El nombre de places d'habitatges d'ús turístic (VUT) de deu ciutats espanyoles supera la seva oferta hotelera total, destacant les ciutats de Màlaga, València o Alacant, segons un informe d'Exceltur sobre les 25 ciutats espanyoles amb més volum de places turístiques al llarg de 2024. En concret, a més de les ja esmentades, les set ciutats espanyoles restants que se situen en el rànquing són Sevilla, Granada, Còrdova, Las Palmas, Santander, Gijón i Múrcia.

A més, la xifra d'habitatges d'ús turístic s'incrementa a totes les ciutats espanyoles respecte als nivells de 2023. Amb pujades superiors al 15%, se situen ciutats com València (+30,2%), Madrid (+22,9%), Còrdova (+22,1%), Alacant (+21,8%), Màlaga (+19,3%) i Sevilla (+17,4%).

Creix la pressió turística a Espanya

D'altra banda, tenint en compte el rànquing complet elaborat pel lobby turístic, el nombre de pisos vacacionals a Espanya va créixer al llarg de l'any passat un 17,5%, en comparació amb l'any previ, fins a les 344.397 places, gairebé sis vegades més que l'augment del 2,9% de les 404.914 en hotels. Per a Exceltur, malgrat els esforços dels governs autonòmics i locals per al control de pisos turístics, ha assenyalat que "la realitat dels fets ratifica la necessitat d'incorporar nous instruments normatius que garanteixi que no es puguin comercialitzar aquests habitatges que no compleixin les esmentades normatives".

En aquest sentit, des del hub també han lamentat que el creixement de l'oferta de places turístiques al país, derivat de la conversió d'habitatges en allotjaments turístics, ha tingut una "notable incidència" en l'augment de la pressió turística i la percepció social sobre el turisme al llarg de 2024.

A més, l'informe fet públic aquest divendres apunta que la pressió turística al llarg de l'any passat a Espanya, mesura en pernoctacions, va assolir un total de 1.063,2 milions de nits entre els mesos de gener i setembre, sense assolir els màxims registrats l'any 2017 (1.068,8 milions de nits) i creix només un 5,5% en comparació amb les dades de 2023. En aquesta xifra de 2024, els habitatges d'ús turístic expliquen l'augment més rellevant d'aquest factor amb un 51%.

Aplicació de la Finestreta Única Digital d'Arrendaments

Per tot això, des d'Exceltur reconeixen i valoren "molt positivament" l'aprovació i entrada en vigor del Reial decret de Finestreta Única Digital d'Arrendaments el passat 2 de gener, encara que la seva aplicació serà efectiva a partir del pròxim 1 de juliol. "És un instrument per afavorir que les plataformes digitals que intervenen en la seva intermediació no puguin publicitar anuncis de lloguer d'habitatges turístics que no comptin amb el preceptiu nombre de registre gestionat pel cos de registradors de la propietat", ha ressaltat sobre això el lobby turístic.