El govern d'Isabel Díaz Ayuso ha aprovat aquest dijous, enmig del pont de la Constitució, la reforma perquè Madrid es quedi amb l'impost als rics. L'executiu del Partit Popular ha aconseguit tirar endavant en un sol ple la modificació de l'impost de patrimoni perquè la supressió de la bonificació que aplicava la Comunitat de Madrid a aquest tribut permeti que la recaptació de l'impost de solidaritat de les grans fortunes es quedi a les arques regionals.
La llei ha estat tramitada aquest dijous d'urgència i, a més, el ple ha rebutjat les dues esmenes a la totalitat presentades per Más Madrid i el PSOE als pressupostos regionals que es debatran i votaran la setmana que ve. La reforma ha estat possible gràcies a la majoria absoluta que ostenta el PP, a través de la qual ha imposat que ambdues lleis s'hagin tramitat pel procediment de lectura única, situació que impedeix als grups de presentar esmenes. En el mateix ple també s'ha aprovat la llei de deflactació de l'IRPF.
D'aquesta manera, l'Assemblea de Madrid ho ha aprovat, gràcies als vots a favor de PP i PSOE i l'abstenció de Vox. Aquesta bonificació del tribut sobre patrimoni s'aplicarà als afectats per la mesura estatal (aquells declarants a partir de tres milions d'euros) i evitarà que sigui directament l'Estat qui recapti el tribut.
El Partit Popular, que considera que l'impost "envaeix" les competències regionals, va activar aquesta iniciativa després que el Tribunal Suprem rebutgés el recurs interposat per la Comunitat de Madrid en contra. En la defensa de la iniciativa, el diputat de PP José Francisco Alonso Bernal ha afirmat que les senyes d'identitat de la seva formació són "menys impostos" i "més compromís per Espanya", davant els socialistes que han creat aquest impost "per caprici i per la porta d'enrere" per "trencar l'autonomia fiscal de la Comunitat i castigar els seus ciutadans".
El parlamentari ha posat èmfasi que es tracta d'una suspensió "de caràcter temporal" que es durà a terme mentre s'apliqui l'impost estatal, és a dir, "mentre vulgui (Pedro) Sánchez". "Ni un sol euro dels madrilenys no pot acabar pagant l'indecent preu que Pedro Sánchez ha satisfet per ocupar encara la butaca de la Moncloa", ha remarcat, mentre ha incidit que aquesta mesura busca tornar l'"esforç financer" als madrilenys i no "plomar els contribuents".
Vox acusa el PP de "seguidisme" a Sánchez
Per la seva part, el parlamentari de Vox José Luis Ruiz Bartolomé ha assegurat que aquesta mesura implica "seguir les instruccions" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que evidencia que la llei d'autonomia financera aprovada l'any passat "no serveix per a res". Ha enlletgit, a més, que el PP "sempre troba excuses" a Madrid per no treure "de manera correcta i definitiva" aquest impost "confiscatori" amb una proposta que evita les esmenes i és "matussera".
A continuació, el diputat del PSOE Fernando Fernández ha donat les gràcies a la Comunitat per presentar "una iniciativa que va portar el PSOE" i que els populars hi van votar en contra. Ha destacat que l'impost de patrimoni "no és excepcional", ja que "altres països de l'entorn" graven el patrimoni i ha retret al PP no ser capaç d'assumir propostes "assenyades" per qüestions "ideològiques" per "vilipendiar el Govern d'Espanya".
També ha pres la paraula el parlamentari de Más Madrid Eduardo Gutiérrez, que ha defensat que la manera de resoldre les desigualtats socials és que els rics "contribueixin" i ha acusat el PP d'"indultar-los" per un "pensament màgic" segons el qual el que vagi bé a les grans fortunes fa que "vagi bé a tots". Així mateix, ha recordat que el Tribunal Constitucional en rebutjar el recurs de la Comunitat a l''impost de solidaritat' va tombar "tots els seus arguments" com la vulneració de l'autonomia financera o el seu caràcter retroactiu.