Només 2 de cada 10 autònoms creu que el seu negoci anirà a millor en el que queda d'any i els altres 8, o es mantindran com estan o aniran a pitjor. Així, el 31,6% dels autònoms veu negre el panorama econòmic per al segon semestre, ja que considera que la seva activitat decreixerà, davant un 18% que opina que anirà a millor. No obstant això, la majoria, un 43%, contesta que els dos últims trimestres seran similars als dos primers i un 7% no sap, segons el baròmetre trimestral de la situació dels autònoms corresponent al segon trimestre del present any donat a conèixer aquest dilluns per l'Associació d'autònoms LLIGA. Si es compara amb la realitat, les xifres varien lleument, doncs amb les dades de facturació a la mà, només un quart dels autònoms enquestats ha millorat la seva facturació l'últim any, un 33,7% ha empitjorat i un 41,3% s'ha mantingut estable.

Lorenzo Amor, president de LLIGA, ha resumit l'últim any com a una cosa "inèdita", ja que en un any el nombre de persones que treballen per compte d'altri ha augmentat "només en un centenar". Segons comenta amb ironia Amor, la majoria d'aquests professionals "no noten la millora de l'economia", i encara que en factura més, concretament un 8,4%, els seus rendiments empitjoren a causa de l'increment de les despeses. En concret, a gairebé dos terços dels autònoms se l'han incrementat de mitjana un 20% en els últims dotze mesos. De fet, gairebé el 40% (33,7%) han vist com els seus ingressos han decrescut.

Treballar el mateix per guanyar-ne menys

"Treballant les mateixes hores, porten menys diners a casa", ha ressaltat el president de LLIGA, que ha insistit que continuen amb el llast de la morositat, tenen poca confiança en l'evolució del segon semestre i majoritàriament han mantingut la plantilla (encara que un 13,5% l'ha reduït, i un 16,2% augmentat). Fins i tot un 1% s'ha quedat sol per poder mantenir el seu negoci a la superfície. I en el que a ocupació es refereix, les perspectives per a la resta de l'any són poc falagueres, perquè encara que la majoria (67% mantindrà el nombre d'empleats), el 16,3% preveu reduir plantilla i només el 6% incrementar-la.

Preguntats sobre l'economia en general -i no pel seu negoci-, tres de cada quatre autònoms destaquen la tendència negativa de l'evolució econòmica. Així, un 48% veu una tendència negativa i el 20,7% una tendència molt negativa. Només el 2,1% confia que el 2023 serà un gran any en matèria econòmica i percep l'economia de manera molt positiva. El 24,3% es mostra optimista i veu la situació econòmica actual de forma positiva, en línia amb l'anterior baròmetre, quan un 20% es mostrava optimista. Sobre el nou sistema del DESAFIA, molt pocs autònoms han optat per comunicar canvis en els seus ingressos a la Seguretat Social.

La inflació, l'enemic més gran

La pujada dels preus s'ha convertit en la preocupació més gran dels autònoms l'últim any. Preguntats pels principals problemes que pateixen en el seu dia a dia, el 86,3% assenyala que la inflació ha tingut un efecte sobre el seu negoci qualificat com "bastant" o "molt". En concret, el 63% considera que la pujada dels preus de l'energia elèctrica els ha afectat bastant o molt; l'alça del cost dels carburants al 70%, el cost de les matèries primeres el 75%, la pujada dels tipus d'interès el 52%, el cost dels lloguers ha afectat bastant o molt al 45% dels enquestats, els impostos (81%) i les cotitzacions (76%).

Igualment, en el cas d'autònoms amb treballadors a càrrec, un dels aspectes que els ha afectat en els últims mesos és la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). El 29,7% dels autònoms – entorn de 991.473 – afirma tenir a càrrec seu treballadors vinculats a l'SMI, davant el 49,5%, que afirmen que els seus treballadors no perceben en les seves nòmines l'SMI. El 53,2% afirma no tenir treballadors.

El llast de la morositat

La morositat, que baròmetre a baròmetre es considera com un dels hàndicaps més grans en el seu negoci, torna a recollir-se com un mal preocupant que afecta un de cada tres autònoms. L'últim any, el 33,5% dels autònoms ha patit morositat: el 3,7% de per part només d'entitats públiques, el 10,2% tant per clients públics i privats i el 10,4% per part d'altres empreses privades. Un 64% dels autònoms enquestats des de LLIGA assegura no veure's en aquest moment afectat per la morositat.

Al costat de morositat, el finançament és un altre dels aspectes fonamentals per al col·lectiu d'autònoms. L'últim any sis de cada deu autònoms, el 60,8% no ha acudit a una entitat bancària a sol·licitar finançament davant un de cada tres, el 35,9% que sí que l'ha sol·licitat, als els ha estat denegada al 6%.