Les comunitats autònomes, com en cada exercici, tenen fixades diverses deduccions sobre la quota autonòmica de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Centrant-nos a Catalunya i a la campanya de la Renda 2024, els contribuents residents en aquest territori poden beneficiar-se de 9 deduccions, en cas que compleixin els requisits que fixa la norma fiscal per aplicar-se tals deduccions. El principal: has d'haver residit en territori català un mínim de 183 dies (mig any).

En concret, es tracta de les següents deduccions:

  1. Per naixement o adopció de fills
  2. Per lloguer de l'habitatge habitual
  3. Per pagament d'interessos de préstecs per a estudis universitaris de tercer cicle
  4. Per viduïtat
  5. Per donacions a determinades entitats
  6. Per rehabilitació de l'habitatge habitual
  7. Per inversió per un àngel inversor per a l'adquisició d'accions o participacions socials
  8. Per obligació de presentar la declaració de l'IRPF per raó de tenir més d'un pagador
  9. Tram autonòmic de la deducció per inversió en habitatge habitual adquirit abans del 01.01.2013

Aquestes deduccions, en detall, consisteixen en el cas de naixement o adopció durant el període impositiu, en 150 euros en la declaració individual de cadascun dels progenitors; 300 euros en cas de declaració conjunta; o 300 euros en cas de declaració del progenitor o progenitora d'una família monoparental.

Capítol de l'habitatge

En el tema de l'habitatge estan vigents, a Catalunya, desgravacions en concepte de rendes de lloguer i, també, per obres de rehabilitació. En el primer cas, les persones que visquin de lloguer poden deduir el 10%, fins a un màxim de 300 euros anuals (600 euros en cas de declaració conjunta), de les quantitats pagades durant l'any. És a dir, un mateix habitatge no pot donar lloc a l'aplicació d'un import de deducció superior a 600 euros.

Això sempre que compleixin els següents requisits:

  • Tenir 32 anys o menys en la data de meritació de l'impost.
  • Haver estat a l'atur 183 dies o més durant l'exercici.
  • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65 %.
  • Ser vidu o vídua i tenir 65 anys o més.

També poden executar la deducció aquells contribuents que hagin ingressat menys de 20.000 euros anuals (30.000 euros anuals en cas de declaració conjunta). O aquells les quantitats satisfetes dels quals en concepte de lloguer superin el 10% dels rendiments nets. Aquesta deducció només pot aplicar-se una vegada.

En el cas de famílies nombroses i famílies monoparentals, les persones contribuents poden deduir el 10% de la renda del lloguer, fins a un màxim de 600 euros anuals, de les quantitats satisfetes en el període impositiu, acollint-se també als requisits establerts.

Per a les obres de rehabilitació, a l'habitatge habitual, hi ha dos conceptes a tenir en compte. Primer, que les obres hagin estat qualificades o declarades com a actuació protegida en matèria de rehabilitació d'habitatges, acollint-se a diverses normatives legals vigents. En segon lloc, que les obres tinguin per objecte principal la reconstrucció de l'habitatge mitjançant la consolidació i el tractament de les estructures, façanes o cobertes i altres d'anàlogues. En aquest supòsit, el cost global de les operacions de rehabilitació no ha d'excedir del 25% del preu d'adquisició si s'hagués efectuat l'adquisició durant els dos anys immediatament anteriors a l'inici de les obres de rehabilitació. També d'acord amb el valor de mercat que tingués l'habitatge en el moment de l'esmentat inici. A aquests efectes, es descomptarà del preu d'adquisició o del valor de mercat de l'habitatge la part proporcional corresponent a terra.

En el cas de pagament de quantitats durant l'exercici en concepte de rehabilitació de l'habitatge que constitueixi o vagi a constituir l'habitatge habitual, el percentatge de deducció és de l'1,5% de les quantitats satisfetes, les quals no poden superar 9.040 euros.

Construccion d'un edifici d'habitatges a Barcelona. Foto Martí Petit
Construcció d'un edifici d'habitatges a Barcelona. Foto Martí Petit

Inversió per a la compra d'habitatge

El tram autonòmic de l'IRPF especifica que, en cas de compra de l'habitatge habitual, els percentatges de deducció són del 7,5% amb caràcter general, i del 15% si es tracta d'obres d'adequació de l'habitatge habitual de persones amb discapacitat.

Poden aplicar aquesta desgravació per inversió en habitatge habitual els contribuents que hagin adquirit l'habitatge habitual abans de l'1 de gener de 2013 o que abans d'aquesta data hagin satisfet quantitats per a la construcció de l'habitatge habitual; els qui abans de l'1 de gener de 2013 hagin satisfet quantitats per a obres de rehabilitació o ampliació de l'habitatge habitual, sempre que les esmentades obres haguessin finalitzat abans de l'1 de gener de 2017; i finalment els qui abans de l'1 de gener de 2013 hagin satisfet quantitats per fer obres i instal·lacions d'adequació de l'habitatge habitual de persones amb discapacitat, sempre que les esmentades obres o instal·lacions haguessin finalitzat abans de l'1 de gener de 2017.

En qualsevol cas, les persones contribuents han d'haver practicat la deducció per inversió en habitatge habitual amb relació a les quantitats satisfetes per a l'adquisició o construcció de l'habitatge en un període impositiu meritat abans de l'1 de gener de 2013, tret que sigui aplicable el que disposa l'article 68.1.2º de la Llei de l'Estat 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, a la redacció vigent el 31 de desembre de 2012.

Així mateix, es manté l'aplicació d'un percentatge incrementat del 9% per a les persones contribuents que van adquirir el seu habitatge habitual abans del 30 de juliol de 2011 o que van satisfer quantitats per a la construcció de l'habitatge habitual abans de l'esmentada data (no s'inclou la rehabilitació ni l'ampliació de l'habitatge habitual). S'hi poden acollir els declarants la base imposable total dels quals, menys el mínim personal i familiar, no excedeixi de 30.000 euros. A més, han de complir aquestes situacions:

  1. Tenir 32 anys o menys en la data de meritació de l'impost.
  2. Haver estat a l'atur 183 dies o més del període impositiu.
  3. Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.
  4. Formar part d'una unitat familiar que inclogui almenys un fill o filla en la data en què es merita l'impost.

Enviduar

Les persones que quedin vídues es poden aplicar una deducció de 150 euros. Aquesta deducció és aplicable en la declaració corresponent a l'exercici en què la persona quedi vídua, i als dos exercicis immediatament posteriors. A més, si aquesta persona té el seu càrrec u o més descendents que computin als efectes d'aplicar el mínim per descendents, es pot aplicar una deducció de 300 euros en la declaració corresponent a l'exercici en què la persona contribuent quedi vídua, i als dos exercicis immediatament posteriors, sempre que els descendents mantinguin els requisits per computar als efectes d'aplicar el mínim esmentat.

L'administració catalana també aplica deduccions a aquelles persones que hagin recorregut a finançar els seus estudis superiors. En concret, es podran desgravar l'import dels interessos pagats per préstecs concedits mitjançant l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i d'Investigació. Són d'aplicació per a estudis de màster i de doctorat.

Un altre punt a destacar és que, davant de l'obligació de presentar la declaració de l'IRPF per raó de tenir més d'un pagador, l'import de la deducció és el resultat de restar, de la quota íntegra autonòmica, la quota íntegra estatal, sempre que la diferència sigui positiva. Aquesta deducció només la hi poden aplicar les persones contribuents que estiguin obligades a presentar la declaració perquè obtenen rendiments íntegres del treball, de més d'un pagador, per una quantia compresa entre 15.876 i 22.000 euros. Les persones contribuents que percebin prestacions passives (pensionistes) i que s'hagin acollit al procediment especial de retencions que regula l'article 89 A) del Reglament de l'IRPF no poden aplicar-se aquesta deducció.

Firma d'un contracte de compra d'accions. Foto Carrie Allen Unsplash
Firma d'un contracte de compra d'accions. Foto Carrie Allen Unsplash

Compra d'accions

Els qui hagin adquirit accions o participacions socials a conseqüència d'acords de constitució o ampliació de capital de societats -amb domicili social i fiscal a Catalunya-, poden deduir-se un 40% del capital invertit, amb un import màxim de deducció de 12.000 euros. La deducció serà del 50%, amb un límit també de 12.000 euros, en el cas de societats creades o participades per universitats o centres d'investigació.

En qualsevol circumstància, l'inversor i declarant pot formar part del consell d'administració de la societat, però en cap cas no pot dur a terme funcions executives ni de direcció. Tampoc no pot mantenir una relació laboral amb l'entitat objecte de la inversió.

Un altre condicionant és que a participació aconseguida per la persona contribuent, computada juntament amb la del cònjuge o persones unides per raó de parentiu, en línia directa o col·lateral, per consanguinitat o afinitat fins al tercer grau inclòs, no pot ser superior al 35% del capital social de la societat objecte de la inversió o dels seus drets de vot.

Respecte a l'entitat objecte de la inversió, ha de desenvolupar una activitat econòmica; comptar, com a mínim, amb una persona ocupada amb contracte laboral i a jornada completa, i donada d'alta en el règim general de la Seguretat Social; i el volum de facturació anual no ha de superar un milió d'euros, entre altres requeriments, que poden consultar a la seu electrònica de l'Agència Tributària de Catalunya.