El president de Seat, Wayne Griffiths, ja admetia fa unes setmanes que les decisions de Donald Trump en política aranzelària indicaria com abordaria el grup el seu projecte per al desembarcament de la marca Cupra als Estats Units. Des d'aquest dijous, se li han esvaït alguns dubtes al fabricant automobilístic: el president Trump ha anunciat aquest dimecres la imposició d'aranzels del 25% als automòbils fabricats fora del país, mesura que entrarà en vigor el 2 d'abril.
“Els aranzels no canviaran els nostres plans. Únicament cal ser flexibles i tenir alternatives”, defensava Wayne Griffiths el passat 14 de març durant la presentació dels resultats econòmics del grup a la fàbrica de Martorell (Barcelona). Ja llavors va avançar que, veient com evolucionava la nova política aranzelària d'Amèrica del Nord, els responsables del grup Seat i de la matriu Volkswagen estudiaven un nou escenari comercial i el més probable és que “hàgim d'optar per la fabricació local”, contemplant Amèrica del Nord, és a dir, inclòs Mèxic. Encara que, “caldrà veure què passa entre Mèxic i els Estats Units”, afegia llavors el president de Seat.
Cautela i reivindicació de Volkswagen
El grup Volkswagen ha reaccionat amb cautela aquest dijous a l'anunci de Trump. El fabricant alemany ha assegurat que confia “en un diàleg constructiu entre els socis comercials [referint-se als Estats Units i la Unió Europea] per garantir la seguretat de la planificació i l'estabilitat econòmica, i evitar un conflicte comercial”. El conglomerat alemany ha insistit que segueixen de prop “l'evolució de la situació a Amèrica del Nord i avaluem els possibles efectes en la indústria automotriu i en la nostra empresa com a resultat dels aranzels anunciats per als EUA, Canadà, Mèxic i la Unió Europea”.
Posen també de manifest que tots els fabricants d'automòbils que ofereixen vehicles als EUA es veuen afectats pels aranzels anunciats aquest dimecres, encara que “de diferents maneres”. En aquest sentit, signifiquen el paper de Volkswagen a Amèrica del Nord: “durant més de 75 anys, el grup Volkswagen ha estat un soci compromès amb l'economia nord-americana i ha invertit milers de milions de dòlars en el país. Volkswagen ha contribuït, directament i indirectament, a la creació de centenars de milers de llocs de treball als EUA, ha construït múltiples plantes de fabricació i ha establert una extensa xarxa de proveïdors i concessionaris”. Així mateix, afegeixen que les inversions realitzades s'estenen a infraestructures portuàries i de transport crítiques i enforteixen l'ecosistema industrial i comercial del país. “Les nostres marques i productes icònics prosperen al cor de la cultura nord-americana”, han destacat.
Sense afectació a la resta de fabricants espanyols
Així és com pot veure's afectada la marca automobilística Cupra. Una situació que, ara per ara, no afectarà a més fabricants ubicats a Espanya, ja que les exportacions de vehicles acabats —una altra cosa seria parlar de la producció de components d'automoció— cap als Estats Units va ser nul·la el 2024. Segons les dades d'Anfac (Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions d'Espanya), des de les fàbriques espanyoles no es va exportar als EUA cap vehicle acabat l'any 2024.
Una dada significativa si es té en compte que a l'exercici precedent les fàbriques espanyoles van exportar 51.703 cotxes als EUA. La xifra va representar el 2,3% del total 2,2 milions de cotxes que es van destinar al mercat nord-americà el 2023. La patronal de fabricants va argumentar que Ford ha deixat de produir les Tourneo i Transit Connect; i Mercedes no homologa els seus models fabricats a Vitòria com VTC per al mercat nord-americà.
El director general d'Anfac, José López-Tafall, va insistir en “la necessitat de recuperar el mercat interior i volum de tota mena de tecnologies, a més naturalment d'accelerar les vendes de vehicles amb endoll, els vehicles del futur. En un moment en què planen sobre Europa i Espanya incerteses geopolítiques, hem de mobilitzar el nostre mercat intern i les nostres fàbriques”.