La taxa d'inflació anual a l'eurozona es va reduir dues dècimes el febrer, fins al 2,6%, segons l'estimació preliminar publicada aquest divendres per l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat. Això significa que Espanya continua un mes més per sobre de la mitjana dels països de l'euro, en el 2,8%, encara que rebaixa l'IPC sis dècimes respecte a gener. El camí descendent dels preus als països que comparteixen moneda, apropa una baixada de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE) que té com a meta reduir la inflació per sota del 2%.
L'augment de preus es va moderar en tots els principals components de la cistella de la compra de l'eurozona el segon mes de l'any: aliments, alcohol i tabac van registrar una inflació del 4%, per sota del 5,6% observat el gener de 2023, seguits dels serveis amb un increment del 3,9%, una dècima inferior a l'any passat; i els béns industrials no energètics, la taxa dels quals va ser de l'1,6% davant el 2,0% previ.
El descens dels preus de l'energia va contribuir a la baixada de la taxa al febrer, encara que va ser una cosa menor que el registrat al gener, del 3,7% davant el 6,1% del primer mes de l'any. Per la seva part, la inflació subjacent -que exclou l'efecte d'energia i aliments per ser els més volàtils - es va reduir també en dues dècimes el febrer, fins al 3,1%, per sobre del 3,4% d'Espanya.
Senda descendent
La inflació de l'eurozona continua, per tant, a la senda descendent que va reprendre al gener, quan es va reduir una dècima respecte al mes anterior, fins i tot 2,8%, com a la inflació subjacent va caure en la mateixa mesura, al 3,3%. Entre els països de la UE per als quals Eurostat disposa de dades, la taxa d'inflació es va situar per sobre del 2,6% de mitjana en totes les grans economies a excepció d'Itàlia, on es va mantenir en el 0,9%. A Espanya, la inflació va descendir sis dècimes el febrer, fins i tot 2,8%, a França va cedir tres dècimes, fins al 3,1%; i tant a Alemanya com als Països Baixos, va baixar quatre dècimes, fins al 2,7% en ambdós casos.
Les taxes més grans es van registrar, tanmateix, a Croàcia (4,8%), Estònia (4,4%); i Àustria (4,2%), mentre que les més baixes es van observar a Letònia (0,7%), Itàlia (0,9%) i Lituània (1,1%), segons l'estimació preliminar d'Eurostat. La dada sobre la millora de la inflació a l'eurozona arriba en vigílies que el Consell de Govern del Banc Central Europeu celebri el pròxim 7 de març una reunió en la qual no es preveu que baixin els tipus d'interès, en espera de més dades que confirmin que seguirà el senda descendent i no hi haurà nous repunts.
Christine Lagarde
En les seves últimes intervencions, la presidenta de la institució, Christine Lagarde, ha insistit que preveuen que la inflació continuï baixant i les dades sobre salaris rebuts fins al moment són "encoratjadores", però encara necessiten més informació per estar segurs que la taxa arribarà a l'objectiu del 2% a mitjà termini de manera sostenible. "L'últim que voldria és que prenguem una decisió precipitada, que la inflació torni a pujar i hàgim de prendre més mesures", va advertir recentment davant del Parlament Europeu.
El tipus d'interès de referència es manté des de setembre en el 4,5%, així com la facilitat de crèdit -la que deixa als bancs a un dia- en el 4,75% i la facilitat de dipòsit -que remunera l'excés de reserves a un dia- en el 4%.