El president de la patronal d'apartaments turístics Apartur, Enrique Alcántara, ha enviat una missiva l'associació GSMA, organitzadora del Mobile World Congress (MWC), a la fira de la indústria de l'Audiovisual (ISE) i a Fira de Barcelona per obtenir el seu suport i aconseguir que el Govern faci marxa enrere i retiri el decret llei que ha aprovat per limitar el nombre d'habitatges d'ús turístic en 262 municipis catalans, inclosa la ciutat de Barcelona. Alcántara recorda al director de la GSMA, John Hoffman, al seu homòleg en l'ISE, Mike Blackman, i al director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, que l'aplicació d'aquesta norma suposarà l'eliminació del 40% de l'oferta d'allotjament reglat a Catalunya, en un període de 5 anys, i que això comportarà "una amenaça important per a la capacitat de la ciutat d'allotjar grans esdeveniments" com el Mobile World Congress, l'ISE o la major part dels certàmens que organitza Fira de Barcelona.

Per això, la patronal d'apartaments turístics considera que seria apropiat abordar aquestes qüestions en una trobada amb cadascun d'aquests responsables, per separat, i representants de la patronal per a "explicar-li amb més detall l'abast, magnitud i implicacions que aquest nou escenari normatiu planteja per al futur dels habitatges d'ús turístic a Catalunya, i intercanviar impressions quant a la seva perspectiva sobre això". Enrique Alcántara, com a signant de la missiva, planteja a John Hoffman, Mike Blackman i Constantí Serrallonga que, en cas que ho considerin oportú, "comptar amb el seu suport i buscar vies de col·laboració conjunta per salvaguardar aquesta modalitat d'allotjament preferida per una gran part dels visitants de la ciutat i la demanda de les quals s'incrementa any rere any".

A tots ells els recorda també que és del tot conegut que el MWC té certes dificultats per allotjar els gairebé 100.000 assistents que ha arribat a mobilitzar a Barcelona i les ciutats de l'entorn, que l'ISE té un problema similar per als seus 60.000 visitants i que Fira de Barcelona "lamentablement" veurà reduïda la seva capacitat d'atracció per optar a l'atracció d'importants certàmens firals en un futur. Adverteix cada un d'ells que l'aplicació de la llei implicarà, en el cas de la capital catalana, l'eliminació de més de 50.000 llits disponibles per a esdeveniments d'aquest tipus, "impactant greument la imatge de Barcelona com a ciutat amfitriona". "La capacitat de la ciutat per allotjar tals esdeveniments és crucial no només per al seu creixement econòmic, sinó també per exhibir la seva innovació, tecnologia i connectivitat en un escenari global", afegeix la carta. "També fa malbé la reputació de la ciutat, posant en perill l'atractiu de Fira de Barcelona i en conseqüència el seu estatus com un destí líder, com a centre internacional per a conferències i convencions," postil·la a la carta enviada a Constantí Serralonga.

Airbnb fa una crida a Aragonès

El decret llei, que limita a com a màxim 10 llicències de pisos turístics per cada 100 habitants i que estableix una moratòria de cinc anys. El sector ja ha advertit a la Generalitat que aquesta norma "pot considerar-se una expropiació" i que si finalment arriba a entrar en vigor -el decret llei s'ha de sotmetre, probablement la setmana vinent, a aprovació en el Parlament de Catalunya- tindrà un cost per a les arques públiques, que xifren en uns 4.000 milions d'euros.

La normativa també ha rebut les crítiques dels operadors internacionals que compten amb oferta de pisos turístics a Catalunya. El més destacat és la plataforma Airbnb que, en línia amb les crítiques i reivindicacions de les patronals catalanes del sector, s'ha adreçat per carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès. En aquesta, directora general d'Airbnb Màrqueting Services, Mónica Casañas, recorda al Govern que, a Catalunya, gairebé 4 de cada 10 pobles manquen d'opcions d'allotjament, i en molts altres municipis que depenen del turisme estacional, els habitatges familiars ja existents exerceixen un paper crucial en l'economia local. "Gràcies a aquests milers de cases familiars que s'estenen per centenars de pobles a Catalunya i es comparteixen amb viatgers quan els seus propietaris no els estan utilitzant, tant els negocis locals com els mateixos pobles obtenen beneficis directes sense haver de construir més infraestructura turística".

Deixa també clar que, davant de les possibles acusacions de l'especulació que generen aquest tipus d'allotjaments, la responsable d'Airbnb assenyala que "els amfitrions en Airbnb a Catalunya "són principalment ciutadans corrents i famílies locals que anuncien una sola propietat". Segons una enquesta interna d'Airbnb, gairebé 9 de cada 10 amfitrions a Catalunya afirmen que l'espai que van anunciar els pertanyia a ells o a les seves famílies i més de dos terços dels amfitrions i anuncis en Airbnb a Catalunya estan ubicats fora dels principals centres urbans.