mentre que a Netflix li va costar 3,5 anys aconseguir les mateixes xifres. El que ha estat considerada la tecnologia més disruptiva de tots els temps compleix un any i, després de 365 dies, és complicat valorar la seva irrupció. Ha estat un èxit? Un fracàs? És una amenaça o un benefici?
Aleix Valls, enginyer de camins, matemàtic i doctorat en mecànica computacional de fluids, a més de CEO i cofundador de la consultora Liquid i director general del Mobile World Capital (2015-2017), afirma que "estem celebrant una cosa que sembla que faci molts anys que tenim" i indica que la seva entrada ha sigut "extraordinària". Valls sosté que la intel·ligència artificial és una tecnologia que estava "amagada" darrere de processos i aplicacions i que fa un any va passar a un primer terme, on els usuaris la van començar a poder fer servir. "El ChatGPT té una part creativa brillant i esperem que millori en processos de robotització de dades", tot i que opina que ha sorprès els usuaris perquè ho ha fet en un lloc on no esperàvem. "El ChatGPT confirma la tesi que cada cop tenim models més grans i que guanyem més capacitat intel·lectual". "El llançament del ChatGPT ha fet que la tecnologia per primer cop tingui caràcter generalista. Ha canviat la societat com l'electricitat o el microxip, tothom és susceptible de veure's beneficiat d'aquesta tecnologia", defensa.
Per la seva part, Esteve Almirall, professor titular a Esade i expert en innovació, assegura que l'any passat el llançament del ChatGPT va ser una "sorpresa" per a tothom, però apunta que no era res nou, que ja feia anys que existia. "Ningú en feia cas, però el ChatGPT feia anys que ja hi era. La diferència és que va aportar una cosa nova, la capacitat de jugar amb una interfície". La gent jugava i ho posava a les xarxes, es coneixia poc, però el canvi d'interfície va fer que tot el planeta pogués jugar i fer coses extraordinàries. Hi va haver un gran rebombori en l'àmbit polític i social, l'aplicació es va anar estenent, sobretot de manera silenciosa".
Maria Paredes, AI & Automation Specialist a Sabio assenyala que la introducció del ChatGPT ha representat un any d'avanços significatius en tot el que suposa la intel·ligència artificial generativa i Conversacional. Això ha transformat la manera en què les persones perceben i utilitzen la IA, impulsant el desenvolupament de casos d'ús que abans eren impensables o molt costosos i una major adopció en diferents sectors del mercat. "Per a Sabio està clar que la seva implementació està millorant els processos d'atenció al client i l'experiència de l'usuari en milers d'empreses, encara que ha enfrontat desafiaments, com la necessitat de millorar la comprensió contextual i abordar qüestions ètiques, generant debats sobre la responsabilitat en el seu ús i el desenvolupament continu per a garantir una implementació ètica i efectiva".
ChatGPT, oportunitat o amenaça?
Sobre si és una oportunitat o una amenaça, Aleix Valls comenta "la IA no té consciència en ella mateixa. No pot exterminar-nos avui, però no sé si dir-te si d'aquí a 50 anys podrà desenvolupar algoritmes de consciència". En aquest sentit, aclareix que "de moment sap llegir i escriure", però recorda els humans no són bons o dolents per una cosa, sinó perquè tenen consciència. "Si la IA tingués consciència no li podríem dir tecnologia, li hauríem de dir d'alguna altra manera. Si no té consciència no pot ser una amenaça per la societat". Per contra, indica que "ara fem les coses de forma més ràpida i som capaços de posar intel·ligència a qualsevol cosa. Per tant, el món passa a ser més intel·ligent i un món intel·ligent és un món millor".
Almirall defineix que alguns actors critiquen que el ChatGPT és un perill per la democràcia o inclús per a la humanitat. "S'han omplert planes dient això, han tingut una visió molt restrictiva, però el que cal és coordinació i col·laboració entre els diferents agents". "L’impacte social serà enorme, l’anirem veient, és molt gradual, però tindrem eines molt intel·ligents i això és molt positiu".
"La IA no té ni ètica ni moral, però els individus sí"
Respecte a la seguretat, Valls critica que les fake news i les modificacions d'imatge i veu fa temps que hi són, i que és la IA l'única tecnologia que ens les pot fer veure. "Les contradiccions estan a la societat. Ella no té ni ètica ni moral, però els individus sí. "Quan diem que el problema és de l'algoritme és tirar pilotes fora, ja que el problema el té la societat". En aquesta línia, Valls afirma que aquest relat fa que la població sigui més "infantil" perquè el que fa és treure's responsabilitats. "Diem que els dolents són ChatGPT i les xarxes socials, però el que cal és una bona regulació".
Pel que fa a la regulació, Almirall confia molt en la regulació com a mesura per "posar ordre", però critica que Europa no pot limitar, o ho pot fer d'una manera relativa, perquè no es poden regular coses que no estan fetes a Europa. "Els americans i els xinesos són els que estan creant aquestes tecnologies, a Europa no hi ha una proposta, ens aniria millor si passéssim els mitjans amb una proposta pròpia de tecnologia". "Aquí el que fem són molts titulars, però el que hem de fer és competir tenint producte, hem de tenir actors locals". Hi ha dos casos a Alemanya i a França, però són projectes molt incipients. "Aquí amb el tema de la competitivitat digital no acabem de funcionar. Ens hem posat les piles amb altres coses, però amb això no".
"L'impacte social serà enorme"
Sobre quins oficis es veuen o veuran amenaçats amb el ChatGPT, Aleix Valls assegura que tots. "Totes les empreses posaran assistents virtuals per atendre les peticions i aclareix que les màquines parlaran amb màquines". "Veurem automatització de processos en tots els sectors, hi haurà robots que faran tasques que ara es fan manuals, el problema serà el grau d'afectació".
En aquest cas, Almirall explica que no és un procés ni immediat ni instantani, i que moltes indústries ja han implementat aquesta intel·ligència i d'altres que no ho faran mai. "Ara mateix no ho veiem com una amenaça, sinó com una eina, però hi ha gent que no serà capaç de veure-ho mai com a tal. Els que gaudeixen d'aquesta eina ho incorporaran als estudiants i a les aules, al sector salut per fer un primer cribratge o inclús en l'àmbit bancari per automatitzar i digitalitzar processos que ara es fan de forma manual".
En aquest sentit, Daniel Gil, AI & Automation Specialist eaa Sabio argumenta que en l'àmbit empresarial, el model productiu canviarà radicalment en els llocs de treball de coll blanc, on la IA generativa estarà en tots els oficis: aplicacions ofimàtiques (per a la creació de documents, presentacions, informes, anàlisis de fulls de càlculs, creació de dashboards en BI) generació d'aplicacions (o codi) a través de llenguatge natural, assistents virtuals que tindran accés a totes les dades d'una empresa (documentació, lleis, reglaments, articles, dades financeres…) i donaran resposta immediata basada en ells, solucions ad hoc per a recursos humans o departaments financers per a automatitzar qualsevol procés on hi hagi dades, etc.".
I en un futur, com ens hem d'imaginar el ChatGPT? "Més enllà del desenvolupament, avançarem molt en raonament, càlcul matemàtic i resolució de teoremes complexos, el rendiment millorarà molt", confessa Almirall, que afegeix que en tema innovació està tot per fer encara. "Tindrem eines molt intel·ligents, canviarà el món, l'impacte social serà enorme, però ho anirem veient de manera gradual", acaba.
Ball de cadires a l'empresa
Després d’un any, no tot han sigut flors i violes a l’empresa d’OpenAI, creadora de ChatGPT. De fet, recentment el negoci ha estat en el focus mediàtic pel ball de cadires que s’ha dut a terme entre els seus directius. Sam Altman, empresari dels Estats Units i creador de l’aplicació l’any 2015, va ser acomiadat fulminantment el passat 17 de novembre. La junta va al·legar qüestions de confiança, donant a entendre que Altman havia ocultat informació sobre la tecnologia que estava desenvolupant. Tres dies després, el gegant Microsoft va fitxar a Altman i només dos dies després, el dia 21, tornava a ser l’executiu de la companyia. El motiu? 738 dels 770 treballadors del negoci havien amenaçat de deixar l’empresa. Entre les entrades i sortides, Altman va perdre el càrrec de conseller, però va guanyar el suport de Satya Nadella, director executiu i pare de Windows, principal inversor d’OpenAI.