Quan alguna persona física, però també jurídica, incompleix amb un pagament, corre el risc que se li embargui algun ben equivalent al valor del seu deute, per cobrir el seu impagament. Però comencem pel bàsic.

Què és un embargament? És la retenció de béns, siguin físics o econòmics, per aconseguir que una persona o empresa faci front a un deute.

Qui pot imposar un embargament? Ho pot portar a cap una administració pública (Hisenda, la Seguretat Social, la DTG, un ajuntament, una comunitat autònoma...) o ho pot decretar un jutge, prèvia sol·licitud del creditor.

Què es pot embargar? Com queda dit, béns físics o econòmics, encara que cal precisar que tenen un ordre de preferència, perquè ni el jutge ni l'administració no pot elegir amb què es queda per satisfer el deute. Una prelació que ve establerta per la llei, en concret per la d'Enjudiciament Civil.

Així, a l'article 592 estableix que "si creditor i deutor no haguessin pactat cap altra cosa, dins o fora de l'execució, el lletrat de l'Administració de Justícia responsable de l'execució embargarà els béns de l'executat procurant tenir en compte la facilitat més gran de la seva alienació i la menor onerosidad d'aquesta per a l'executat".

Ordre de prelació

Però, si no es pot aplicar els criteris de facilitat en l'embargament del bé escollit i el menor perjudici per a l'embargat, els béns a elegir s'embargaran pel següent ordre:

1. Diners o comptes corrents de qualsevol classe.

2. Crèdits i drets realitzables en l'acte o a curt termini, i títols, valors o altres instruments financers admesos a negociació en un mercat secundari oficial de valors.

3. Joies i objectes d'art.

4. Rendes en diners, qualsevol que sigui el seu origen i la raó de la seva meritació.

5. Interessos, rendes i fruits de tota espècie.

6. Béns mobles o semovents, accions, títols o valors no admesos a cotització oficial i participacions socials.

7. Béns immobles.

8. Sous, salaris, pensions i ingressos procedents d'activitats professionals i mercantils autònomes (el jutge requerirà l'embargament a l'empresa on treballa el parent o a la Seguretat Social en cas de la pensió).

9. Crèdits, drets i valors realitzables a mitjà i llarg termini.

Béns intocables

Tanmateix, hi ha ve intocable a l'entendre que són imprescindibles per a la supervivència del deutor i la seva família. I, com en el cas anterior, queda regulat per la llei d'enjudiciament civil a la secció III del Capítol 3. En concret, estableix els següents béns com a intocables:

Béns absolutament inembargables.

  • Els animals de companyia, sense perjudici de l'embargabilidad de les rendes que els mateixos puguin generar (aprovat el 2021).
  • Els béns que hagin estat declarats inalienables.
  • Els drets accessoris, que no siguin alienables amb independència del principal.
  • Els béns que manquin, per si sols, de contingut patrimonial.
  • Els expressament declarats inembargables per alguna disposició

Béns inembargables de l'executat.

  • El mobiliari i el parament de la casa, així com les robes de l'executat i de la seva família, en el que no pugui considerar-se superflu. En general, aquells béns com a aliments, combustible i altres que, segons el parer del tribunal, resultin imprescindibles perquè l'executat i les persones d'ell dependents puguin atendre amb raonable dignitat a la seva subsistència.
  • Els llibres i instruments necessaris per a l'exercici de la professió, art o ofici a què es dediqui l'executat, quan el seu valor no guardi proporció amb la quantia del deute reclamat.
  • Els béns sacres i els dedicats al culte de les religions legalment registrades.
  • Les quantitats expressament declarades inembargables per Llei.
  • Els béns i quantitats declarats inembargables per Tractats ratificats per Espanya.

Sous i pensions.

  • És inembargable el salari, sou, pensió, retribució o el seu equivalent, que no superi, de la quantia assenyalada per al salari mínim interprofessional (15.876 euros anuals distribuïts en 14 pagues de 1.134 euros).
  • Els salaris, sous, jornals, retribucions o pensions que siguin superiors al salari mínim interprofessional s'embargaran conforme a aquesta escala:
  • Per a la primera quantia addicional fins a la qual suposi l'import del doble del salari mínim interprofessional, el 30%.
  • Per a la quantia addicional fins a l'import equivalent a un tercer salari mínim interprofessional, el 50%.
  • Per a la quantia addicional fins a l'import equivalent a un quart salari mínim interprofessional, el 60%.
  • Per a la quantia addicional fins a l'import equivalent a un cinquè salari mínim interprofessional, el 75%.
  • Per a qualsevol quantitat que excedeixi de l'anterior quantia, el 90%.
  • Si l'executat és beneficiari de més d'una percepció, s'acumularan totes elles per deduir una sola vegada la part inembargable. Igualment, seran acumulables els salaris, sous i pensions, retribucions o equivalents dels cònjuges quan el règim econòmic que els regeixi no sigui el de separació de béns.