No passa una setmana sense que portaveus del sector immobiliari posin el crit al cel pels efectes que tindrà o té sobre el sector la nova Llei d'Habitatge aprovada el mes d'abril passat en el Congrés dels diputats i en vigor des del mes de maig després del seu pas pel Senat. Si fa un mes, els administradors de finques de Barcelona i Lleida explicaven a ON ECONOMIA una caiguda de pràcticament la meitat de l'oferta dels pisos de lloguer a la ciutat de Barcelona, ara des de Pisos.com alerten que, a moltes ciutats, els propietaris que tenien pisos de lloguer estan passant-se al lloguer d'habitacions, més desregulat, per evitar les restriccions de la nova norma.
El director d'Estudios i portaveu de pisos.com Ferran Font alerta que la tendència de llogar habitacions és "inèdita alhora que perillosa" i alerta que "el nombre de propietaris que opten per vendre els seus habitatges en lloc de llogar-les està en augment, el que redueix l'oferta i augmenta els preus del lloguer." Font recorda que "la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) no regula el lloguer d'habitacions", de manera que "els propietaris poden esquivar el control de preus de la nova llei" amb aquesta fórmula.
La reflexió no només casa amb la caiguda de l'oferta dels pisos de lloguer en llocs com Barcelona o Madrid, on la caiguda és d'un 20% segons Fotocasa, sinó també amb un recent informe d'Idealista, que xifrava en un 34% el creixement de les habitacions en pis compartit l'últim any. L'augment de l'oferta s'havia donat a pràcticament totes les capitals de província d'Espanya, amb especial creixement en Castelló de La Plana, on va augmentar un 156%, i Almeria, on s'han duplicat. La mitjana d'edat dels qui lloguen habitació és de 32 anys i de la mà de l'augment de l'oferta també es va viure un augment de preus, el més alt de tots a Àvila i a Palma de Mallorca, on va pujar un 19%.
En Pisos.com, el preu mitjà del lloguer de l'habitació és a l'agost un 6% major que en el trimestre anterior, de 405 euros al mes (en Idealista és de 350), amb Barcelona, Madrid i Vitòria com a ciutats més cares. Per a Font, la situació porta a "la necessitat d'implementar unes regles de joc més clares i adaptades a la realitat actual del mercat de lloguer", especialment en relació amb l'habitatge compartit, i demanen a les administracions "solucions reals que equilibrin els interessos de propietaris i llogaters en un mercat en constant canvi i inaccessible per a un sector de la població".