La junta directiva de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que exerceix de lobby davant de les administracions en defensa d'un segment d'activitat, que està en dubte per part de les administracions ha recorregut a Marian Muro, la que va ser exdirectora de turisme del Govern i de Barcelona per dirigir la patronal. Gràcies a la seva trajectòria professional, Muro té un ampli coneixement del funcionament de les institucions i del sector, per al qual actualment exerceix com a consultora. Així ho ha reconegut explícitament l'associació en un comunicat, en el qual expressa que "l'ampli coneixement del funcionament de les institucions governamentals i l'entorn empresarial de Muro ha estat determinant per a l'elecció d'Apartur".

Presidida per Enrique Alcántara, Apartur té oberta una batalla pública i legal amb la Generalitat, a través de la federació Federatur. El detonador ha estat l'última llei que regula i limita la implantació dels pisos turístics en més d'un centenar de municipis catalans -que es considera que tenen una excessiva massificació turística que impacta en l'accés l'habitatge dels seus residents- i està encaixant l'últim anunci de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni: tancar tots els pisos turístics de la ciutat el 2028. La nova directora general d'Apartur, Marian Muro, encara aquesta situació com "un repte clau en una indústria que vull, valoro i desig potenciar pel bé de l'economia barcelonina i catalana".

Davant d'aquesta mesura, Apartur argumenta que els habitatges d'ús turístic a Barcelona representen un 0,77% sobre el total del parc d'habitatges de la ciutat. Amb aquestes dades a la mà, Apartur veu a l'anunci de l'alcalde una cortina de fum pel seu fracàs en les polítiques d'habitatge a la ciutat. "Un fracàs que el consistori repercuteix ara expropiant els petits propietaris que amb la seva activitat econòmica legal ocupen uns 5.000 treballadors de forma directa i altres tants de forma indirecta i aporta anualment més de 347 milions d'euros a les arques públiques de Barcelona". Segons les seves dades, cada any, el sector dona allotjament a 2,5 milions de turistes que estan de passada per la ciutat i que, sense aquesta oferta, no tenen alternatives perquè falten hotels a causa de la moratòria que també té en vigència el consistori de Barcelona.

La patronal insisteix que "els pisos turístics són imprescindibles per al lideratge del turisme com a primera indústria a la capital catalana si es vol atendre la demanda de qualitat que tant el visitant de lleure com el que arriba per assistir a fires i congressos està sol·licitant", assenyala el president Enrique Alcántara. La patronal, que agrupa a més de 350 empreses i professionals que gestionen apartaments turístics, ha advertit que contravé la legalitat limitar la seva existència.