El Fons Monetari Internacional (FMI) ha determinat quins són els països més rics del món, situant als Estats Units a dalt de tot de la classificació, que representa el 25,5% del total de la riquesa mundial, amb un producte interior brut (PIB) que es va situar en 2023 en 26.855 bilions de dòlars.
En segon lloc, es troba la Xina, considerat el segon país més ric del món, amb 19.373 bilions de dòlars i un 18,4% de la riquesa i tanca la classificació el Japó, amb una riquesa de 4.409 bilions de dòlars, un 4,2% del total. Per darrere hi ha Alemanya, França, Itàlia i altres països i per trobar a Espanya cal anar fins a la posició número 15, amb 1.492,43 bilions de dòlars de riquesa, que representa un 1,4% del total.
Països més rics del món i riquesa per càpita
Per contra, si es classifica els països segons la seva riquesa mitjana per càpita, la llista canvia una mica. Fent servir aquesta mètrica, Suïssa és el país més ric del món amb una riquesa per càpita en terme mitjà d’aproximadament 685.000 dòlars, seguit de Luxemburg i els Estats Units. De fet, els Estats Units és el tercer país més ric en terme mitjà per càpita, però els seus ciutadans es troben en la posició 15 respecte a la riquesa. Per contra, a Bèlgica passa totalment l’oposat. El país europeu ocupa el lloc número 13 en riquesa mitjana, però és el tercer en riquesa mitjana, el que demostra que és un país més igualitari en termes de distribució de la riquesa.
Si s’analitza la riquesa per càpita mitjana (la riquesa de la persona que comparteix un país amb un nombre igual de persones més riques i més pobres), Islàndia seria el país que lideraria el rànquing, amb aproximadament 413.000 dòlars de riquesa en mans d’aquesta persona.
PIB i riquesa
El producte interior brut (PIB) i la riquesa són dos conceptes econòmics que s'utilitzen per mesurar la prosperitat d'un país, però són diferents en alguns aspectes. Per una banda, hi ha el PIB nominal, que és el valor monetari dels productes i serveis finals durant un període de temps determinat, tenint en compte la inflació, el valor de mercat de béns i serveis i altres. I després hi ha el PIB Real, que és un indicador que té en compte la inflació sobre els preus, i així es pot veure l’increment real basat en la producció del país sense que hi influeixin xifres externes. Finalment, el PIB per càpita és la divisió entre el PIB d’un país entre el nombre d’habitats que resideixen en el mateix.
Per altra banda, la riquesa d'un país mesura l'acumulació de béns i actius d'aquest. Això inclou tots els actius de famílies, empreses i de l'Estat com podrien ser les infraestructures (tant públiques com privades), les fàbriques, els actius monetaris... al cap i a la fi, qualsevol actiu des del més gran al més petit. Per tant, tot i que no siguin ben bé el mateix, el PIB es fa servir normalment per comparar l'economia d'un país amb un altre.