La UGT de Catalunya celebra l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 1.184 euros, entre altres coses, perquè beneficiarà a 383.000 persones a Catalunya. Això representa el 12,42% del còmput de cotitzants a Catalunya. Del total, segons les estimacions del sindicat que lidera Camil Ros, uns 193.000 beneficiats són dones.
Tot i el benefici que suposa aquest augment per un nombre important de treballadors, la UGT de Catalunya insisteix en una de les seves històriques reivindicacions: un salari mínim de referència a Catalunya (SMRC), equivalent al 60% del salari mitjà del país. En funció del càlcul del sindicat, aquest SMRC se situaria en 1.424 euros mensuals (19.940 euros bruts l’any), ja que la situació de preus a l’alça i l’encariment del nivell de vida a Catalunya fan que el salari mínim interprofessional (SMI) no sigui suficient.
Ara bé, des de la UGT de Catalunya "estem en total desacord amb el fet que no s’hagi augmentat el límit de retencions i que, per tant, les persones perceptores de l’SMI hagin de tributar l'impost de la renda sobre les persones físiques (IRPF). "Mantenint que les rendes més baixes no haurien de tributar", ha recalcat l'organització en un comunicat, aquest dimecres, coincidint amb la publicació de la pujada salarial al BOE, amb el Reial decret 87/2025.
UGT, contra la tributació
La UGT sosté que la no exempció de tributs té un impacte directe i real sobre l’increment pactat del salari mínim, pel fet que "redueix el marge de benefici i desfavoreix la recuperació del poder adquisitiu de les persones treballadores més vulnerables que cobren aquesta quantia". És per aquest motiu que reclamen una veritable reforma fiscal, que faci "un sistema fiscal més just", en el qual aportin més els qui més tenen i els que més guanyen. Per tant, defensen que "paguin les grans fortunes del nostre país i que es persegueixi el frau per acabar amb els paradisos fiscals", afegeix el comunicat.
El sindicat que lidera Camil Ros a Catalunya considera que la notícia de l’increment de l'SMI és un gran èxit, perquè cada vegada estem més a prop d’assolir la xifra que fixen els criteris de la Carta Social Europea, que recorden que va ser subscrita per Espanya. "Considerem que és l’única via per continuar avançant cap a l’objectiu d’aconseguir que l’SMI arribi al 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea", diuen.
Fruit de l’acord entre el Govern i els sindicats, l'SMI s'incrementarà un 4,4%. Aquest acord bipartit permet que el salari mínim arribi als 1.184 euros al mes, per 14 pagues, la qual cosa suposa un augment mensual de 50 euros, amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2025.
Per a la UGT de Catalunya, tenir un salari mínim digne és una necessitat per seguir avançant en la cohesió social, territorial i sectorial i acabar amb la contínua xacra de la pobresa i erradicar les latents desigualtats salarials i pobresa laboral del nostre mercat de treball. Per a la UGT de Catalunya, reivindicar un salari mínim interprofessional digne és essencial per garantir una vida amb condicions adequades a les persones treballadores per acabar amb l’inacceptable percentatge de persones treballadores pobres a Catalunya.