El sistema d'afiliació dels autònoms és un dels que més canvis ha patit en els darrers temps del govern espanyol socialista de Pedro Sánchez. D'entrada, l'atur és una prestació poc recurrent entre ells ja que, malgrat que la llei ho recull, percebre'l és complicat. Xavier Sempere, gestor de Gestoria Sempere, ens dona tota una declaració d'intencions: "Resulta una autèntica quimera, has de demostrar allò inimaginable perquè te'l concedeixin". I afegeix que, "de la mateixa manera que mai es firma un contracte a mig o llarg termini, sinó una relació contractual de vinculació, també és molt difícil demostrar per què aquella activitat ha cessat i no té, en aquest cas l'autònom, cap altra alternativa per poder seguir cotitzant".
La baixa per malaltia, la gran alternativa
Així doncs, els casos més extrems referents a la malaltia acaben sent els únics, a la pràctica, que es poden justificar. Malgrat tot, els resultats que donen tampoc acostumen a ser prou atractius per l'autònom i estem parlant de baixa, però no d'atur. Si la baixa és per malaltia comuna o accident no laboral, es cobra el 60% de la base reguladora (base de cotització del mes anterior a la baixa) entre el 4t dia i el 20è . A partir del dia 21 es cobra el 75%. En cas que la baixa derivi d'accident de treball o malaltia professional, la norma estableix que l'autònom rebrà el 75% de la base reguladora (base de cotització del mes anterior a la baixa) des de l'endemà de la baixa. I cal saber que la quota d'autònom cal pagar-la si segueix amb l'activitat mentre continueu de baixa mèdica, ja que us permet seguir cobrant aquesta baixa mèdica fins al dia 61 de la baixa.
Cessament d'activitat
D'altra banda, hi ha el cessament d'activitat, la nomenclatura que reben els autònoms quan volen dir atur. Segons el que disposa l'article 327 del Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, la prestació per cessament d'activitat forma part de l'acció protectora del sistema de la Seguretat Social, és de caràcter obligatori i té objecte dispensar a les persones treballadores per compte propi o autònoms, les prestacions i mesures establertes davant la situació de cessament d'activitat. Tots els autònoms cotitzaran el 2023 proporcionalment a la base un 0,9% per la prestació de cessament d'activitat. Per exemple, una base de cotització de 950.98 € destina 8,55 euros a cessament d'activitat. Aquests 8,55 € donaran accés a un "aturada d'autònoms" de com a màxim fins a dos anys. Per dotze mesos de cotització en aquest concepte es reben quatre mesos de prestació. Per al màxim de dos anys cal cotitzar per cessament més de 48 mesos. Si anem a percentatges, la quantia de la prestació serà del 70% de la Base Reguladora dels darrers 12 mesos anteriors a la situació legal de cessament d'activitat. La quantia màxima serà del 175% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), llevat que es tingui un o més fills a càrrec seu, cas en què la quantia serà respectivament del 200% o del 225% del dit indicador.
Amb les darreres modificacions, hi ha una petita obertura per ser més flexibles. Amb anterioritat a l'1 de gener de 2023, els autònoms que es volien beneficiar de la prestació per cessament d'activitat havien de tancar els negocis. Tot i això, amb l'entrada en vigor del RD 13/2022, s'han creat dos nous supòsits que permeten als autònoms accedir a la prestació per cessament d'activitat i continuar amb el negoci obert, sempre que compleixin els requisits establerts a l'article 331.1.a).4t i 331.1.a).5è del Reial Decret Legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
Però el nivell d'accés a tot plegat, cada vegada és més complicat. L'atur dels autònoms té algunes peculiaritats. Els treballadors per compte propi no poden accedir a l'atur pel simple fet d'haver tancat el negoci. S'han de trobar en algun dels supòsits que marca la llei com, per exemple, haver cessat per causes econòmiques, per força major o fins i tot per pèrdua de llicència administrativa. I, per descomptat, també han de complir diversos requisits. Així doncs, a grans trets, les úniques possibilitats de rebre'l es resumeixen en cinc supòsits.
1- Atur per motius econòmics, tècnics, productius o organitzatius que obstaculitzen la seva activitat. S'anomenen motius ETOP (Econòmics, Tècnics, Organitzatius o de Producció) i per cobrar aquesta prestació cal tancar el negoci o transmetre'l a tercers. S'haurà d'acreditar el tancament quan l'autònom hagi tingut pèrdues en un any complet de més del 10% dels ingressos obtinguts en el mateix període. Aquí no compteu el primer any d'activitat o per altres relacions lligades a tràmits judicials.
2- Tancament per força major: un succés imprevisible com una desgràcia natural o la pandèmia de la covid.
3- Els autònoms tenen dret a l'atur si el tancament és degut a la pèrdua de la llicència administrativa sense cap motivació d'infracció penal prèvia.
4- Violència de gènere
5- Divorci: és causa per accedir a l'atur el divorci o la separació matrimonial, mitjançant una resolució judicial, en els supòsits en què l'autònom exerceixi funcions d'ajuda familiar en el negoci del seu excònjuge.