L'arquitecte barceloní i exgerent de l'Incasòl Albert Civit ha estat nomenat nou director general de Fira 2000, la societat responsable del finançament de Fira de Barcelona i de la seva projecció a futur. L'elecció de Civit al capdavant de Fira 2000 s'ha fet amb la unanimitat de totes les institucions que figuren en el consell d'administració de la societat, és a dir, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i la Cambra de Comerç de Barcelona. Una unanimitat que no va donar-se en la designació del seu predecessor, David Poudevida, que ha estat dirigint Fira 2000 des del febrer del 2023, amb un nomenament que es va dir que s'havia fet 'a dit' per no comptar amb el consens total i que va destapar el malestar del PSC, la formació que ara dirigeix el Govern i a qui ha correspost l'última paraula en la designació de Civit.

El nomenament d'Albert Civit es va aprovar aquest dilluns en la primera reunió del màxim òrgan de govern de la societat, el seu consell d'administració, que va presidir la consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero. Aquesta reunió també ha escenificat una nova manera de fer del Govern, ja que mai fins ara un conseller havia presidit el consell de Fira 2000. "Un canvi que respon a la voluntat dels socis institucionals d’impulsar els projectes que es troben en fase de desenvolupament, com les obres d’ampliació dels espais firals del recinte de Gran Via, la remodelació de Montjuïc o la celebració del centenari de l’exposició de Fira de Barcelona l’any 2029", va manifestar l'executiu català en un comunicat del Departament d'Economia, on es va celebrar la reunió d'aquest dilluns.

Val a dir que l'arquitecte Civit és bon coneixedor dels canvis i projectes que Fira de Barcelona té sobre la taula de treball. Des de l’abril de 2023 i fins aquest any Civit també ha estat gerent de projectes estratègics a l’empresa Barcelona Regional, i responsable per al desenvolupament del projecte Montjuïc 2029 de remodelació de la Fira de Montjuïc i entorns de la Plaça Espanya, per l’Ajuntament de Barcelona.

Durant el curt mandat del seu predecessor, David Poudevida, també es va accelerar un altre dels projectes de Fira de Barcelona: l'ampliació de les instal·lacions del recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet. Aviat farà un any que es va col·locar la primera pedra del que serà un recinte firal de grans dimensions, per poder atraure nous certàmens internacionals. Els nous espais firals, que s’estan aixecant a tocar dels pavellons actuals entre els municipis de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), anomenats Hall Zero, sumaran 60.000 m² d’exposició que es connectaran per mitjà d’un past elevat amb les instal·lacions de 240.000 m². A més, s’hi afegeix una torre annexa per a oficines i serveis, de 24.000 m², que construirà Fira 2000 i que compartiran la Generalitat de Catalunya i Fira Internacional. Alhora, uns 15.000 m² més seran àrees de trànsit dels visitants, amb una àmplia entrada, i espais de serveis i zones verdes.

Dels jocs Olímpics a la fira del futur

El nou director Albert Civit, nascut a Barcelona l’any 1965, és arquitecte per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i màster en Projectes de Gran Escala. També ha realitzat el Programa de Desenvolupament Directiu de l’IESE Business School de la Universitat de Navarra. 

La seva experiència professional va començar com a arquitecte en diferents obres dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. I, després de passar per diversos estudis d’arquitectes (Eduard Bru, Arata Isozaki, Enric Miralles), va crear el seu propi despatx amb la marca ADD on va treballar fins a l’any 2006.

En l’àmbit de l’administració pública, ha exercit diferents càrrecs de responsabilitat a l’Incasòl, com a director de planejament, tècnic i de serveis fins a arribar a la gerència i a la direcció que va exercir entre els anys 2018 a 2021. Fins a principis d’aquest any, quan va reingressar a l’Incasòl, ha treballat en el sector privat com a sènior consultant d’una empresa de consultoria on ha desenvolupat diversos projectes a l’Orient Mitjà.

A l’Ajuntament de Barcelona també va ser gerent d’Urbanisme i gerent de l’Àrea de la tercera Tinença d’Alcaldia d’Hàbitat Urbà la qual, a més d’aquest àmbit, incloïa el Medi Ambient, l’Habitatge, les Infraestructures i les Telecomunicacions.

També ha estat membre de la Junta Directiva de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya entre els anys 2006 i 2014.