Hola a tothom! CaixaBank passa pàgina i ja mira al 2027. Aquest dimarts, el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va presentar el nou pla estratègic, 2025-2027, amb una baixa significativa, ja que el president no l’acompanyava, com acostuma a ser habitual en aquestes ocasions. I és que també passa pàgina en quant a la presidència, amb la sortida de José Ignacio Goirigolzarri, que provenia de Bankia, a final d'any i la presa de possessió de Tomàs Muniesa.

El pla per als propers tres anys del banc català té diversos eixos, com ha desgranat Cristina Hidalgo. Un d’ells és l’aposta per la tecnologia, amb una inversió de 5.000 milions d’euros en tres anys i la contractació prevista de 3.000 perfils tecnològics. Un altre, l’increment de la remuneració a l’accionista, amb un dividend previst de fins el 60% dels beneficis, que es pot esperar que creixin. També aposta per la solvència, amb un increment de les ratios de qualitat dels actius, per l’eficiència, amb tancaments d’oficines si cal, tot i que preveu tenir més empleats al final del trienni que al principi, i per la sostenibilitat.

Pel que fa al creixement del negoci, CaixaBank vol expandir-se internacionalment, més enllà de Portugal, amb la banca d’empreses, i a Espanya veu l’oportunitat en els baby boomers. Si bé és cert que és un segment en el que ja té una alta presència, també ho és que és una generació que està arribant a la jubilació, en molts casos, amb un raconet, pensió alta, assegurances, plans de pensions, etc... i tenen més necessitats financeres que segments més joves de la població. I l’esperança de vida va a l’alça.

Grifols ha tornat a ser notícia aquesta setmana, per partida doble. Primer, per la possible opa de Brookfield. Es va confirmar el preu, que seria de 10,50 euros per acció, cosa que la va fer baixar a borsa, davant el que el consell d’administració de la companyia va rebutjar dimarts una possible opa a un preu que considera que infravalora l’empresa. En segon lloc, dimarts l’Audiència Nacional va admetre la denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per investigar Gotham City per utilitzar, presumptament, informació enganyosa per atacar l’empresa catalana d’hemoderivats.

Deixant de banda les que són dues de les grans companyies del país, presents a l’Ibex, aquesta setmana hem posat el focus en l’evolució d’altres empreses i en directius catalans que són protagonistes, fins i tot, en gegants globals.

Les empreses de la setmana

EV Motors arrenca la fàbrica
L’enginyeria catalana EV Motors va cremant etapes per aconseguir dues de les fites que s’havia marcat: que l’antiga fàbrica de Nissan de la Zona Franca torni a produir cotxes i ressuscitar la mítica marca espanyola Ebro, que posarà els primers SUV al mercat en qüestió de dies. Aquest dissabte, de fet, celebra la posada en marxa oficial de la planta, rebatejada com a Ebro Factory, amb l’inici del muntatge del primer model de la marca, el S700, que suposa també la contractació de part de la plantilla de l’antiga Nissan. A més, aquesta setmana EV Motors ha tancat la presa de control de l’empresa que gestiona el hub industrial i la fàbrica, amb la compra del 43% a QEV per 3 milions d’euros. Ara, el 40% de Hub Tech Factory passa a mans de la xinesa Chery, soci de l’empresa catalana fundada per Rafael Ruiz, Pedro Calef i Daniel Asensio.

Occident, a la caça dels autònoms
Espanya és un país d’autònoms, amb 3,5 milions de persones que treballen per compte propi, que converteixen aquest col·lectiu en objectiu de les empreses. Entre aquestes no hi falten les asseguradores, i ara entra en la pugna Occident. La companyia catalana llança un pla de pensions d'ocupació simplificat, ‘Occident Pensiones Autónomos', que pot contractar qualsevol professional per compte propi i que permet al partícip desgravar-se fins a un total de 5.750 euros anuals en la seva declaració de la renda. El 80% dels autònoms cotitza per la base mínima, per la qual cosa un pla de pensions complementari pot ser una opció atractiva.

Moure creix fins els 140 milions
El grup Moure, fundat per Marcos Moure, va néixer el 2010 amb centres de neteja de cotxes, Elefant Blau. Dos anys més tard, va obrir la seva primera benzinera, amb la marca Quality Low Cost. Actualment, són ja 50 els carwash que té i 24 les gasolineres, però això no queda aquí. També inclou una distribuïdora de peces per a centres de neteja, una empresa especialitzada en la fabricació i instal·lació de carwash i, la de més recent creació, Kumbra Yachts, de venda d’embarcacions d’esbarjo, complint un somni de la família, aficionada de la navegació. Amb tot plegat, el grup preveu facturar 140 milions d’euros aquest 2024 a Espanya i Portugal, com va explicar Maria Teresa Coca.

Els directius

Sabem poc dels catalans que triomfen al món dels negocis als Estats Units. Potser no s’explica prou, o potser ells mateixos, en mig d’un ecosistema emprenedor que no s’atura, tampoc poden dedicar-se a deixar-se veure. Albert Esplugas és un d’aquests casos: cap de relacions d’analistes d’IA generativa de serveis web d’Amazon, viu a cavall entre Seattle i Barcelona. La setmana passada va ser a la capital catalana per participar al Forum FemCat i va passar també pel nostre plató, on la Núria Casas el va entrevistar per a ON-IA. Esplugas va parlar de les últimes innovacions i de les seves implicacions en la societat en una entrevista que pots veure completa aquí.

Caixa d’Enginyers canvia de director general. A partir de l’1 de gener, Juanjo Llopis assumirà el càrrec que ha ocupat durant gairebé dues dècades Joan Cavallé, com va explicar Sara Casas. Llopis du set anys a l’entitat catalana, a la que va entrar com a director de l’àrea de negoci, a la que posteriorment va afegir serveis al soci, amb rang de subdirector general. El directiu tindrà l’objectiu d’apuntalar el creixement de Caixa d’Enginyers, que s’ha intensificat en els últims anys, incloent-hi una expansió territorial.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!