Els avatars del Mobile World Congress tenen nom i cognoms: Union Avatars, l'empresa catalana radicada a la incubadora del Barcelona Activa, al districte del 22@, que és l'encarregada d'oferir aquestes persones virtuals per a tots els assistents que passin pel MWC aquesta setmana, inclòs les màximes autoritats com el mateix rei Felip VI. La importància de tenir un avatar és més gran del que s'imagina el gran públic. El metavers, l'espai per on circulen aquests éssers animats que acabem sent nosaltres mateixos, serà en cinc anys el lloc on dedicarem més temps de la nostra vida... Sempre que estiguem connectats a Internet. Per això, neix la necessitat de crear un avatar creïble, lluny de cares robotitzades o més similars als dibuixos animats.

Selfie només de cara

Jordi Conejero, responsable de marketing d'Union Avatars, ens explica com aconseguir-ho: a través d'un selfie o una fotografia. Aquesta es sincronitza amb la resta del cos, pel qual podem escollir el model que ens quedi millor: "El punt diferencial nostre és el selfie, fem avatars realistes a través d'un selfie. Tens un avatar, vas a un esdeveniment virtual i ets reconeixible amb la resta dels usuaris, això és importantíssim", subratlla Conejero. Amb la pandèmia per la covid, molts esdeveniments es feien en virtuals per tenir els propis espais de l'oficina en 3D.

UNION AVATARS / Foto: Montse Giralt

Els avatars de la pandèmia

Aleshores, tan sols fa poc més de dos anys, els avatars et demanaven la llargada del teu cabell, el color dels ulls o la forma de la boca. Resultat? Poc pràctic i massa artificial: "Et passaves uns 15 minuts i no eren creïbles. Les empreses es trobaven amb treballadors, senyors i senyores de 50 o 60 anys que havien de fer tot allò i acabaven arribant tard a la ponència, nosaltres vam veure aquesta necessitat de mercat". Union Avatars posa l'accent en que un avatar ha de garantir una experiència immersiva, s'apropa molt més a la realitat en un espai com aquest i el pots veure a través de la pantalla o amb ulleres de realitat virtual. La immersivitat és més gran així perquè entres en ell i pots reconèixer les persones amb qui vols anar a treballar. 

Únics a l'Estat espanyol

A casa nostra, aquesta empresa és única, des del mercat català, però també espanyol. I troben els seus clients, sobretot, als Estats Units i després el Regne Unit i el mercat europeu. El creixement d'Union Avatars ha estat espectacular. El passat 2022 eren sis persones i ara ja hi treballen 22. Tot i que es van registrar l'any 2020, ha estat ara quan veuen els resultats. En els seus inicis, van crear el món virtual i van explorar el mercat veient que hi havien empreses com Microsoft o Facebook amb el seu propi món virtual, però el que hi havia menys era la representació dels usuaris i fer-ho de forma fàcil i ràpida perquè no existia en aquell moment. La resposta la van trobar ben aviat en aquesta necessitat de representar a les persones en el món virtual.

Un avatar interessa a la moda

Union Avatars compta amb tres perfils de clients clarament diferenciats que configuren un univers empresarial cada vegada més divers entorn aquesta eina. Des de les grans companyies que busquen desenvolupadors de plataformes d'esdeveniments virtuals, fins a la moda virtual o les agències de comunicació que busquen donar als seus clients, experiències de metavers. I compten amb noms propis: "Accentur, quan un treballador entra, se li dona un pack amb unes ulleres de realitat virtual, s'ha de crear el seu propi avatar i pot anar passant per les diferents sales per conèixer els responsables", explica Conejero. I en el cas de la moda, trobem Claro o Teresa Helbig. "En la darrera Fashion Week de Madrid, Claro va presentar la seva col·lecció física i el seu primer vestit digital. Pel mes de març ja tindrem tota la col·lecció, també en aquest format i quan un usuari es compri el vestit digital tindrà un descompte per la física i quan adquireixi una roba física, se li donarà la digital de forma gratuïta", afegeix Conejero. Cada vegada, la representació de la nostra persona en el món digital és més important perquè ens defineix millor.

UNION AVATARS / Foto: Montse Giralt

I on queda el tractament de les dades?

Actualment van obrir una primera ronda de finançament el juny del 2022 i preveuen fer-ne una altra el mes d'octubre que rondarà entre els 2 i 3 milions d'euros. La tendència la tenen clara: avatars cada vegada més fotorealistes, a diferència de l'hiperrealisme dels darrers temps. Union Avatars compta amb 30.000 usuaris, quina protecció tenen tots ells a nivell de dades? Conejero insisteix que "totes les fotografies s'esborren, no ens quedem cap". Però sí admet que amb un avatar es pot saber el comportament de l'usuari, si ha fet servir avatar amb una plataforma o altra, si ha comprat roba d'una marca o l'altra, entre d'altres. "Encara no hem rebut ofertes, però sí ho preveiem, ho tenim en compte. No és un actiu del nostre negoci, però sí ho posem en valor", conclou Conejero.