D’aquí menys d’un mes, el pròxim 2 d’abril, comença la campanya de la Declaració de la Renda 2025, corresponent a l’exercici fiscal del 2024. Es tracta dels terminis en els quals els ciutadans residents a Espanya han de complimentar la documentació de la campanya de liquidació de l’IRPF i l’impost de patrimoni. Tant si la persona ha de pagar a Hisenda com si espera una devolució, és clau conèixer les despeses deduïbles que poden ajudar a reduir la base imposable i optimitzar la declaració del contribuent.

Les despeses deduïbles són aquelles que es poden restar dels ingressos bruts per calcular l’impost a pagar. En funció de la situació personal i professional de cada contribuent, es podran desgravar diferents conceptes. Quins són?

Què es pot desgravar en la declaració de la Renda?

  1. Deduccions per a autònoms i empreses: aquestes persones poden deduir-se el material d’oficina, els equips informàtics, el lloguer del local o despatx, els serveis de telefonia, wifi, electricitat i totes aquelles despeses de transport relacionades amb l’activitat que du a terme el treballador com ara el combustible.
  2. Deduccions per habitatge: tant si el contribuent és propietari o llogater podrà deduir els interessos de la hipoteca (per a aquells habitatges adquirits abans del 2013), les despeses de conservació i reparació de l’habitatge o els beneficis fiscals per reformes d’eficiència energètica, entre altres.
  3. Mobilitat sostenible: la compra d’un vehicle elèctric (deducció del 15% fins a 3.000 euros) o la instal·lació de punts de càrrega per a cotxes elèctrics (fins a 4.000 euros deduïbles).
  4. Deduccions autonòmiques i particulars: algunes comunitats autònomes ofereixen deduccions específiques com podrien ser les deduccions per malalties cròniques a Cantàbria i a les Canàries, les rebaixes fiscals a Madrid per deflactació de l’IRPF, els beneficis fiscals en la compra de material escolar en diverses comunitats  autònomes o la quota del gimnàs a La Rioja o a la Comunitat Valenciana (fins a 300 euros).
  5. Inversions amb avantatges fiscals: en la declaració de la Renda també es pot desgravar la inversió en start-ups (amb deduccions del 30% fins a 60.000 euros), les donacions a ONG, sindicats i partits polítics (fins a un 80% de la deducció) o les aportacions a plans de pensions (deducció de fins a 1.500 euros o fins a 8.500 euros en plans d’empresa).

Calendari i qui l'ha de fer

La data límit per presentar les declaracions amb resultats a ingressar i domiciliació bancària serà el dimecres 25 de juny. El tancament de la Campanya de la Renda tindrà lloc el dilluns 30 del mateix mes, últim dia per presentar les declaracions amb resultat negatiu.

En la Campanya de la Renda de 2025 estaran obligats a presentar la seva declaració aquells contribuents que hagin obtingut rendes superiors als 22.000 euros bruts procedents d’un sol pagador. Tot i això, també hauran de dur-la a terme tots aquells que hagin obtingut rendes superiors a 15.876 euros bruts procedents de dos o més pagadors, entre altres supòsits.