La taxa d'atur als Estats Units va augmentar tres dècimes al maig, fins a situar-se en el 3,7%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, en anglès). No obstant això, la creació d'ocupació s'ha disparat molt per sobre de l'estimat pels experts. Una situació que deixa la Reserva Federal (Fed) de nou en una posició complicada respecte a les pròximes pujades en els tipus d'interès.
Si bé l'atur als Estats Units va augmentar en 440.000 persones el maig, fins als 6,1 milions, també es van crear 339.000 llocs de treball nets, 86.000 més que a l'abril. El robust mercat laboral nord-americà supera així les estimacions de 190.000 nous llocs de treball que s'esperaven per al maig. Es tracta de la dada de nous llocs de treball més alta registrada des de gener, que contrasta amb l'augment de l'atur al país.
En aquest sentit, les xifres arriben en un moment en què s'analitzen de prop els efectes que estan tenint al mercat laboral les pujades de tipus d'interès per part de la Fed per frenar la inflació. La part positiva és que l'atur va tornar a pujar, després de dos mesos consecutius en què va disminuir, una cosa que pot indicar un refredament del mercat laboral fruit de la política monetària del banc central nord-americà.
Els dos grups demogràfics en els quals més va créixer l'atur són les dones i les persones afroamericanes, amb taxes de 3,3% i 5,6%, respectivament. Els nous llocs de treball creats al maig, tanmateix, van correspondre a les indústries de negocis, el sector salut, la construcció, el transport i emmagatzemament i l'assistència social.
Pressió per a la Fed, que decideix en dues setmanes
Aquestes dades d'atur es coneixen a penes dies després que els Estats Units confirmessin un refredament en la seva economia en mantenir el càlcul d'un 0,3% per al creixement intertrimestral entre gener i març, tres dècimes per sota del registrat en els últims tres mesos de 2022.
A començaments de maig, l'organisme que presideix Jerome Powell va pujar en 0,25 punts el tipus d'interès oficial fins a situar-lo en una forquilla d'entre el 5% i el 5,25%, la seva taxa més alta en 15 anys. El límit de les noves pujades d'interès, que la Fed no va descartar, dependrà de l'anàlisi que es faci de les dades econòmiques presentades avui i dels altres indicadors financers que s'han anat revelant aquest mes.
D'aquesta manera, la inflació es va situar l'abril en el 4,9%, baixant una dècima respecte a març, però encara lluny de l'objectiu del 2%. També es va conèixer recentment el deflactor de consum privat PCE, un dels indicadors preferits per la Fed per guiar-se en la seva política monetària, que va pujar fins al 4,4% l'abril en la seva taxa interanual.
Després de l'última pujada de les taxes, els missatges llançats des de l'organisme i per part dels analistes apuntaven a una possible pausa de les alces a l'estiu. Algunes xifres donen motius al banc central per aturar el cicle restrictiu d'encariment dels diners, però d'altres suposen un fre a la seva estratègia monetària. La pròxima reunió serà en dues setmanes, entre el 13 i el 14 de juny, cita decisiva per a l'economia nord-americana.