Els autònoms podran elegir entre deixar de cobrar l'IVA als seus clients i acabar amb el molest tràmit de presentar trimestralment les autoliquidacions d'aquest impost o continuar com fins ara. Ara bé, aquells professionals que decideixin acabar amb l'IVA ja no podran desgravar-se l'impost que hagin pagat per les despeses derivades de la seva professió. Les tres associacions que defensen aquests treballadors -Uatae, Upta i ATA- juntament amb els sindicats i les patronals porten tot l'any debatent amb Hisenda el final de l'IVA per als treballadors per compte d'altri, previsiblement a partir de 2025. Fonts coneixedores de la negociació assenyalen a ON ECONOMIA que, si bé hi ha una sintonia total en la necessitat d'acabar amb l'IVA -inclosa Hisenda-, hi ha diferències en els criteris que han de regir el nou model fiscal. La mesura se sumaria a altres canvis fiscals com la reducció de la retenció del 15% de l'IRPF.
El canvi de la fiscalitat dels autònoms ve motivat per la Directiva de la UE 2020/285, que estableix un règim de franquícia a partir de la qual els autònoms no hauran d'aplicar l'IVA als seus clients. La directiva permet aquells autònoms comunitaris els ingressos anuals dels quals no superin els 85.000 euros la possibilitat voluntària d'acabar amb les autoliquidacions trimestrals i no carregar els seus clients amb el cost fiscal d'abonar l'IVA. Tanmateix, la directiva, que no és d'obligat compliment, deixa molt marge de maniobra als Governs. Una bona part dels països comunitaris ja han traslladat la directiva a la seva normativa nacional i el Govern sortint ha mostrat la seva voluntat d'aplicar el règim de franquícia de l'IVA als autònoms. Però atesa la discrecionalitat que permet la directiva, el Govern socialista va obrir un canal per conèixer les diverses posicions. Lorenzo Amor, president de LLIGA, va declarar a ON ECONOMIA en una entrevista recent que l'aplicació de la franquícia de l'IVA està assegurada, sense importar que partit sigui finalment l'encarregat de formar Govern.
No abans de 2025
Amor assenyala que tant el Partit Popular, com el PSOE, tenen la voluntat d'aprovar el sistema de franquícia de l'IVA per als autònoms, recollida en els seus programes electorals per a les eleccions del 23-j. No obstant això, la mesura no apareix específicament a cap dels dos programes, sinó exposada de forma genèrica. El partit socialista parla de millorar la flexibilitat dels autònoms i un programa de simplificació burocràtica i el popular, una flexibilitat més gran i un estalvi fiscal per als autònoms. No obstant això, en el cas del PSOE, la seva determinació ha quedat patent amb la negociació oberta amb les associacions d'autònoms. En qualsevol cas, Amor assenyala que, malgrat l'evident retard que porta Espanya en la transposició de la directiva, serà difícil que entri en vigor abans de 2025. Encara que els terminis no estan clars, en el que queda d'any Hisenda hauria de presentar un esborrany de llei que aprovi la franquícia de l'impost que, haurà de ser aprovada pel Parlament. Una tramitació que es demoraria a l'any vinent, encara que tampoc no es descarta que el 2024 s'apliqui un període transitori per anar introduint la mesura de forma planificada.
No obstant això, el procés obert des d'Hisenda no ha estat exactament una taula de negociació a l'ús, sinó més aviat un canal perquè les associacions d'autònoms i els agents socials opinin sobre el futur model fiscal. Ha consistit en un fòrum en què no ha participat directament Hisenda, ni tan sols l'Agència Tributària (AEAT), sinó l'Institut d'Estudis Fiscals (dependent de l'AEAT). A l'inici d'estiu van concloure les reunions i els agents participants en el fòrum esperen que l'Institut presenti un document, encara que no es tractarà d'una proposta de reforma, sinó un text recopilatori de les diferents posicions exposades durant els mesos que han durat els contactes. L'esborrany del text articulat l'haurà d'elaborar la mateixa Hisenda, i caldrà veure si el sotmet a la negociació formal de les associacions d'autònoms. I algunes són les opcions que estudia Hisenda d'acord amb les posicions expressades al fòrum de l'Institut d'Estudis Fiscals.
Ingressos o rendiments
En principi, Hisenda parteix de dues possibilitats: que la franquícia s'apliqui sobre els ingressos o sobre els rendiments nets anuals, segons fonts coneixedores de les negociacions, que expliquen que LLIGA i Upta són partidàries que s'apliqui la directiva tal qual i es mantingui la franquícia en el màxim de 85.000 euros de la facturació. Uatae, no obstant això, considera que en comptes de la facturació, la franquícia s'ha de determinar pels rendiments i que es graduïn els límits depenent dels sectors. La seva voluntat és afavorir els autònoms amb menors rendiments. Si s'utilitza la facturació, el nou model fiscal impedeix que els autònoms es desgravin l'IVA que han hagut d'abonar per adquirir productes i serveis necessaris per a la seva activitat. Però si s'utilitza el rendiment, els autònoms ja hauran descomptat dels seus ingressos les despeses en què hagin incorregut, inclòs l'IVA, que han hagut de desemborsar. A més, Uatae considera que la franquícia s'ha de modular en funció dels diferents sectors, ja que els rendiments poden ser molt variables.
En qualsevol cas, el canvi de model es basa en la voluntarietat de cada autònom per acollir-se al nou o mantenir-se com està i continuar aplicant l'IVA als seus clients a canvi de poder desgravar-se l'IVA en el qual hagi incorregut en l'adquisició de béns i serveis. Queda clar que cada autònom haurà de llançar els seus comptes, encara que en principi, a aquells professionals que tinguin moltes despeses, potser no els convé el sistema de franquícia, però en activitats liberals o artístiques, amb pocs costos, tret del seu treball, la franquícia és la millor opció. Però al marge de les sumes i les restes, des de Uatae assenyalen que el sistema de franquícia suposa que, en no haver d'imputar als seus clients l'IVA, podran rebaixar el preu dels seus productes i serveis, guanyant competitivitat davant competidors grans que en superar els 85.000 euros, hauran de continuar exigint l'IVA.
A més, davant de la falta de control que suposarà per a Hisenda el final de les autoliquidacions trimestrals de l'IVA, es debat l'obligatorietat que els autònoms portin un llibre comptable digital que, encara que ja existeix, pocs autònoms utilitzen en no reportar cap benefici. La polèmica s'obre a l'hora de fixar la periodicitat de la presentació del llibre digital, ben anual -menys burocràcia per a l'autònom, però menys control per a l'AEAT-, ben trimestral.