L'atur de la població sènior arriba al 30% a Espanya. Així ho ha anunciat la Fundació Endesa, que ha indicat a més que aquest segment poblacional "es queda fora de la millora de l'ocupació", ja que un de cada tres aturats té 50 anys. Així, en el context d'anàlisi de les dades publicades aquest divendres de l'Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i relatives al segon trimestre de l'any, la fundació de l'energètica ressalta que els majors de 50 anys són un dels col·lectius que més dificultats s'enfronta a l'hora de reincorporar-se al mercat laboral.

Una realitat que es reflecteix en xifres com les que 820.500 persones de més de 50 anys estan aturades (l'equivalent a un de cada tres aturats totals) o que més de la meitat dels aturats séniors (58,55%) són de llarga durada, 471.500 persones en valor absolut.

A Catalunya hi ha 148.900 aturats sèniors de més de 45 anys

Aquestes dades apunten a un panorama "desafiador", especialment per a les dones sèniors, ja que en el segon trimestre hi havia aproximadament 453.900 parades de més de 50 anys, un 10,66% més que homes sèniors (366.400). Una diferència que augmenta si es fa atenció a la xifra de persones que sí que tenen una feina, on hi havia 3,4 milions de dones sèniors i 4 milions d'homes sèniors empleats, un 8% més.

En l'àmbit autonòmic, Andalusia, atès el seu volum de població, encapçala la llista d'aturats sèniors de més de 45 anys respecte al total de la població aturada a Espanya, (285.400 persones, 9,58% del total d'aturats), seguida de Catalunya (148.900 persones; 5,4%), la Comunitat de Madrid (141.000; 5,12%) i la Comunitat Valenciana (138.600 persones, 5,3%).

D'aquesta manera, en un context d'expansió sostingut del mercat laboral en el qual Espanya porta més de quatre anys de creixement, la fundació recalca que l'atur sènior mostra la seva cara i la seva creu, ja que, d'una banda, Espanya ha assolit aquest segon trimestre segons l'EPA el seu punt més alt de l'última dècada, amb 7,6 milions de treballadors sèniors en actiu, però, tanmateix, el percentatge d'atur segueix ancorat en pràcticament el 30%.

Discriminació laboral i fractura digital

En aquest sentit, la responsable de formació per a l'ocupació dins la Fundació Endesa, Elsa Novo de Miguel, ha subratllat que el col·lectiu sènior representa una "força laboral vital per al teixit productiu espanyol". "Són persones amb una gran capacitat d'adaptació, han sabut evolucionar i ajustar-se a les exigències dels nous temps, ja que van néixer en una era analògica i ara viuen en una era digital", per afegir que "es podria dir fins i tot que conformen la Generació Camaleó, ja que han estat capaços de transformar-se a un ritme vertiginós, en un món en constant canvi i, tanmateix, s'enfronten a un panorama desafiador a causa de factors limitants com la discriminació laboral per la seva edat o els prejudicis per la fractura digital".