El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat als membres del Cercle d’Economia que l’escoltaven en la seva intervenció a la Reunió anual de l’entitat a “mirar Catalunya en positiu per superar les dificultats i deixar enrere les crisis” que han malmès l’economia catalana. En una clara resposta a l’última nota d’opinió que va llançar el Cercle la setmana passada, en la que alertava de l’empobriment de l’economia catalana versus l’espanyola i l’europea, el president català ha demanat “discursos que reconeguin el potencial de Catalunya”. Després de fer un repàs dels principals indicadors econòmics i laborals de l’economia catalana en l’últim trimestre de 2023, Aragonès ha reclamat als empresaris “confiança i seguretat en l’economia catalana” i més en un context com l’actual “canviant i que ens obliga a adaptar-nos”. El president ha defensat que s’estan duent a terme les polítiques necessàries per “reconstruir el futur”, després de les crisis de 2007 i la de la covid, entre d’altres, per fer “un país més resilient davant dels canvis mediambientals, tecnològics i demogràfics”.
En la seva última nota d’opinió, el Cercle advertia de la pèrdua de poder de l’economia catalana, Assegurava que, “vista amb perspectiva, l’evolució de l’economia catalana els últims 20 anys és preocupant” per la pèrdua de posicions relatives respecte a Espanya i a Europa: l’any 2000, la renda per capità a Catalunya era un 24 % superior a l’espanyola i un 20 % superior a la mitjana de la UE, sostenia el document.
Per això, Aragonès s’ha referit, remuntant-se també a fa 20 anys, a les polítiques neoliberals que va tirar endavant el Partit Popular des del govern espanyol i que van condicionar un model econòmic basat en inversions en sectors de baix valor afegit, amb la terciarització de l’economia i els llocs de treball, “un model absolutament insostenible” que creava riquesa a costa de la cohesió social, ha concretat. Ha defensat que això ha tingut conseqüències negatives en diversos àmbits econòmics i socials i que “en el moment en què hem pogut assumir responsabilitat [de govern] hem liderat els canvis necessaris per superar-ho”, perquè “volem que l’economia catalana creixi de manera sòlida” i “estem avançant en la bona direcció”.
El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, havia precedit la intervenció del president català insistint en el contingut de la nota d’opinió: cal posar el focus en la gestió per “recuperar el temps perdut” i revertir “l'estancament” de l'economia catalana, ha plantejat. Aquest "estancament" s'explica en part, ha dit, per la baixa productivitat espanyola i catalana respecte a economies de l'entorn, cosa que en el cas concret de Catalunya se suma al "finançament deficient de la Generalitat i al dèficit acumulat d'inversió".
No a un canvi integral de model de finançament
En aquest sentit, el president Aragonès ha mostrat el seu escepticisme davant un canvi integral de model de finançament per a Catalunya. Aquesta opció obligaria, segons el líder català, ha abordat la qüestió de la reforma del finançament “discutint sobre el percentatge de PIB”. Per a Aragonès la manera d’aconseguir el millor finançament seria obtenint la independència per aconseguir que tots els impostos que paguen els catalans es quedin a Catalunya. L’altra fórmula, la dels percentatges, “s’acabaria reajustant amb la creació d’un fons compensatori entre autonomies perquè és la dinàmica de la política espanyola”.