Segons el portal de Sindicats de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, els autònoms encara estan a temps de reduir en gairebé 4.500 euros de mitjana els impostos que pagaran en la pròxima declaració d'IRPF. A partir d'abril de 2025 arrencarà la campanya de la RENDA i la majoria dels treballadors per compte propi hauran de declarar totes les despeses i ingressos que van obtenir durant 2024.
Encara falten unes setmanes perquè acabi l'exercici i és possible estalviar milers d'euros si se saben aprofitar algunes eines i deduccions en aquesta recta final de l'any. De fet, segons càlculs del sindicat del sindicat de Técnicos del Ministeri d'Hisenda (Gestha), els autònoms podrien arribar a estalviar durant aquesta recta final de l'any uns 4.400 euros de mitjana en la pròxima declaració de la RENDA, si apliquessin fins a deu beneficis fiscals que tenen disponibles aquest any. Tanmateix, l'estalvi fiscal depèn directament del tram de rendiments que tingui el treballador per compte propi. Així, com es pot veure a la següent taula, mentre que els autònoms que declarin uns beneficis de menys de 21.000 euros podrien obtenir un estalvi de 1.780 euros de mitjana, els que es trobin en els trams més elevats podrien arribar a estalviar gairebé 40.000 euros.
Adquirir abans de final d'any un vehicle elèctric
Els autònoms es podran deduir el 15% del valor de compra si adquireixen un vehicle elèctric nou (turismes o motos) abans del 31 de desembre de 2024, o bé si realitzen un lliurament a compte mínim del 25% del valor d'adquisició també abans de l'esmentada data. En aquest últim cas, el pagament restant de la compra s'ha de realitzar abans del final del segon any posterior al del pagament a compte, abans de 31 de desembre de 2026. En cas de compra, la deducció del 15% del valor de compra inclosos despeses i impostos és limitada a una base màxima de 20.000 euros i s'aplica en l'any en què es matricula. La deducció s'aplica a vehicles elèctrics 'endollables' i de pila de combustible d'ús particular, que no s'afectin a activitats econòmiques.
També el contribuent pot desgravar el 15% de la inversió de la instal·lació d'un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics en un immoble de la seva propietat, realitzada igualment entre el 30 de juny de 2023 i el 31 de desembre de 2024.
Deduccions per obres d'eficiència energètica
Hi ha tres importants deduccions que duren fins a 2024 de relacionades amb les obres d'eficiència energètica en habitatges. Els tècnics d'Hisenda aconsellen obtenir el certificat d'eficiència energètica després de l'acabament de les obres abans del 31 de desembre d'aquest any.
Aquestes són les tres deduccions:
- Deducció per obres de millora per a la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració.
Es dedueixen un 20% fins a un màxim de 5.000 euros de les obres realitzades fins al 31 de desembre de 2024 que redueixin un 7% la demanda de calefacció i refrigeració, com, per exemple, la substitució de finestres per altres amb doble envidriament o el canvi d'una caldera per una altra de biomassa.
- Deducció per obres de millora que redueixin el consum d'energia primària no renovable.
Es dedueixen un 40% fins a un màxim de 7.500 euros de les obres realitzades fins al 31 de desembre de 2024 que redueixin un 30% el consum d'energia primària no renovable o millori la qualificació energètica de l'habitatge. Per exemple, l'aïllament tèrmic en parets o falsos sostres, la instal·lació de sistemes de calefacció o fred per aerotèrmia.
- Deducció per obres de rehabilitació energètica d'edificis d'ús predominant residencial.
Aquesta deducció s'aplica un any més que les anteriors, de 2021 a 2025, i és la major de totes amb una deducció del 60% sobre 5.000 euros anuals, fins a un màxim total de 15.000 euros acumulats per obres de millora de l'eficiència energètica de l'edifici que, igualment, redueixin un 30% el consum d'energia primària no renovable o millori la qualificació energètica a una classe energètica «A» o «B».
Plans de pensió individuals
Habitualment, en els últims mesos de l'any convé fer aportacions als plans de pensions o als plans de previsió assegurats per aconseguir un estalvi fiscal en la declaració de la Renda del proper any. Encara que Gestha assenyala que el Govern ve desincentivant les aportacions a plans de previsió individuals, en apostar pels plans de previsió empresarials. En aquest sentit, recorden que l'aportació màxima als plans individuals va baixar de 8.000 euros el 2020 a 2.000 euros el 2021 i a 1.500 euros el 2022, que es mantenen el 2023 i el 2024. En el cas dels autònoms, es van crear recentment els plans d'ocupació simplificats amb més avantatges fiscals per al col·lectiu. Aquests són igualment una fórmula per augmentar la seva rendibilitat de cara a la jubilació, i a més poder deduir fins a 5.750 euros de les seves aportacions en la RENDA.
Beneficis a l'habitatge habitual
Els qui van comprar el seu habitatge habitual o van realitzar algun pagament per a la seva construcció abans de l'1 de gener de 2013 continuen gaudint de la desgravació, si van tenir deduccions per l'esmentat habitatge el 2012 o anys anteriors. D'aquesta manera, aquests contribuents poden deduir-se fins al 15% de les quantitats invertides, amb un límit d'inversió de 9.040 euros. Tenint en compte aquest límit, pot resultar interessant realitzar un pagament addicional de 4.813 euros de mitjana per amortitzar parcialment la hipoteca abans que finalitzi l'any per reduir la factura fiscal en 722 euros addicionals, sempre que les condicions del préstec no imposin comissions per cancel·lacions anticipades. Algunes Comunitats autònomes tenen establertes altres deduccions en habitatge habitual, que no s'han d'oblidar.
A més, per als qui hagin venut la seva casa aquest any, els guanys obtinguts tributaran en la pròxima declaració de la Renda, en funció de la seva quantia, entre el 19% i el 28% per a rendes d'estalvi i guanys superiors a 300.000 euros. Si no s'ha venut fins i tot, pot interessar fer-ho abans de final d'any, perquè el tipus màxim augmentarà al 30% des del gener de 2025 si s'aprova aquesta disposició en un projecte de Llei que està en tràmit en el Senat. No obstant això, els tècnics assenyalen que si es reinverteix totalment o parcialment l'import en un altre habitatge de caràcter habitual serà possible neutralitzar aquest pagament. Això últim a excepció dels majors de 65 anys, que estan exclosos de tributar els guanys. També per persones dependents severs o grans dependents.
Novetats amb la deducció per maternitat
Les mares treballadores es poden beneficiar d'aquesta deducció de 1.200 euros anuals per cada fill menor de tres anys amb dret a aplicar el mínim per descendents, o durant els tres anys següents a l'adopció o acolliment preadoptiu o permanent. Aquesta deducció no és compatible amb el complement d'ajuda per a la infantesa de la Llei de l'ingrés mínim vital si durant els esmentats mesos, algun dels progenitors ho percep per aquest menor. Finalment, després de la Sentència del Tribunal Suprem de 8 de gener de 2024 les mares beneficiades poden augmentar en 1.000 euros addicionals per despeses de guarderies del fill menor de tres anys, no només si els tenen matriculats en centres d'educació infantils autoritzats. També es podria si la guarderia explica amb l'autorització d'obertura i funcionaments, sense que s'exigeixi comptar amb l'autorització de l'Administració educativa, que tan sols serà exigible als centres d'educació infantil.
Compensar les pèrdues amb guanys
Gestha avisa que el final d'any és també un bon moment per fer comptes i compensar les pèrdues generades en un fons d'inversió, accions o derivats financers amb els guanys patrimonials obtinguts. És important recordar que no es podran adquirir aquests mateixos valors o de similars en els dos mesos anteriors o posteriors a la venda. Així mateix, els rendiments de capital mobiliari positius (interessos de títols, venda d'obligacions o bons, dividends...) es poden compensar amb rendiments negatius.
Donatius a ONG, i la ideologia i la militància dedueixen
El 2024 els donatius tenen més atractiu fiscal, permeten deduir el 80% per als primers 150 euros i s'eleva al 40% per als imports restants, que arriba al 45% si en els dos anys immediats anteriors es dona a favor d'una mateixa entitat per import igual o superior, en cada un d'ells, al de l'exercici anterior, limitada a una aportació màxima del 10% de la base liquidable. Les quotes d'afiliació i aportacions a partits polítics poden reportar al contribuent algun benefici addicional, ja que suposen una deducció del 20%, limitada a una base màxima de 600 euros.
Incentius per als inversors dels emprenedors
Des de 2023 aquesta deducció per a amics i familiars de tercer grau dels emprenedors, va augmentar al 50% (abans era un 30%) de la inversió en la quota estatal de l'IRPF al subscriure les accions o participacions d'una societat nova o recent creació. La base màxima de la deducció es va ampliar a 100.000 euros anuals, limitada a una participació, juntament amb el seu cònjuge i familiars fins al segon grau inclòs, mai superior al 40% del capital de l'entitat i els fons propis del qual tampoc no podran superar els 400.000 euros a l'inici del període de l'entitat en què l'inversor adquireixi les accions. Així mateix, es fixa l'exempció total de la plusvàlua en sortir de la societat, sempre que es reinverteixi en una altra entitat de nova o recent creació.
Actualment, els tècnics remarquen que aquesta deducció és la més potent de l'IRPF, fins i tot més que la deducció de millora de l'eficiència energètica dels edificis residencials (60% limitada a 5.000 euros, i 15.000 euros acumulats) en conjugar un tipus de deducció del 50% amb una base de 100.000 euros, la qual cosa permet deduir addicionalment 2.031 euros de mitjana a qui financi a una empresa nova o de recent creació, encara que es necessita invertir uns altres 4.061 euros.
Reducció per arrendament d'habitatge
Des d'1 de gener de 2024, es modifica l'actual reducció del 60% sobre el rendiment net positiu declarat pel llogater que lloga un habitatge amb caràcter permanent:
- 90% si es firma un nou contracte pel mateix llogater en zones de mercat residencial tensat, amb una reducció de la renda d'almenys el 5% respecte al contracte anterior.
- 70% quan, no complint-se els requisits del punt anterior, es llogui un habitatge nou en zones de mercat residencial tensat a joves de 18 a 35 anys, es tracti d'habitatge assequible o protegit arrendat a entitats sense finalitats de lucre, o es llogui sota programes públics que limitin la renda.
- 60% quan, no complint-se els requisits dels punts anteriors, l'habitatge hagi estat rehabilitat en els dos anys previs a la firma del contracte.
- 50% en qualsevol altre cas.
El Ministeri d'Habitatge i Agenda Social en la seva pàgina web publica les Resolucions en les quals es declaren les zones de mercat residencial tensat: https://www.mivau.gob.es/vivienda/alquila-bien-es-tu-derecho/serpavi/consultar-zonas-de-mercado-residencial-tensionado. Fins ara només existeixen declarades aquestes zones a Catalunya.
Exempcions en els ajuts per la DANA
D'una banda els ajuts directes de 5.000 euros per a autònoms i a partir de 10.000 euros per a empreses estan exempts de tributació tant en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, com en l'Impost sobre Societats. D'altra banda, en l'IRPF s'aprova una reducció del 25% del rendiment net de mòduls que es reflectirà en el càlcul dels pagaments fraccionats corresponents a l'últim trimestre de 2024. A més, a nivell estatal, atesa la dimensió de la catàstrofe, la Generalitat Valenciana també ha aprovat mesures fiscals en relació amb impostos com donacions o transmissions.