Pantalles immersives, drons i altaveus de totes les mides i formats. Les empreses catalanes han redoblat la seva aposta al saló ISE 2025 mostrant les darreres tecnologies i per a l'edició d'enguany, fins a 85 negocis catalans estan presents al congrés més gran de l'audiovisual, que se celebra fins divendres a l'Hospitalet de Llobregat. En concret, Catalunya és el cinquè territori amb més empreses participants en l'esdeveniment, per darrere de la Xina, Alemanya, els Estats Units i el Regne Unit.
Des del Clúster Audiovisual de Catalunya defensen que la indústria audiovisual catalana "està creixent a un ritme molt fort en tots els àmbits" i el seu president, Miquel Rutllant, ha agregat que els negocis catalans destaquen, sobretot, en l'àmbit immersiu.
"A Catalunya calen més infraestructures"
Tot i això, ha assenyalat que la producció per a la pantalla gran encara no és tan forta com hauria de ser, però s'ha escudat assegurant que "Catalunya ha experimentat un gran any pel cinema català". "Necessites més platós per poder incrementar la xifra de produccions i que aquests siguin més tecnològics", i ha agregat que en el marc de l'ISE es poden trobar tecnologies concretes per potenciar aquest desenvolupament. "Calen més infraestructures que afavoreixin que el sector continuï creixent", ha reclamat, per recordar que "existeix un dèficit en infraestructures".
De fet, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar aquest dimarts, durant la inauguració de la fira, que el nou centre per a companyies audiovisuals al recinte de Palo Alto, ubicat al barri barceloní del Poblenou, estarà a punt al maig. El projecte, la construcció del qual va començar fa pràcticament tres anys, aspira a convertir-se en un lloc públic on es promogui la col·laboració publicoprivada i on les empreses "comencin les seves activitats i el seu negoci". "Aprofitem l'estela que deixen aquests grans esdeveniments de caràcter econòmic per deixar llegat també a la ciutat en termes d'iniciatives", va reivindicar Collboni, que va explicar que l'espai serà gestionat per Barcelona Activa.
La salut de l'audiovisual
El sector audiovisual de Catalunya va reunir en el conjunt de l'any passat 4.161 empreses, un 4% més que l'any 2023, i el volum de negoci va créixer un 14%, fins als 8.636 milions d'euros, el que equival al 3% del PIB de Catalunya. De fet, el sector compta amb 41.866 persones, un 13% més que l'any anterior.
Respecte al talent, el 25% dels estudiants d'audiovisual de tot Espanya estan citats a Catalunya. "Aquí tenim centres universitaris i d'estudis específics i, si tenim talent, tenim noves start-ups i empreses. La salut de l'audiovisual és bona". Dins de la cadena de valor del sector, el desenvolupament i la producció audiovisual copen més de la meitat de la facturació total de Catalunya, per davant de la difusió de la marca (comunicació i publicitat de les produccions), que representa el 36% i la distribució per canal, els espais de distribució i exhibició offline i online (13%).