Pràcticament, la meitat dels treballadors autònoms (un 49%) ha experimentat un increment en el cost del seu lloguer de 400 euros o més l'últim any, segons un estudi elaborat per la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE).
En concret, el 18,2% dels treballadors per compte propi s'han enfrontat a un increment de 500 euros en el seu arrendament mensual, mentre que per al 16,4% ha estat de 450 euros i per al 14,5%, de 400 euros, d'acord amb l'informe difós aquest dimarts. La pujada del preu del lloguer, que en zones tensades s'ha disparat de "forma desproporcional", ha suposat una càrrega addicional que ha afectat la viabilitat econòmica dels comerços, en especial dels petits.
Lloguer en zones tensades
Des de UATAE han assenyalat que aquests resultats "són reveladors" i exposen que "una part significativa" del col·lectiu d'autònoms ha de fer front "a uns sobrecostos i augment substancial en les seves despeses de lloguer l'últim any". En aquest sentit, la secretària general de l'organització, María José Landaburu, ha denunciat que aquest increment suposa una càrrega addicional per als petits comerços, ja que impacta de forma directa en les despeses i no poden ser repercutits en els preus dels productes "per la temible pèrdua de clients que suposaria".
En aquest context, UATAE insta a les administracions a abordar la situació i a "buscar solucions que ajudin a alleujar la càrrega del lloguer dels autònoms, sobretot, a les zones tensades", a més d'implementar "més controls i promoure preus justos".
3.344.562 autònoms al juliol
Espanya va perdre el mes de juliol, segons les dades mitjanes d'afiliació al RETA coneguts a començaments d'agost, una mitjana de 219 autònoms cada dia. Van passar de 3.351.381 autònoms el juny de 2023 a 3.344.562 autònoms el juliol de 2023, la qual cosa va suposar 6.819 autònoms menys i una pèrdua del 0,2%.
Per comunitats autònomes, únicament quatre no van perdre autònoms, destacant, com sol ser habitual en l'època estival, Balears, que va sumar un 0,3% d'autònoms l'últim mes. En aquest sentit, van guanyar també autònoms Cantàbria, Galícia i Aragó. Per sectors, l'últim mes van continuar patint molt el comerç, la indústria i l'agricultura. També van perdre autònoms l'educació, com és habitual a l'estiu, la construcció, activitats sanitàries, els autònoms dedicats a l'entreteniment i el transport.
Pèrdua d'autònoms
"El sector privat, les empreses i els autònoms estan aguantant malgrat la incertesa en la qual vivim. És positiu que creixi l'ocupació i baixi l'atur, encara que veiem una certa desacceleració en l'afiliació," va assegurar Lorenzo Amor, president d'ATA. "La nota més negativa és la pèrdua d'autònoms. Les despeses que cada vegada augmenten més estan llastant la seva activitat. És fonamental, per tant, tenir estabilitat i certesa i tenir un Govern estable", va afegir Amor després de la publicació de les dades de juliol.