En tan sols un dia com a president dels Estats Units, Donald Trump ha aconseguit atraure l'atenció de tot el món, també d'inversors i actors econòmics internacionals. Més enllà de la deportació d'immigrants i com ha d'afectar les seves empreses i de la influència de les grans tecnològiques, la nova aposta del mandatari per a la primera potència mundial té molt d'imprevisible i algunes primeres línies marcades. El petroli ha de recuperar protagonisme en contra dels tractats internacionals pel clima (dels quals ja ha anunciat que es retirarà), les energies renovables perdran pes i es protegirà la producció i el consum local imposant forts aranzels a les importacions. 

Fa dies que Donald Trump afirma que la paraula "aranzel" és la seva "favorita" del diccionari. Tot i que falta saber com i en quin nivell s'aplicaran, Trump ha dit que pensa en un 25% d'aranzels per a les importacions del Canadà i Mèxic, mentre que per ara no ha mencionat a la Xina, a qui Joe Biden va aplicar aranzels per als cotxes elèctrics i per a qui el mateix Trump havia promès en campanya aranzels de fins al 60%. Falta per veure quins seran els aranzels per a les economies europees, que podrien veure molt afectades les seves exportacions. Ara bé, les primeres ordres executives no han anat tan directes cap a aquestes restriccions com es podia esperar. 

Una de les àrees que més pot afectar les empreses europees i espanyoles és l'energètica. D'una banda, perquè la declaració d'emergència energètica declarada pel president obre les portes a una major extracció d'hidrocarburs, que Trump ha dit que estimularà al mateix temps que els Estats Units tornaven a sortir, com en la seva anterior legislatura. I de l'altra, perquè ha anunciat que deixarà de construir turbines eòliques i que retirarà ajuts a les energies verdes i no estimularà l'electrificació de l'automòbil. La paralització temporal de nous permisos per a eòlica marina ha sigut una de les mesures més contundents. Iberdrola té alguns projectes que podrien veure's afectats. Mesures totes que van en la línia contrària a reduir les emissions de CO₂. 

Caldrà veure què passa amb els 393.000 milions de dòlars anunciats el 2022 per Biden per fomentar energies verdes després que Trump hagi ordenat posar fi a la part de la Inflation Reduction Act (IRA) que es dedicava a això i què fan les empreses que inverteixen als Estats Units en part per aquests estímuls. 

Pel que fa a la inflació, Trump ha demanat als departaments i agències federals que se n'ocupin, però no ha donat detalls al respecte. Tampoc ha donat detalls sobre si intentarà ficar mà a la Reserva Federal (Fed), després que l'agència Bloomberg publiqués que va estudiar si era legal destituir el seu president, Jerome Powell. 

Després de criticar la despesa pública i fer fora alguns assessors ja el primer dia, Trump ha signat també una ordre per crear el Departament d'Eficiència Governamental (DOGE) que dirigirà Elon Musk, amb uns 20 empleats destinats a aplicar la tisora de despesa pública. També congelarà contractacions federals excepte de l'exèrcit fins que assumeixi el control total del govern i obligarà a la presencialitat a tots els treballadors federals. 

Respecte a Tiktok, que es va tancar cautelarment perquè donava a la Xina una porta d'entrada a les dades personals, Trump ha donat temps a l'empresa xinesa per tal de trobar un comprador dels Estats Units o bé tancar-la. 

Trump també ha deixat sense efecte als Estats Units l'acord de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d'aplicar almenys un 15% d'impostos a totes aquelles empreses amb una facturació superior als 750 milions. Els Estats Units no ho aplicaran. 

L'eliminació del foment de la diversitat pot també tenir un efecte en les empreses que hi han invertit, així com en feines creades per cuidar aquesta qüestió als sectors públics i privat. 

El president dels Estats Units impulsarà l'arribada a Mart, per la qual cosa és previsible que ajudi l'empresa d'Elon Musk SpaceX que prepara aquests viatges, i pretén una deportació massiva que pot dificultar la contractació de professionals. Cal veure també què passarà amb els treballadors qualificats de les tecnològiques, que Musk vol protegir. 

Els mercats, per ara, han reaccionat de manera més aviat positiva a les decisions malgrat les possibles repercussions per a moltes empreses. El Dow Jones té una lleu pujada del voltant d'un 0,74% i el Nasdaq d'un 0,072%, que en els últims dies és del 5%. Pel que fa a l'Ibex, va tancar ahir amb una lleu pujada del 0,4%, però avui està perdent pistonada, un 0,29% a les 16h48.