Dels 18.600 milions d'euros que les empreses espanyoles van exportar als Estats Units l'any passat, 14.880 (80%) estan afectats directament pels aranzels imposats per l'Administració Trump a la Unió Europea. El 2 d'abril van revelar que totes les vendes procedents d'Europa estaran gravades amb un 20% d'aranzels que s'eleva al 25% per a l'acer i l'alumini i els automòbils. Així ho ha reconegut aquest dimarts el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en la seva compareixença després del Consell de Ministres que ha aprovat aquest dimarts el pla de crèdits valorat en 14.000 milions aprovat per contrarestar l'efecte als sectors espanyols.
La Cambra de Comerç d'Espanya calcula que, en cas de mantenir-se els aranzels, tal com ha anunciat els Estats Units, les exportacions espanyoles es reduiran un 14%, la qual cosa suposaria un descens de les vendes per 2.600 milions d'euros a l'any. Les vendes espanyoles a la primera potència mundial es concentren a cinc grans sectors -sumen gairebé 13.000 milions d'euros (sobre el total de 18.600 milions).
En primer lloc, estan les màquines, aparells mecànics i material elèctric, amb 4.014 milions l'any passat; el segon són els productes alimentaris i tabac, 3.566 milions; els productes químics i farmacèutics, 3.185 milions; les manufactures de pedra, guix, vidre i joieria, 1.183 milions i el cinquè gran sector, els metalls i les seves manufactures (ferro, acer, alumini i d'altres), amb 984 milions. L'estudi de la Cambra considera que si s'aplica el 20% d'aranzels, el primer perdrà el 22% de les exportacions als EUA; el segon, el 4,3%; el tercer, el 13%; el quart, un 1,5% i el cinquè el 8%.
Pocs detalls
El ministre Cuerpo s'ha limitat a assenyalar que els aranzels afecten d'una "forma o una altra" el 80% del total de les exportacions realitzades l'any passat, però no ha volgut quantificar l'impacte d'aquestes mesures al producte interior brut (PIB) espanyol i considera "prematur" les estimacions. La Cambra de Comerç d'Espanya i CaixaBank Research l'han quantificat en dues dècimes, i també han realitzat estimacions Funcas i BBVA Research. No obstant això, tots ells matisen que són impactes directes i que es desconeixen els indirectes, és a dir, l'efecte de les vendes espanyoles a països europeus la producció dels quals té com a destí els EUA.
El ministre ha declinat, igualment, avançar en els plans del Govern per protegir sectors productius concrets. "Veurem ara quin va sent, dia a dia, l'impacte, la capacitat de competir de les nostres empreses també en aquest entorn i, en funció d'això, anirem redirigint aquesta resposta i anirem valorant si són necessàries o no mesurades de suport directe", ha assenyalat.